SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

31 hetes terhesen futotta le a maratont az 5 gyerekes anya

Tóth Nikolett [cikkei] - 2023-03-08
"Délelőtt lefutottam a maratont, aztán hazamentem és elvittem a gyerekeket sétálni." Ilyen egyszerűen fogalmaz az anya, akinek úgy tűnik, ez a világ legtermészetesebb dolga. Azt szeretné üzenni a többi nőnek, hogy attól, hogy valaki terhes, még nem kell lemondania az edzésről.
31 hetes terhesen futotta le a maratont az 5 gyerekes anya

/Kiemelt képünk illusztráció/

3000 mérföldet futott terhesen, szülés után két nappal már újra futócipőt húzott

A 43 éves Sophie Carter mind a négy terhességét végigfutotta. Még akkor is napi nyolc mérföldet tett meg, amikor 36 hetes ikrekkel volt várandós. Amikor pedig 2022-ben terhes lett kisfiával, akkor 3000 mérföldet futott összesen. Ebben egy 50 km-es verseny, két 100 km-es verseny és egy maraton is szerepelt. Ez utóbbit három óra 39 perc alatt futotta le - írja a Daily Mail.

Az ötgyermekes anyuka azt mondta, a futás segít megőrizni a mentális egészségét a gyerekek mellett.
 


 

"Futottam, miközben terhes voltam az ikrekkel, egészen a 36. terhességi hétig. Amikor elmondom az embereknek, mindig nagyon meglepődnek, de fontosnak tartom megüzenni a nőknek, hogy attól még, hogy terhesek, nem kell abbahagyniuk az edzést" - mesélte. 

Élete első maratonját 25 évesen teljesítette. 

"Ahogy felkelek és fogat mosok, úgy a futás is a rutinom része. Kimegyek, és arra gondolok, ha nem lesz jó érzés, és abba kell hagynom, megteszem. A 36. héten összehúzódást éreztem. A következő héten születtek az ikrek” - fogalmazott.
 


 

Amikor édesanyja súlyos beteg lett, akkor kezdett el komolyabban foglalkozni a futással. 2017-ben vesztette el anyukáját, ezután nem sokkal már ultramaratonon vett részt. Ez 100 km, vagyis majdnem két és félszerese egy maratoni távnak.

"A futás segített kezelni a gyászt" - mondta. 


"Délelőtt lefutottam a maratont, aztán hazamentem és délután kivittem a gyerekeket sétálni"

42 évesen, egy héttel a 100 km-es verseny előtt tudta meg, hogy hathetes terhes. 

"Beszéltem a párommal, és úgy gondoltam, akár meg is csinálhatnám a versenyt, hiszen már neveztem. Azt mondtam magamnak, ha nem érzem jól magam, akkor abbahagyom.”

Végül a 6. helyen ért célba és úgy fogalmazott, hogy egy gyerekkel a hasában sokkal könnyebb volt futni, mint kettővel. 

Hat héttel később egy 50 km-es versenyen indult, ahol az első helyen végzett a női versenyzők közül. Aztán 20 hetes terhesen egy 100 km-es terepfutó versenyen vett részt. 31 hetes terhesen pedig lefutotta a maratont. 

"Délelőtt lefutottam a maratont, aztán hazamentem, és délután kivittem a gyerekeket sétálni” – mondta.
 


 


Szerinte tévhit, hogy nem szabad edzeni terhesség alatt

Mint mondja, a futás nemcsak a fizikai, hanem a mentális jóllétet is javítja. Ráadásul szerinte ha abbahagyjuk az edzést, akkor később sokkal nehezebb lesz újrakezdeni. 

"Azt szeretném, hogy a tapasztalataim megmutassák a nőknek, hogy folytathatják az edzést a terhesség alatt. Minden rendben lesz veled, és a babáddal is" - mondja.
 


Sport a terhesség alatt - szakértőt kérdeztünk

Szalka Andreát - akit többször is az év edzőjének választottak - kérdeztük arról, hogy mire kell odafigyelnünk a várandósság alatt a sport szempontjából. 

Andrea azt javasolja, hogy az első hetekben figyeljük a terhességünk hatásait, és ezt követően orvosi konzultáció után kezdjünk csak el sportolni.

"A mérsékelt sport a tévhitekkel ellentétben nem okoz vetélést" - mondja. 

Az első trimeszterben a tévhitekkel ellentétben a könnyű futás vagy a kerékpározás legtöbbször nem okoz gondot, ha a terhesség normál lefolyású. A második trimeszterben fittebbek lehetünk, ezért ilyenkor nyugodtan végezhetjük a megszokott sportunkat a szakértő szerint. Hozzáteszi, hogy a rázkódással járó sportágakat vizsgáljuk felül és kérjük ki orvosunk véleményét.

Arra is érdemes odafigyelni, hogy ha nagyon megnövekedett a testsúlyunk, akkor az az ízületeink erős megterhelésével járhat együtt.

Az általános edzés mellé pedig kiegészítésként javasolja a speciális gátedzést is. 

A szakértő azt mondja, hogy a veszélyes sportokat várandósság alatt igyekezzünk elkerülni, ezek például a lovaglás, síelés, sziklamászás vagy a küzdősportok.

"Általánosságban elmondható, hogy minden, ami a szervezetünkben zajló változást hátráltatja, a folyamatot akadályozza, az a várandósság alatt ellenjavallt. Ami viszont segíti, azt bátran végezzük. Sportoljunk. Óvatosan, fokozatosan, orvosi kontrollal, a lehető legegészségesebben" - összegzi Szalka Andrea személyi edző. 

Hogy milyen formában és mennyit ajánlott edzeni a várandósság alatt, arról itt írtunk bővebben. 

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja