Elfogadták a törvényt: New Yorkban mostantól egészen a szülésig kérhetnek abortuszt

Németh Noémi - 2019-01-24
Sokakat felháborított Andrew M. Cuomo, New York kormányzójának keddi bejelentése: a képviselőház elfogadta a Reproduktív Egészségügyi Törvényt, melynek értelmében akár a szülésig dönthetnek a nők az abortusz mellett, amennyiben az anya élete veszélybe kerül.
Elfogadták a törvényt: New Yorkban mostantól egészen a szülésig kérhetnek abortuszt


Minden eddiginél elnézőbbek az abortuszt illetően

Kedden lépett érvénybe a törvényjavaslat, mely több változtatást is tartalmazott: a legális abortusz határidejének kitolása mellett előírja, hogy a munkaadók által biztosított egészségbiztosításoknak kötelezően vállalniuk kell az abortusz finanszírozását - írja a Dailywire.com.

A korábbi 24. heti határidőt tehát eltörölték, így a várandós nők most már akár a szülés pillanatáig dönthetnek arról, életet adnak-e gyermeküknek; s maga a beavatkozás is - sokak számára - ingyenessé, biztosítással fedezhetővé vált. A döntést sokak felháborodása ellenére meg is ünneplik: több épületet rózsaszín fényekkel világítanak meg a napokban.


A New York-i törvényhozás által nagy többséggel elfogadott törvénycsomag egyik rendelkezése azt is előírja, hogy a vállalatvezetők nem különböztethetik meg hátrányosan azokat a munkavállalókat, akik a születésszabályozásnak ezt a módját választják.         

"Ez a törvény egyáltalán nem radikális, az abortuszról szóló döntés mélységesen személyes kérdés" - fogalmazott újságíróknak Liz Krueger, New York állam demokrata párti szenátora, aki a törvényjavaslat egyik előterjesztője volt. Hozzáfűzte még, hogy e törvény elfogadására szerinte "nem kellett volna ilyen sokáig várni".

Ezeket a javaslatokat demokrata párti törvényhozók korábban is rendszeresen felvetették, ám az állam szenátusában eddig többségben voltak a republikánusok. A tavaly őszi félidős választásokon azonban megváltoztak az erőviszonyok: demokrata többségű lett a törvényhozás mindkét háza.      
A  törvény elfogadása elemzők szerint jelképes időpontban történt: ezen a héten van ugyanis a 46. évfordulója annak a Roe/Wade-döntésként ismertté vált legfelsőbb bírósági határozatnak, amely az Egyesült Államokban lehetővé teszi az abortuszt. Ennek ellenére egyes tagállamokban hoztak az abortusz lehetőségét szűkítő törvényeket. Rhode Islandben és Új-Mexikóban most arra készülnek a törvényhozók, hogy ezeket visszavonják.


Trump támogatta az abortuszellenes washingtoni menetet

Pár nappal korábban Donald Trump amerikai elnök még videóüzenetben biztosította támogatásáról az abortusz elleni tiltakozásul szervezett washingtoni menetet.

"Mindig meg fogom védeni a Függetlenségi Nyilatkozatunkban rögzített első számú jogot: az élethez való jogot" - fogalmazott az elnök az előre rögzített és a rendezvényen levetített felvételen. A videó bemutatása előtt Mike Pence alelnök - a kongresszus épülete előtti óriási téren felállított emelvényre lépve - Donald Trumpot "az Egyesült Államok történelmében a leginkább abortuszellenes elnöknek" nevezte.

A Menet az életért (March for Life) elnevezésű tüntetést az 1973-ben elfogadott abortusztörvény óta minden évben megrendezik. Ez a legnagyobb abortuszellenes megmozdulás az Egyesült Államokban.

A téren több ezren gyűltek össze, volt, aki táblával vonult fel, más csöndesen imádkozott. A rendezvény vezetői üdvözölték az elnök és az alelnök támogató szavait, bár hangsúlyozták, hogy azt szeretnék, ha mindkét párt támogatná őket. Az eseményről tudósító The Washington Post című lap megjegyezte: az abortusz jogát támogató republikánusok "csaknem kihaltak", az abortuszt ellenző demokraták pedig "eltűnőben lévő fajta" - írja az MTI.

Forrás: MTIDailywire.com 
Kép: nikosapelaths / Pixabay

Közösségi hozzászólások:
Copyright © 2004-2019. CsaládiNet. All rights reserved - minden jog fenntartva.