SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Mányi Julianna


Mányi Julianna
TB szakértő

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Táppénz gyed folyósítása mellett

Üdvözlöm.Jelenleg gyeden vagyok itthon 9 hónapos kislányommal de 12 hetes terhes vagyok.bejelentett munkaviszonnyal rendelkezem.Jeleztem a munkahelyen hogy táppenzre szeretnek menni a gyed folyósitása mellett igy megkivánom szűntetni a fizetes nelküli szabadságomat.
A munkáltató kijelentette hogy elutasitja a kérésemet.Megteheti -e a munkáltató hogy vissza utasitja a táppenzre valo vetelemet,vagy jogosult lehetek táppenzre ha gyeden vagyok?
Mit tehetek ezügyben ha a munkáltató nem működik együtt?
Köszönöm válaszát

A munkáltató nem utasíthatja el a kérését a fizetés nélküli szabadság megszakításával kapcsolatban. A fizetés nélküli szabadság a nyilatkozattételtől számított 30. napon megszűnik, így ön a 31. napon munkába kell, hogy álljon, a munkáltató munkát kell, hogy biztosítson. A teendője, hogy a fizetés nélküli szabadság megszüntetésére irányuló közlését írásban továbbítja a munkáltatója felé (postai úton, tértivevénnyel), hivatkozva a 2012. évi I. törvény 133. §. (2) bekezdésére (A fizetés nélküli szabadság a munkavállaló által megjelölt időpontban, de legkorábban a szabadság megszüntetésére irányuló jognyilatkozat közlésétől számított harmincadik napon szűnik meg). Nagyon fontos, hogy önt nem a munkáltató veszi táppénzes állományba, az orvosszakmai feladat. Amennyiben a kezelőorvosa indokoltnak látja, az első aktív munkanapjától keresőképtelen állományba veheti veszélyeztetett várandósként, amelyről az igazolásokat továbbítania kell munkáltatója felé. Amennyiben aktív állományban van és keresőképtelennek nyilvánítják, párhuzamosan kaphat táppénzt és gyedet.
A fizetés nélküli szabadság megszüntetésével a felmondási védelme is megszűnik, így az első munkanapján szintén írásban jelentse be, hogy ismét várandós.
Amennyiben munkáltatója nem működik együtt, munkaügyi perben érvényesítheti jogait.



Mányi Julianna
2020-12-20 00:15:25
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja