SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A valaha élt legtermékenyebb anya, aki bekerült a Guiness Rekordok Könyvébe

Pintér Dóra [cikkei] - 2021-02-24
Manapság a családok átlagosan 2-3 gyermeket vállalnak, bár egyre népszerűbbek és gyakoribbak az 4-5-6 gyerekes nagycsaládok is. Olyanról azonban, hogy valakinek 69 gyermeke legyen, nem sokan hallottunk...
A valaha élt legtermékenyebb anya, aki bekerült a Guiness Rekordok Könyvébe

Az orosz parasztok elsöprő termékenysége

A XVIII. században járunk az oroszországi Shuya-ban, ahol – a mai napig – Feodor Vassilyev parasztember és első felesége, Valentina tartják a legtöbb gyermekes szülők rekordját: összesen 69 közös poronttyal. Nem véletlen, hogy ezzel a számmal a Rekordok Könyvébe is bekerültek.

Valentina 27-szer volt várandós. Az orosz nő mindig ikreket szült: 16 ikerpárnak, 7 hármasikernek és 4 négyesikernek adott életet. Mindössze két gyermek halálozott el nem sokkal a születésük után. Férje ezen a számon is túltett, ugyanis második feleségétől született még 6 ikerpár és 2 hármasiker, azaz összesen még 18 gyerek 8 szülésből. Így Feodor 87-szeres apuka: 35 szülésből 87 gyermek, melyből 84 megélte a felnőttkort és „csupán” hármat temettek el idő előtt.

A történet teljességgel hihetetlen és elképzelni sem tudjuk, hogy ekkora gyermekáldást hogyan bírhat ki egy emberi test

Minden bizonyíték arra utal, hogy Vassilyev asszony genetikai hajlamot mutatott arra, hogy több petesejt képződjön és érjen is meg egy ciklusa alatt, ami jelentősen növelte az ikrek vagy akár a még több gyermek megfoganásának esélyét.

Nyilvánvaló, hogy Valentina nem egész életében szült. Termékeny évei 1725 és 1765 közé estek. Így 40 év állt a rendelkezésére a 27 terhesség kihordására. Ez első pillantásra elegendőnek, másodikra lehetetlennek, harmadikra pedig kétesnek tűnhet, ezért a BBC végzett ezzel kapcsolatban néhány számítást.

Egy átlagos áldott állapot 40 hétig tart, azonban minél több gyermek fejlődik az anyaméhben, annál valószínűbb, hogy a szülés ideje jóval hamarabb eljön. A BBC számításai szerint összességében elmondható, hogy Valentinának 37 hetes terhessége lehetett a kettes ikrekkel, 32 hetes a hármasokkal és 30 hetes a négyesekkel. Ha mindezt összeadjuk, 936 hetet kapunk. Egy év 52 hétből áll, tehát ha elosztjuk a kapott számokat, 18 év a végeredmény. Tehát Mrs. Vassilyeva életének 18 teljes évét töltötte „áldott állapotban”.

Mrs. Vassilyevanak elméletben tehát volt elég ideje az összes terhesség kihordására, néhány tényt azonban érdemes még figyelembe venni.

  • Először is létezik az úgynevezett többszörös ovuláció, amikor egy nő testéből ciklusonként több petesejt szabadul fel. Bár ez nem a leggyakoribb dolog a világon (az összes ciklusunk körülbelül 5-10%-a), mégis esélyes, hogy Valentina egy ilyen különleges jelenség volt. Egyébiránt nagyon érdekes, hogy sikerült elkerülnie az úgynevezett eltűnő iker szindrómát”: azt a jelenséget, amely akkor következik be, amikor az egyik iker (vagy többszörös terhesség esetén akár több is) felszívódik. A szindróma elég gyakori a többes terhességekben: 21-30%-ban fordul elő.
  • Másodszor a terhesség és a vajúdás kihívást jelent a női test számára. Amikor két terhesség kevesebb, mint 18 hónap különbséggel jön létre, a szövődmények kockázata mind az anya, mind pedig a csecsemő számára megnövekszik. Egy női testnek nincs elég ideje felépülni az előző „trauma” okozta változásokból és helyreállítani az összes elvesztett tápanyagot. Ha már két egymást követő terhesség kockázatos, képzeljük el, mi történik 27-nél.
  • Harmadszor a szakértők kételkednek abban, hogy ez a sok gyermek (csakúgy, mint az édesanyjuk) az orvostudomány jelen állásával is életben maradna-e, nemhogy a 18. századi orosz vidéken. Abban az időben minden terhesség jelentős kockázatnak számított. Tegyük hozzá, hogy igazi „tenyeres-talpas” parasztok voltak és egyszerre kellett dolgozniuk és gyereket nevelniük. Ne feledkezzünk meg továbbá arról sem, hogy az egész pereputtyot el kellett látniuk, alaphangon étellel és ruhával. Ugye, tudjuk, hogy miről is beszélünk?

Számos egyidejű forrás létezik, amelyek egytől egyig arra utalnak, hogy ez a statisztikailag valószínűtlennek tűnő történet igaz és valóban ő az az asszony, akinek a világon a legtöbb gyermeke született. Volt ugyanis anno egy lista, melyet a Nikolszkij kolostor küldött el Moszkvába 1782. február 27-én, mely bebizonyította, hogy Feodor Vassilyevnek akkor 82 gyermeke élt 2 házasságból. E lista adatait 1834-ben közzé is tették a Szentpétervári Panorámában.

1783-ban a The Gentleman’s Magazine egy cikket hozott le, amely beszámolt Vassilyevék esetéről. A lista szerzője szerint a „rendkívüli termékenység” származhatott „egyedül a férfitól vagy a nőtől vagy mindkettőtől együtt”, de ez esetben valószínűbb, hogy Feodor volt a „hibás”, hiszen a történet a második feleségével is megismétlődött.

A Lancet cikke pedig azt állítja, hogy a Francia Tudományos Akadémia megpróbálta kivizsgálni az esetet és a Szentpétervári Császári Akadémiához fordult, ahol azt az információt kapták, hogy Vassilyevék Moszkvában éltek és a kormánytól kaptak rendkívüli támogatást.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
A szerkesztő ajánlja