SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Ne dobd el a súlyzót! - így sportolj a várandósság alatt

Családinet [cikkei] - 2019-11-11
 [X]

Korábban rendszeresen sportoltál, és nem tudod, most hogyan tovább? Szeretnéd minimalizálni a várandósság alatti súlygyarapodást, de tanácstalan vagy az edzésmódszert illetően? Jó hírünk van, sem az izzadásról, sem a súlyzókról nem kell lemondanod a terhesség kilenc hónapja alatt. A lényeg, hogy kellő körültekintéssel, és önmagadra figyelve végezd a testmozgást. Bernáth Dóra perinatális korrektív tréner tanácsai következnek, akivel személyesen is konzultálhatsz november 22-24. között a Budapest Arénában megrendezésre kerülő BabaMama Expón.
Ne dobd el a súlyzót! - így sportolj a várandósság alatt

„Nem hiszek abban, hogy a várandósság alatt teljes mértékben meg kell kímélni a kismamát, hiszen ez idő alatt is el kell látnia a mindennapi tevékenységeit, ami sok esetben igencsak megterhelő, gondoljunk csak a bevásárlásra, cipekedésre, házimunkára, vagy a nagyobb gyerekek ellátására. Ehhez erőnlét kell, amit a kíméletes életmóddal, vagy 0,5-1 kg-os súlyok emelgetésével nem lehet elérni” – hangsúlyozza Bernáth Dóra.

 

Kérjünk segítséget az első lépéseknél!

Vannak alapvetések, melyeket érdemes figyelembe venni: túl magas intenzitású edzések, túlzottan nagy súlyok emelése nem ajánlott a kilenc hónap alatt, ahogy az egyéni rekordok megdöntése, és a határok feszegetése sem. Az olyan mozgásformáktól is óva int a szakember, amelyek veszélyeket rejtenek magukban, a labdajátékok, kerékpározás, görkorcsolya, gördeszka kerülendő, mert egy esetleges esés, ütközés kockázatokkal jár mind az anyukára, mind a babára nézve.

Sport várandósan - súlyzózás

A tested jelzéseinek figyelésén kívül nincsen különösebb teendőd, ha korábban sportoltál, és ugyanazt az általad jól ismert mozgásformát folytatod tovább a terhesség alatt. Ám ebben az esetben is érdemes beiktatni néhány alkalmat, amikor szakértő edző megtanítja, mely gyakorlatot hogyan szükséges módosítani, mire kell figyelni, mit kellene kihagyni, mit érdemes beiktatni. Hogyha nem sportoltál korábban, de most van rá kedved és késztetésed, mindenképpen szakértő trénerrel közösen kezd el a munkát, aki megtanítja az alapmozgásokat, korrigál, tanácsot tud adni, mindvégig figyelemmel kíséri az állapotodat, és vigyáz rád.

 

Izzadni szabad!

A jóleső fáradtság pozitív hatással van mind a babára mind az anyára, testileg és pszichésen egyaránt. A tréner a fizikailag aktív várandósság pozitív hatásai között említi egyebek mellett a kevesebb terhességi komplikációt, a könnyebb szülést, a magzat jobb fizikai állapotát, a mérsékeltebb testsúlygyarapodást a várandósság során, valamint hozzáteszi, hogy csökken a terhességi diabétesz és magasvérnyomás kialakulásának esélye is.

Testmozgás várandósan

„A fáradtság akkor nem káros a kismamára, ha a megemelkedett pulzus 1-2 percen belül visszatér a normális tartományba illetve, ha mozgás közben és után képes kommunikálni, beszélgetni. Szabad érezni az izmaidat, és szabad izzadni is. Viszont végletekig kihajtani, maximális pulzustartományban edzeni, jelzések figyelembevétele nélkül túlhajszolni magadat nem szabad! Valamit rosszul végeztél, ha edzés után fájdalmaid vannak, rosszul érzed magad!”

Sportolás várandósan - kardio edzés

FONTOS! Minden sporttevékenységhez szükséges a kezelőorvos jóváhagyása, engedélye. Bizonyos esetekben pedig, mint például a hüvelyi vérzés, az elől fekvő méhlepény, a nem beállított cukorbetegség, magas vérnyomás betegség, pajzsmirigy betegség le kell mondani a várandósság alatti sportról. Az aktív élet azonban itt is igen fontos szempont kellene, hogy legyen. A könnyed sétálás ezekben a nehezebb élethelyzetekben is jótékony hatással bírhat.

 

Hidd el, a szülés után is könnyebb lesz!

A várandósság alatti sport és fizikai aktivitás jelentősen megkönnyíti a szülés utáni regeneráció folyamatát. Az izmok tónusban maradnak, az erőnlét, állóképesség, fizikai erő megmarad, a testtudat és testkontroll fejlett lesz. A szülést követő időszak mind testi, mind lelki szempontból megterhelő időszak, az új családtag érkezésével együtt szembe kell nézned az alvásmegvonással, a szoptatás körüli nehézségekkel, a napirend felborulásával, egyes édesanyákat pedig a szorongás és a szülés utáni depresszió is érint.

„Ha a várandósság ideje alatt fizikailag aktív maradsz, akkor ezt a megterhelő időszakot is könnyebben át tudod vészelni, hiszen a tested elég erős ahhoz, hogy a megpróbáltatásokkal megbirkózzon” - így a szakember.

 

Mikor kezdődjön a regeneráció?

Minden várandósság, minden szülés és minden test teljesen más, egyedi, de ami biztos, hogy minél hamarabb elindul a regeneráció, annál könnyebb és gyorsabb a folyamat. Mindez nagy türelmet kíván az édesanyától saját testével kapcsolatban, és rendszeres gyakorlást, önmagával való foglalkozást.

Testmozgás szülés után

„Létezik a bűvös hathetes intervallum, amíg nem mozoghat semmit az édesanya. Majd utána megkapja az engedélyt, hogy bármit csinálhat. Itt érzek egy óriási szakadékot, a spektrum két vége között hatalmas űr tátong. Véleményem szerint a hathetes időszak értékes idő, amit vétek elvesztegetni, ilyenkor a finomhangolásokat lehet megtenni. Nagyon lényeges az is, hogy az orvosi engedély után ne az edzőterembe vagy a futópályára rohanj vissza, inkább légy önmagadhoz türelemmel, és lépésről lépésre haladj előre a regeneráció útján.”

Sport szülés után

Kíváncsi vagy, hogy a személyes edzettségi szintedhez mely mozgásforma javasolt? Gyere el november 22-24. között a BabaMama Expóra, és hallgasd meg Bernáth Dóra az első magyarországi komplex, szülés utáni regenerációs program, a Mummy Tummy Training® egyik alapítójának előadását a témában, majd tedd fel személyes kérdéseidet a szakembernek. Az előadás során arra is választ kaphatsz, hogy mikor és hogyan érdemes elkezdeni a szülés utáni regenerációt. Az ország legnagyobb várandósoknak és kisbabás szülőknek szóló rendezvényén minden kérdésre választ kaphatsz. Megnézheted, és kipróbálhatod a legfrissebb babaápolással és gondozással kapcsolatos innovációkat, részt vehetsz babaaltatási, szoptatási és dietetikus tanácsadáson, de lesz profi kismama divat tanácsadó és babafotózás is.

Gyere el a Budapest Arénába, és találkozz a több mint 200 kiállítóval, és profi szakemberrel!

https://www.babamamaexpo.hu/

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Tartozunk-e hálával a szüleinknek azért, hogy felneveltek?

Tartozunk-e hálával a szüleinknek azért, hogy felneveltek?

Vannak olyan szülők, akik elvárják a gyereküktől, hogy legyenek hálásak a felnevelésükért - és ezt a kártyát általában vitás helyzetekben húzzák elő. De vajon tényleg tartozunk a szüleinknek?
A gyermeki kötődés 4 típusa - az egész életünkre hatással van, hogy kötődtünk kiskorunkban a szüleinkhez

A gyermeki kötődés 4 típusa - az egész életünkre hatással van, hogy kötődtünk kiskorunkban a szüleinkhez

Olyan nincs, hogy egy csecsemő ne kötődjön a gondozójához. Az azonban nem mindegy, hogy milyen minőségű ez a kötődés, hiszen ez a későbbiekben a további kapcsolataira is hatással lesz.
Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

A reggeli után több gyereknek is fájt a hasa, egyikük pedig annyira hányt, hogy kihívták a mentőket.
Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

A szülők szerint a vizsgálat nagyon gyorsan lezajlott, az orvos kúpot írt fel a hányásra, és azt mondta, a kisfiú nincs kiszáradva. Másnap már újra kellett éleszteni, de már nem tudták megmenteni őt.
A szerkesztő ajánlja