SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szülési pózok: Testhelyzetek, amelyek megkönnyíthetik a vajúdást

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2018-02-27
Évezredeken keresztül senkinek nem jutott eszébe, hogy az újszülötteket ágyban, párnák közt fekve kellene világra hozni.
Szülési pózok: Testhelyzetek, amelyek megkönnyíthetik a vajúdást

A fekvő testhelyzet akkor vált elterjedté, amikor az orvosok is részei lettek a folyamatnak, így ugyanis könnyen hozzáférhettek a vajúdó asszonyhoz. A fekve szülés ma is a legelterjedtebb, de már koránt sem egyeduralkodó szülési mód.
Nézzük, milyen egyéb helyzeteket választhatsz!

Számtalan tanulmány igazolta már, hogy a vajúdás alatti sétálás akár egy órával is lerövidítheti a folyamatot. A fájások első jelentkezésekor még nem kell túl nagy figyelmet szentelni nekik: általában nem annyira erősek, hogy ne tudnánk tőlük a mindennapi teendőinket tovább végezni. Később, ahogy egyre sűrűbbé és intenzívebbé válnak, már próbálkoznunk kell, hogy megtaláljuk azt a testhelyzetet, amely a legelviselhetőbbnek tűnik az összehúzódások alatt.

Amennyiben lehetséges, próbáljuk meg elkerülni a háton fekvést. Ebben a pozícióban a legnagyobb az esélye ugyanis annak, hogy csökken a méh vérellátása, az anya vérnyomása megnő, a légzése romlik, és a szülés alatti és utáni vérzés veszélye is ilyenkor a legmagasabb. Lelkileg sem ez a legszerencsésebb pozíció: a fekve szülő asszony hamar úgy érzi, elveszíti a teste felett az irányítást, és külső személytől várja a megoldást ("a szülés levezetését"), pedig ideális esetben maga is képes lenne rá.


Milyen szülési pózt válasszunk hát?

 

A vajúdás alatt a következők lehetnek segítségünkre:


Séta:

Sok nő tartja kellemesnek a vajúdás alatti sétát. A gravitáció kevésbé kellemetlen, ám hatékonyabb összehúzódásokat eredményez, így meggyorsítja a szülést. Célszerű két fájás között sétálni, majd amikor érezzük, hogy jön a fájdalom, a párunkba vagy valamilyen kiálló dologba (kilincs, bordásfal) kapaszkodni. Hosszú távon fárasztó lehet.


Állás:

Ugyanaz mondható el az állásról, mint a sétáról.


Ringatózás, tánc:

Az előre-hátra ringatózás, "tánc" - akár zenére, akár a saját légzésünk ritmusára - megnyugtató érzés és segít az ellazulásban. Akár egy hintaszék is ideális lehet – bár kevésbé valószínű, hogy a szülőszoba ezzel lenne felszerelve -, azonban ha a párunkkal "táncolunk", ő fizikailag és lelkileg is támogathat bennünket: az ölelése megnyugtat, közben pedig masszírozhatja a hátunkat és a derekunkat. A gravitáció áldásos hatásai ilyenkor is érvényesülnek.


Ülés:

Helyezkedhetünk előre fordulva, hátunkat párnákkal megtámasztva, vagy háttal, a szék háttámlájába kapaszkodva. Ez utóbbi testhelyzet előnye, hogy tehermentesíti a hátat, és arra is lehetőséget ad, hogy a párunk masszírozzon. Ha van műanyag székünk, akár a zuhany alá is bevihetjük. Sok nőnek pedig a földön vagy az ágyon felhúzott, keresztbe vetett lábakkal való ülés esik jól.


Négykézláb állás:

Igen népszerű testhelyzet. Tehermentesíti a hátat, csökkenti a medencefenék izmaira nehezedő nyomást. Ha elfáradt a csuklónk, térdelhetünk az ágy elé, a fejünket a matracra hajtva.


Szülés labdával:

Ma már nem csak az alternatív szülőszobák felszereltségéhez tartozik hozzá a nagyméretű szülőlabda. El lehet rajta nyúlni - közben érdemes megkérni a párunkat, hogy tartson, le ne guruljunk -, vagy elé térdelni és rádőlni.

Olvasd el ezt is: Szülési segédeszközök: kellékek, amelyek megkönnyítik a vajúdást


Oldalt fekvés:

Ha már teljesen kimerített a vajúdás és szeretnénk ledőlni, válasszuk inkább az oldalt fekvő pozíciót a háton fekvő helyett. Amellett, hogy sokkal kényelmesebb, ez is csökkenti a nyomást a medencefenék izmain, s mérsékli a hátfájást. Még kényelmesebb, ha a térdeink közé párnát teszünk. Hátránya, hogy némileg lelassíthatja a vajúdási folyamatot.
 

A kitolás közben:

Sajnos még ma is általános a legtöbb kórházban, hogy ha vajúdás alatt engedik is a szabad mozgást, a kitolás idejére ágyba fektetik a kismamát, és szigorúan háton fekve kell világra hoznia a gyermeket. Ha mégis sikerül olyan megoldást találnod, amely lehetővé teszi, hogy a számodra legkényelmesebb pózban szülj, többféle mód közül választhatsz.

Általánosságban elmondható, hogy a szülő nő és a baba számára legkényelmesebb és legbiztonságosabb pozíciók azok, amelyek a gravitációt is kihasználják. Hátrányuk, hogy az egészségügyi személyzet és az anya kísérője számára is gyakran kényelmetlenek, sőt megerőltetőek, így lassan terjednek a kórházakban.


Szülőszék:

A szülőszék egy középen lyukas sámli, amely lehetővé teszi az ülő pozícióban történő kitolást. A partner közben hátulról támaszthatja az anyát, aki így hátradőlhet, ha szükségét érzi. Előnye, hogy a kitolási szakaszt lerövidíti, ritkábban kerül sor ilyenkor fogó vagy vákuum használatára, s jobb szívhangokat mutatnak az így születő babák. Hátránya, hogy magasabb az aranyér és a másodfokú gátrepedések veszélye.


Vécé:

Ugyanazon az elven működik, mint a szülőszék, annak hiányában lehet hasznos.


Guggolás:

Ez is a gravitáció erejét használja ki. Elhelyezkedhetünk a partnerünk ölében vagy éppen előtte úgy, hogy a hátunkat támogatja. Guggolás közben a medence kimenete 28 százalékkal nagyobb, mint háton fekve, ez felgyorsítja a kitolás folyamatát. Hátránya, hogy hosszú távon fárasztó.


Négykézláb:

Talán ez a legkényelmesebb és a legkevesebb komplikációval járó testhelyzet. Ilyenkor a legritkább a gátmetszés és egyéb beavatkozás szükségessége.

Indexkép: pexels - rawpixel.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja