SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Sérülések a szülés során: a nők 50-80%-ával fordul elő

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2018-12-28
"A terhesség nem betegség", "A szülés természetes folyamat, nincs benne semmi rendkívüli" - halljuk úton-útfélen ezeket a pozitívnak szánt megjegyzéseket. Miközben e megállapításoknak van valamennyi valóságtartalmuk, nem szabad elmenni a tény mellett, hogy a várandósság és a szülés hiába természetes, mégis hatalmas fizikai igénybevétellel járó folyamatok.
Sérülések a szülés során: a nők 50-80%-ával fordul elő


Szülést követő sérülések, és a belőlük való gyógyulás: nem kell csendben tűrni!
 

Ma Magyarországon évente 90-95 ezer gyermek születik évente. Statisztika csak a – szerencsére rendkívül csekély számú – anyai halálozásról van, arról, hogy ki milyen sérüléseket szenvedett el eközben, nincs. Ennek egyik oka, hogy az érintett nők sem szívesen beszélnek panaszaikról: a fájdalom, kellemetlenség jellegétől függően természetesnek vagy éppen kínosnak érzik őket. Pedig becslések szerint az anyák 50-80 százaléka szenved el valamilyen sérülést a szülés alatt, ami évente több tízezer nőt jelent.


Inkontinencia

Az egyik leggyakoribb panasz a vizelet- és széklet visszatartási probléma, akár még hónapokkal a szülés után is. Az Obsterics and Gynelogy című lapban megjelent tanulmány szerint az anyák 68 százaléka számolt be legalább egy széklet-inkontinenciás esetről a szülést követő 3-6 hónapban, több mint felük pedig vizelettartási nehézségekkel is küzdött. Ez a hatalmas szám azt jelenti, hogy a kérdésről, akármilyen kellemetlen is, beszélni kell.

A legtöbb esetben segítenek a célzott tornagyakorlatok: intimtorna, gátizom-erősítés, Kegel-gyakorlatok. Bizonyos esetekben azonban gyógyszeres terápiára is szükség lehet. Az évekig tartó csendes szenvedés ugyanakkor biztos, hogy nem vezet eredményre, ellenben negatívan befolyásolja a társas kapcsolatokat, az önértékelést, és rossz hatással lehet a szülő-gyermek viszonyra is.

Az inkontinencia egyik kiváltó oka lehet a húgyhólyagsüllyedés, amikor a megerőltetés hatására a hólyag előreesik, esetleg ki is lóg a hüvelyből. Enyhe és közepes esetekben lehet, hogy a pihenés, az emeléstől való tartózkodás, és az otthon végezhető erősítő tornagyakorlatok megoldják a problémát, ha azonban súlyos a helyzet, mindenképpen külső, esetleg gyógyszeres segítségre lesz szükség. Egyfajta kezelési mód a hüvelybe helyezhető pesszárium, amelyet a hüvelybe helyezünk fel, hogy a hólyagot a helyén tartsa. Más esetekben ösztrogénpótlásra kerül sor, mivel ez a hormon segít fenntartani a hüvely izmainak állapotát.


A medence sérülései

Brit és amerikai tanulmányok szerint a hüvelyi úton szülő nők 21-41 százalékánál figyelhető meg kismedencei izomlemez-sérülés, és 29 százalékánál szeméremcsont-törés. Míg a csonttörés 8 hónapon belül maradéktalanul helyreáll, az izomsérülések megmaradnak. Sajnos ma Magyarországon még nem mindenhol elérhetőek az ilyen sérülésekre specializálódott szakemberek szolgáltatásai, ennek ellenére érdemes panaszainkat orvosnak megmutatni.


Méhsüllyedés

Főleg a többedik szülés után fordul elő az úgynevezett méhsüllyedés, amikor a tartóizmok meggyengülése miatt a méhnyak a hüvelybe esik, súlyosabb esetekben akár ki is lóghat onnan. A méhsüllyedés, amellett, hogy igen kellemetlen érzés, húzó jellegű fájdalmakkal és székletürítési problémákkal is járhat. A kezelés függ az állapot súlyosságától: többek között hüvelyplasztikával, úgynevezett TVT szalagok behelyezésével vagy hüvelysúlyzók használatával lehet enyhíteni a problémán. A megfelelő kezelés megtalálása után teljes felépülés várható.

Kép: Parentingupstream / Pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
A szerkesztő ajánlja