SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Mányi Julianna


Mányi Julianna
TB szakértő

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Táppénz gyes alatt

Tisztelt szakértő! A kérdésem az lenne hogy , jelenleg a lányommal gyesen vagyok itthon , májusra várjuk a második gyermeket. Ma voltam háziorvosnál aki azt mondta hogy nem jár gyes alatt táppénz, a munkáltató pedig azt mondta hogy 2015 óta törvény van arra hogy gyes alatt jár a táppénz. A háziorvos nem hajlandó fel venni engem táppénzre. Végülis akkor most kinek van igaza ? És mit tegyek vagy hova forduljak ez ügyben ? Mondjam le a gyest hogy kapjak táppénzt ? Gyesen vagyok amit az államkincstár fizet , munkahelyemen épp fizetetlen szabadságom töltöm. Válaszát előre is köszönöm.
A háziorvosa téves információval rendelkezik - a GYES mellett a gyermek féléves kora után korlátozás nélkül végezhető keresőtevékenység, amelyre tekintettel ön keresőképtelen állományba kerülhet, ha a kezelőorvosa indokoltnak látja. Nem jár gyermekgondozást segítő ellátás annak a személynek, aki a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 4. §(1) bekezdés i) pontja szerint rendszeres pénzellátásban részesül, ide nem értve a gyermekgondozást segítő ellátást és gyermeknevelési támogatást, az ezek folyósítása mellett végzett kereső tevékenység után járó táppénzt, baleseti táppénzt.

Tehát amennyiben a kezelőorvosa keresőképtelen állományba veszi, a táppénz igényét benyújthatja a munkáltatója felé és kaphat párhuzamosan GYES-t is, nem kell lemondania annak folyósítását. Fontos, hogy munkahelyén ne legyen fizetés nélküli szabadságon, vagyis térjen vissza aktív állományba. A fizetés nélküli szabadság megszakítását legalább 30 nappal korábban jeleznie kell a munkáltatója felé írásban, azonban a munkáltató gyakorolhat rugalmasságot. Az írásos nyilatkozatot követő 31. naptól a fizetés nélküli szabadsága megszűnik, önnek munkavégzési, a munkáltatónak foglalkoztatási kötelezettsége keletkezik. A visszatérés napjától kezdve lehet táppénzen, egészen a következő gyermek jogán történő csecsemőgondozási díj igényléséig.



Mányi Julianna
2020-10-14 12:09:47
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja