SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Terhességi hízás: számít a súly? Mennyit hízzon a kismama terhessége során?

Családinet [cikkei] - 2015-05-14
A kismamák többségét erősen foglalkoztatja a kérdés: mennyit szabad hízniuk a várandósság alatt? Mind hallottak már rémtörténeteket arról, hogy a terhesség során felszaladt húsz-huszonöt kilótól aztán képtelenség megszabadulni, legjobb a súlygyarapodás ütemét a normális értékek között tartani. De mennyi is ez a normális terhességi hízás?
Terhességi hízás: számít a súly? Mennyit hízzon a kismama terhessége során?

Már a kezdeti terhességi hízás is számít

Ebben a kérdésben nem csak a külső megjelenés a mérvadó, sőt, elsősorban nem az. A terhesség alatti elhízás, sőt már az az előtti is, nem csak azért fontos, mert a szülést követően nem lesz a kismama annyira elragadó a felszedett kilóktól. Ez azért lényeges, mert akinek a testsúlya a fogantatásnál egészséges, és a terhesség során egyenletesen gyarapszik, annál a baba kihordása kevesebb kockázattal jár. Azt is fontos leszögezni, hogy a várandósság alatt a súlygyarapodás normális, sőt elvárt dolog.

A túlsúlyos kismamák nehéz terhességnek, esetlegesen kialakuló szövődményeknek néznek elébe. Nagyobb eséllyel alakul ki náluk a terhességi cukorbetegség, vagy lesz magas a vérnyomásuk. Babájuk átlagosnál nagyobb testsúllyal is születhet, nő a császármetszés esélye is. Sajnos ugyanilyen kockázatokat rejt, ha az édesanya túl soványan indul neki a terhességnek. Ez esetben fennáll a vetélés kockázata, vagy, hogy babájuk túl alacsony testsúllyal születik. Az anya súlyának szélsőségei sajnos visszafogják az egészséges méhen belüli fejlődést. Ez nem azt jelenti, hogy a túl sovány, vagy a túlsúlyos anyukának nem születhet teljesen egészséges gyermeke, az ilyen eltérések ugyanakkor határozottan kockázati tényezőt rejtenek.

A terhességi súly: hány kilogrammot hízzon a kismama?

A kismamák eltérő ütemben szednek fel súlyt, azonban egy általános összsúly meghatározható, összesen mennyit is kellene és szabad hízniuk ebben az időszakban. A terhes gondozás során legalább egyszer mérlegre kell állniuk, mikor meghatározzák kezdő, terhességi testtömeg-indexüket. Ez általában az első trimeszter elején történik meg.

A testtömeg-index, vagy más néven BMI érték nagyon egyszerűen kiszámítható úgy, hogy testsúlyunkat kg-ban számolva elosztjuk testmagasságunk méterben megadott négyzetével. Ha pl. 62 kg-ot nyomunk és 170 centiméter magasak vagyunk, akkor a képlet szerint így számolunk 60/(1,75)2=21,45. Tehát testtömeg-indexünk 21,45, ez normális értéknek tekinthető.

Az érték kiszámításához használhatod testtömeg-index kalkulátorunkat is, így pár másodperc alatt láthatod az eredményt.

A testtömeg-index kalkulátor használata

Az első mezőbe írjuk be a jelenlegi testsúlyunkat, majd a második rubrikába a testmagasságunkat. Ha megnyomjuk a „számítás” gombot, máris látszik az eredmény. A táblázatból megállapíthatjuk, hogy melyik kategóriába tartozunk.

 

 

 

kg
cm



A kapott BMI érték alapján már kiolvasható az alábbi táblázatból, hogy a terhesség során összesen nagyjából hány kilogramm a még elfogadható súlygyarapodás.

 

Várandós, kezdő testtömeg-index

ajánlott súlygyarapodás

19-nél kevesebb érték– alultáplált, sovány

12,5.-18kg között

19-26 között – normális testsúly

11,5-16kg között

27-30 között – túlsúlyos

7-11,5kg között

30-nál nagyobb kórosan elhízott

7 kg vagy annál kevesebb


Ez alapján általánosságban 12 kg-ot hízhat az ezzel a BMI értékkel rendelkező kismama, de 15-16 kg még nem számít veszélyesnek. Az elhízott kategóriába esett hölgyeknél nem nagyon kellene 7 kg-nál többet hízni terhességük során, az alultáplált, sovány kategóriába esőknél viszont az átlagosnak mondott 12 kg-nál nagyobb testtömeg is megengedett. Ebben az utóbbi két esetben nem árt a szorosabb kapcsolattartás a védőnővel, háziorvossal, esetleg ki lehet kérni egy dietetikus vagy étkezési, életvezetési tanácsadó véleményét a táplálkozás és testmozgás kérdésében. Terhességi hízás során fontosos megjegyezni, hogy a felszedett kilók mellett, a hirtelen súlyvesztésre vagy súlynövekedésre is figyelni kell. Az ilyen esetekben mindenképpen ajánlott orvoshoz fordulni, mert valamilyen betegség, pl. cukorbetegség, állhat a háttérben.

A súlygyarapodás üteme a terhességi hízás kapcsán

Várandósság alatt a hízás üteme nem egyenletesen oszlik meg a trimeszterek között. Rendszeresen a 12. hete táján kezd el gyarapodni a kismama, a terhesség első három hónapjában részben a rosszullétek miatt is, nem szednek fel súlyt, sőt elképzelhető minimális csökkenés is. Ez után viszont a 13. és a 20. hét között összesen kb. 3kg az összgyarapodás. A 20. és a 30. hét között pedig újabb 5,5-6kg-ot szed fel magára, ezt követ a 31. és a 36. hét között nagyjából újabb 3kg növekedés. Az utolsó hónapban a magzat súlya ugyan gyarapodik, a kismama viszont lead valamennyit, mert csökken a magzatvíz és egyéb testnedv mennyisége a szervezetében, így itt összsúlygyarapodás nem figyelhető meg. Ezek csak nagyjából értékek, arra vonatkozóan nincs tudományos adat, hogy mi a terhességi súl esetén súlygyarapodás pontos és optimális, időbeli mintázata a terhességen belül.

Hova szaladnak fel a kilók a terhesség alatt?

A súlygyarapodás természetesen azért több, mint a megszületett babánk súlya, mert nem csak az ő tömege növekszik, bennünk. A terhesség során felszedett kilók nagyjából a következő testrészekre rakódnak le, illetve keletkeznek egy átlagos, kb. 12 kg-os összsúlygyarapodásnál:
 

baba súlya

3200gramm

méhlepény súlya

460 gramm

magzatvíz súlya

900 gramm

méh súlya

900 gramm

emlők súlygyarapodása

460 gramm

anyai zsírtartalék gyarapodása

2880 gramm

test víztartalmának növekedése

1800 gramm

többletvér

1400 gramm


Hogy mikor melyik szervünk növekszik az a várandósság alatt változó. Nem állandó, például, a magzatív mennyisége a kilenc hónap alatt, ezért is figyelhető meg, hogy hol megnövekedik, hogy megtorpan a testsúly. A baba pontos növekedési mintázata viszont elég állandó. Eleinte lassú, a 32. hét táján megszalad, majd újból lelassul a szülés előtti utolsó hetekben. A 14. és a 15. hétben például a baba súlya naponta 5 grammal, a 32. és a 34. hét között viszont naponta 30-35 grammal nő.

Fogyókúra a terhesség alatt?

A táplálkozás soha olyan fontos szerepet nem tölt be egy nő életében, mint a terhesség idején. Nem annyira a mennyiségi, inkább a minőségi tápanyagok bevitele a meghatározó a kismama és a baba számára is. Annak ellenére, hogy az étkezésre figyelni kell, nyilvánvaló, hogy nem most jött el a fogyókúra és a diétázás ideje, még akkor sem, ha túlsúllyal indulunk a kilenc hónapnak. Születéséig nagyjából 80ezer kalória szükséges a babának, és ezeket az anya testén keresztül kapja meg, ezzel nem spórolhatunk. Természetesen az egészséges testsúlynövekedéssel járó, megfelelő életmód nem merül ki a helyes étkezésben. A testmozgás legalább olyan fontos, mint előtte, legfeljebb az változik a hónapok előrehaladtával, hogy mit és mennyit mozogjon a kismama.

Kiemelten javasolt cikkünk: Terhesség hétről hétre

Kép forrása: pixabay.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

A reggeli után több gyereknek is fájt a hasa, egyikük pedig annyira hányt, hogy kihívták a mentőket.
Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

A szülők szerint a vizsgálat nagyon gyorsan lezajlott, az orvos kúpot írt fel a hányásra, és azt mondta, a kisfiú nincs kiszáradva. Másnap már újra kellett éleszteni, de már nem tudták megmenteni őt.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Mennyire lehet egészséges egy gyerek számára a vegán étrend? Mire figyeljünk, hogy ne alakuljanak ki hiányállapotok, betegségek? Egyáltalán mit javasolnak a szakemberek? Erre kerestük a választ.
A szerkesztő ajánlja