SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A császármetszés utáni seb ápolása - tippek a gyorsabb heggyógyulásért

Németh Noémi [cikkei] - 2016-10-19
A császármetszés egy komoly hasi műtét, a lábadozás pedig sokkal tovább tart, mint sima szülés esetén. A heg gyógyulásához egy teljes év szükséges, az izmok és idegek regenerálódása pedig még ennél is tovább tarthat.
Ha betartasz néhány egyszerű tanácsot, rendszeresen ápolod és odafigyelsz a megfelelő pihenésre, hamarabb enyhülhetnek a kellemetlen tünetek.
A császármetszés utáni seb ápolása - tippek a gyorsabb heggyógyulásért

A gyermekágyi időszakban minden kismamának fokozott pihenésre van szüksége, azokra pedig, akik császármetszéssel hozták világra babájukat, ez fokozottan érvényes. Van, aki könnyebben, van, aki nehezebben éli meg a császármetszést és az azt követő időszakot. Míg hüvelyi szülés esetén általában 6 hét alatt történik meg a test teljes gyógyulása, császármetszés után ugyanez több hónapig is elhúzódhat. A sebgyógyulás fél évbe telik, az alatta és körülötte lévő idegek regenerálódása pedig még ennél is lassabb folyamat - akár egy évig is eltarthat.

Összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot a császármetszés utáni időszakra - a mihamarabbi felépülésért és a seb gyorsabb gyógyulásáért.


Császármetszés utáni regenerálódás

1. Nagyon fontos a pihenés

Ha nem pihensz eleget ebben az időszakban, sokkal lassabban tud regenerálódni a tested, pedig erre most nagyobb szükséged van, mint gondolnád. A császármetszés egy komoly hasi műtét, amit nem szabad félvállról venni. Az első hat hétben amiben csak lehet, kérj segítséget apától, a nagyszülőktől, esetleg a barátoktól, szomszédoktól. Ha megoldható, egyedül a babagondozás legyen a te feladatod ebben az időszakban, s amikor épp alszik, nagytakarítás helyett inkább dőlj le egy kicsit. Lehet, hogy ehhez sok segítségre és áldozatra lesz szükség a családod részéről, de erre csak pár hétig lesz szükség. Amint felépültél, újból átveheted a hatalmat a háztartás felett! Olvasd el tippjeinket arról, hogy vezesd a háztartásod, miután babád születik.

2. Néhány mozdulat most tilos

A gyógyulási idő elég hosszú, ám ha megerőlteted magad, akkor még tovább is elhúzódhat a folyamat. Ügyelj rá, hogy a sebed ne húzódjon meg, ne nyújtózkodj túl erősen, ne hajolj, ne fordítsd el a felsőtested, kerüld a rázkódást, és semmilyen nehéz tárgyat ne emelgess! A baba legyen a legnehezebb, amit ebben az időszakban megemelsz.

Azokat a dolgokat, amikre napközben szükséged lehet, de eddig a magasabb polcokon tároltátok, költöztessétek át kézmagasságba, ahol kényelmesen el tudod érni bármikor, nyújtózás nélkül. A kiságy magasságát pedig úgy állítsd be, hogy ne kelljen mélyre hajolnod babádért.

3. Egy kis torna azonban szükséges

A fenti mozdulatok elkerülése mellett azért az is fontos, hogy mozogj. A károsodott sejtek és a mély hasizmok, az idegek gyorsabb gyógyulásához megfelelő vérellátásra van szükség, amit mozgással tudsz biztosítani, fokozni. Sétálj egy kicsit minden nap - ha nincs kedved kimozdulni, akkor legalább a lakásban sétálgass -, végezz medencekörzéseket, ringatózz finoman a kedvenc zenéidre!

Dr. Révész Klaudia, bőrgyógyász-kozmetológus tanácsa:

A hirtelen, erős mozdulatokat kerülni kell, de az óvatos nyújtások segítik a regenerációt. A szülés után közvetlenül még olyan laza a hasfal bőre és az izomzat, hogy a tervezett, óvatos nyújtásoktól nem nyílik szét a varrat, és a megbolygatott belek is jobban a helyükre kerülnek.


Különösen ajánlott ebben az időszakban az olyan gyógytorna, mely során légzőgyakorlatokat és keringéstjavító gyakorlatokat kell végezni.

4. Fogyassz sok rostos ételt

A császármetszés során a belek is meg lettek bolygatva, ezért működésük lelassulhat. Az emésztőrendszer helyreállításán rostban gazdag étrenddel segíthetsz. Fogyassz sok friss zöldséget (nagyon hatásos pl. a sárgarépa) és gyümölcsöt (citrusfélék, alma, avokádó), valamint búzakorpát, árpát, mandulát.

5. Szerezz be néhány praktikus kelléket

...ami megkönnyíti a dolgodat és minimálisra csökkenti a terhelésed. Ilyen például a fürdetéshez készült “babatartó”, amit a babakádban kell elhelyezni - belefektetheted a picit, így nem kell őt tartanod a fürdetés közben.


A császármetszés utáni seb ápolása

Különbséget kell tenni a közvetlen műtét utáni elsődleges sebgyógyulás (ez általában 2 hét) és a varratszedés utáni  hegkezelés, regeneráció kérdésében.
A műtéti metszésvonalat összevarrják/kapcsozzák. Ha nem felszívódó varratot használnak, 2 hét múlva történik a varratszedés, ekkorra a seb általában már nem váladékozik, mert a metszésvonal összehámosodik. Ha ez nem tökéletes, akkor bizonyos területeken még váladékozhat (ez az öntisztulás része), azért is kell kötözni addig, amíg a váladékozás teljesen meg nem szűnik. Ha érzékeny a hegvonal, akkor persze a későbbiekben is lehet.

1. Mindig tartsd tisztán a sebed

Minden nap mosd le finoman, bő vízzel és bőrkímélő szappannal. A sebet sosem szabad erősen dörzsölni, csak gyengéden szabad lemosni - használhatsz erre a célra fürdőszivacsot is. Mosás után pedig mindig meg kell szárítani a sebet. Ha nagyon sok váladék jön a sebből, akkor nem ajánlott a szappanos lemosás!

2. Rendszeresen cseréld a kötést

Amíg be nem gyógyul a seb, puha kötéssel kell megvédened a fertőzésektől, s ezt persze rendszeresen cserélni kell - ellenőrizd napközben többször is, mennyire váladékozik, eljött-e már az ideje egy kötéscserének. 
Rendszeres kötéscserére mindaddig szükség van, amíg váladékozik a sebvonal. Ne hagyd sokáig az átázott kötést rajta, mert befertőződhet. Ilyenkor fertőtlenítő oldattal, spray-vel érdemes áttörölni, hogy gyorsabban száradjon. 

3. Ülőfürdő helyett zuhany

Az első hetekben mindenképpen zuhanyozz ahelyett, hogy befeküdnél a kádba, így csökkentheted a fertőzés veszélyét. A hajmosás inkább külön, a kádba hajolva történjen. Ez azért fontos, mert az áztatással, mosogatással esetleg a hámosodó felszín egy részét is eltávolíthatod, ami elhúzódó sebgyógyuláshoz, váladékozáshoz, fertőzéshez vezethet. Ezek a folyamatok viszont nem tesznek jót a hegvonal későbbi megjelenésének. Elfertőződött seb esetén lassabb a gyógyulás, gyulladás alakulhat ki és látványosabb a hegesedés is.

4. Eljött a nagymamabugyik ideje

Azok a bugyik, amiket eddig hordtál, általában pont a seb vonalában végződnek, s kidörzsölhetik, kellemetlen, vagy fájó érzést okozhatnak. Most jött el az ideje annak, hogy előszedd a szekrény mélyén rejtegetett nagymamabugyikat, amik lefedik az egész sebet. Nyugi, csak pár hét!

5. Mellőzd a szűk ruhákat

A sebnek a gyógyulási szakasz során nyugalomra van szüksége, ezért kerüld a túl szűk ruhákat, valamint az érdes, szúrós anyagból készületeket is tedd félre, hisz ezek kidörzsölhetik, irritálhatják a bőrödet.

6. Kerüld a UV-sugárzást

Ügyelj rá, hogy a friss sebet egyáltalán ne érje napsugárzás, és a szoláriumot is felejtsd el egy darabig - különben a vágás helye csúnyán és tartósan elszíneződhet, és egyéb egészségügyi problémák is kialakulhatnak. Ha mindenképpen napon kell tartózkodnod, a seb alaposan legyen bekötve, lefedve.


Császármetszés utáni hegápolás

1. Használj szilikon tapaszt

Ha tudod magadról, hogy bőröd hajlamos a túlzott hegesedésre, használj szilikon tapaszt - melyet számos orvos ajánl a világ minden tájáról -, ezt akkor kell rögzíteni a seben, amikor már nem váladékozik, de a már kialakult hegen alkalmazva is hatékony. Ez a seb- és hegkezelő készítmény csökkenti a bőr felületi feszültségét, hidratálja és állandó hőmérsékleten tartja a bőrt, így biztosítja a legjobb környezetet a gyógyuláshoz: segít a seb átalakulásában és abban, hogy kevésbé legyen feltűnő a heg. Fontos, hogy 12-20 órán át legyen a sebre helyezve, a részleteket azonban mindenképp beszéld meg az orvosoddal.
A sebfólia és a gélpárna szintén elősegíti a seb gyógyulását, puhulását, valamint a dudor lelohadását.

2. Végezz hegmasszázst

Ha már begyógyult a seb és a varratok is el lettek távolítva, elkezdheted a heg ápolását - mielőtt azonban elkezdenéd a masszázst, az orvosodnak is meg kell állapítania, hogy a seb teljesen begyógyult, nem elég az, ha te úgy véled! Fontos továbbá az is, hogy a heg két szélét sosem szabad egymástól széthúzni. Az alábbi videón megnézheted, hogy kell végezni a masszázst.  

A hegápolásban gyógytornász és masszőr is nagy segítségedre lehet, aki szakszerűen tud segíteni a heg mihamarabbi gyógyulásában.


Seb- és hegápolás krémekkel és olajokkal

Sebgélek:

Használhatsz sebgéleket is, melyek elősegítik a mielőbbi gyógyulást, megakadályozzák a kóros hegesedést, elhalványítják a heget (pl. Contractubex, Dermatix® szilikon gél, Elicina csigakrém, PLERUDIN®HEGNE® gél, Prosil stift, Remescar szilokonos sebkezelő gél, Zeraderm gél, Xeragel).

Ha rendszeresen ápolod a heget gyógyhatású krémekkel, olajokkal, nagyobb esély van rá, hogy szebben és gyorsabban gyógyuljon, puha és kevésbé feltűnő legyen. Ezt a kezelést csak akkor szabad elkezdeni, amikor a seb már begyógyult. Mit használj?

A heg gyógyulását segítő olajok:

  • Búzacsíra olaj
  • Körömvirág olaj
  • Olivaolaj
  • Orbáncfű-olaj
  • Sebolaj

Hegápolás a gyógynövények erejével:

Mielőtt bármilyen krémet, olajat, gélt használnál, kérd ki az orvosod, védőnőd, gyógyszerészed véleményét - együtt válasszátok ki azt a szert, ami számodra a legmegfelelőbb lehet. A készítmény hatékonysága csak menet közben fog kiderülni, hisz minden eset egyedi és eltérő ütemben gyógyulunk.

Dr. Révész Klaudia, bőrgyógyász-kozmetológus tanácsa:

Az elsődleges sebgyógyulás a felszíni rétegek "összeforradását" jelenti, aminek köszönhetően a szervezet visszanyeri az integritását azáltal, hogy bőrfelszín visszakapja a folytonosságát - így véd a kórokozok behatolása ellen. Azonban a metszésvonalba eső hám alatti további bőrrétegek (irha, bőralja), valamint az az alatti kötőszöveti rostok-lemezek, izmok, méhfal stb. gyógyulása tovább tart. A mozgás kifejezeten fontos az ideg-izom regenerálódáshoz, de nem mindegy, mit, mikor, hogyan, mennyi ideig...

Ha mégis csúnya lesz a hegvonal, vagy már egy meglévő heget akarunk kezelni, akkor arra is vannak módszerek: dermaroller, mezotherapia, fagyasztás, lézeres kezelések.

Ne aggódj, ha úgy érzed, túl lassan gyógyulsz: a heg nagyjából egy évig piros színű marad, s csak ezután kezd majd el fokozatosan halványodni, teljesen viszont soha nem fog eltűnni.
Ez azonban egy olyan nyom lesz a testeden, amit soha nem kell takargatnod: azt jelzi, hogy életet adtál valakinek, erre pedig mindig is büszke lehetsz majd.

 

A cikket lektorálta:
 

Dr. Révész Klaudia

Dr. Révész Klaudia

 

Bőrgyógyász-kozmetológus, gyermekbőrgyógyász, anti-aging és esztétikai specialista


Elérhetőségeim:
Rendelő: A-Balance magánrendelő
1024 Budapest
II. Lövőház u 1-5 Mammut II 5.emelet
Telefon: 06-70/948-08-58
              06-70/947-58-68
E-mail: info@abalance.hu
Honlap: http://www.abalance.hu
 

 

Kép: Fotorech / Pixabay

Olvass tovább a témáról!
10 dolog, amit senki sem mond el neked a császármetszésről 
Tények és tévhitek a császármetszésről
Császárral SZÜLTEM és rohadtul nem volt könnyebb így!
 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja