SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Most házasodsz először? 120.000 Ft-ot kaphatsz - így igényelheted az első házasok kedvezményét

Lakatos Dóra [cikkei] - 2022-03-17
Nemrég kötöttétek össze az életeteket, és legalább az egyikőtöknek ez az első házassága? Ebben az esetben jogosultak vagytok az első házasok kedvezményére, amivel minden hónapban több jut a családi kasszába! Nézd meg, mennyi marad a malacperselyben, és hogyan igényelhetitek meg!
Most házasodsz először? 120.000 Ft-ot kaphatsz - így igényelheted az első házasok kedvezményét

Tudnivalók az első házasok kedvezményéről


Mit jelent az első házasok kedvezménye?

Az első házasok kedvezménye egy adókedvezmény, ami hasonló a családi adókedvezményhez, amit a gyermekek után kaphatsz meg. Az adókedvezményt igénybe vehetitek megosztottan, vagy úgy is, hogy csak az egyikőtök kapja meg.


Kiknek jár?
 

A kedvezményt értelemszerűen azok kapják, akik első házasságukban élnek - azonban nem csak ők vehetik igénybe!
 

  • Ha 2014. december 31. után kötöttetek házasságot, igényelhetitek az adókedvezményt, de azok is igényt tarthatnak rá, akik nem szeretnének összeházasodni, vagy későbbre tervezik a házasságot, azonban bejegyzett élettársi kapcsolatban élnek.
  • A kedvezmény akkor is jár, ha az egyik fél már elvált vagy megözvegyült, a másik félnek viszont ez az első házassága.
  • Nemcsak a fiatalok élhetnek a lehetőséggel, kortól és korkülönbségtől függetlenül bárki igénybe veheti az első házasok kedvezményét, amennyiben a többi feltételnek megfelel.
  • A kedvezmény egy állami támogatás, ami az összevont adóalapot csökkenti. Az első házasok kedvezményét tehát csak akkor vehetitek igénybe, ha legalább az egyikőtök adózó állampolgár, van SZJA befizetése. Ha tehát legalább az egyikőtök dolgozik, megillet benneteket a kedvezmény.
  • Ha külföldön keltetek egybe, akkor sem csúsztatok le róla - amennyiben a házasságot a magyar állam elismeri, ti is megkapjátok az adókedvezményt.
  • Abban az esetben, ha az egyikőtök külföldön dolgozik, szintén igényelhetitek, ha egyikőtöknek magyarországi SZJA befizetése van.
  • Ha a házaspár egyik tagja külföldi állampolgár, akkor is van lehetőség az első házasok kedvezményének igénylésére, amennyiben a házaspár külföldi tagja az adóévben megszerzett jövedelmének 75 százalékát Magyarországra fizeti be adóként.
  • A nyugdíjasok vagy KATA-s vállalkozók nem igényelhetik az első házasok kedvezményét, azonban ha a párjuk dolgozik, tehát van SZJA befizetése, ők is részesülhetnek az adókedvezményből a párjuk által.


Mennyi kedvezményt kaphatunk és meddig jár?


Az első házasok kedvezményének összege

Az első házasok kedvezményével összesen nettó havi 5 ezer forintot takaríthattok meg, ami 24 hónapon keresztül jár nektek. Ezt kérhetitek havonta, vagy egy összegben is az adóvisszatérítésnél, csakúgy, mint a családi adókedvezmény esetében. A kedvezményt leghamarabb a házasságot (vagy az élettársi kapcsolat bejelentését) követő hónapban fogjátok megkapni.

Ha a házaspár elválik, az első házasok kedvezménye azonnal érvényét veszti.


Mi van akkor, ha 25 év alatti vagy?

2022-től a 25 év alatti fiatalok adómentesek, így az első házasok kedvezményét nem tudják igénybe venni, azonban ha 25 év alattiként kötöttél házasságot, az összeg akkor sem fog eltűnni! Ebben az esetben nem a házasságot követő hónapban fogjátok először megkapni a kedvezményt, hanem akkor, amikor az egyikőtök betöltötte a 25. életévét. A 24 hónap tehát csak akkor indul el, amikor a házaspár valamelyik tagja túl van a 25. születésnapján.


Az első házasok kedvezményének igénylése

Ha a kedvezményt egy összegben szeretnéd érvényesíteni, annyi a teendőd, hogy az adóbevallásodban utólagosan érvényesíted az első házasok kedvezményét. Fontos, hogy az adóbevallásotokban mindkét félnél fel kell tüntetni az első házasok kedvezményét, akkor is, ha csak az egyik fél fogja igénybe venni!

Amennyiben az egy összegben való igénylést választottátok, a pénzt csak az adóbevallás utáni évben fogjátok megkapni, így ha hamarabb szeretnétek hozzájutni az összeghez, jobban jártok, ha több részletben igénylitek meg.

Ebben az esetben a munkahelyen kell kitölteni a megfelelő nyomtatványokat, és így a következő hónaptól kezdve két évig minden hónapban 5000 forinttal többet kaptok kézhez.


Nyomtatvány kitöltése

A NAV készített egy formanyomtatványt is, amit 3 példányban kell kitölteni, és aminek kitöltésével megigényelhetitek a kedvezményt. A formanyomtatványt a www.nav.gov.hu weboldalról tudjátok letölteni!

A nyilatkozat kitöltéséhez szükségetek lesz mindkettőtök adataira, adóazonosító jelére és a házasságkötésetek idejére. Amennyiben az egyikőtök külföldi állampolgár, szintén az adóazonosító jelre lesz szükségetek, azonban ki kell töltenetek még a külföldi magánszemélyek kiegészítő nyilatkozatát is, amit szintén a NAV honlapjára kattintva tudsz letölteni.

A nyomtatványban azt is meg kell adnotok, hogy mikortól és milyen összegben szeretnétek érvényesíteni az adókedvezményt.

A formanyomtatványt végül a munkáltatódnak is be kell adnod, hiszen a nyilatkozat utolsó részét neki kell kitöltenie.


Fontos!

Fontos tudnotok, hogy bármilyen változás esetén a nyilatkozatot újra be kell adnotok! Ha például lejárt a két éves folyósítási időszak, vagy esetleg elváltok, a nyomtatvány jobb felső sarkában X-el kell jelölnöd, hogy módosított nyilatkozatot adsz be, valamint, hogy a nyilatkozat hónapjától kezdve nem kéred tovább az első házasok kedvezményét.

Bár az adókedvezmény havi összege nem tűnik túl soknak, nem szabad elfelejteni, hogy sok kicsi sokra megy - két év alatt 120.000 forintot spórolhattok egy nyomtatvány kitöltésével. Gondoljatok csak bele: ezt az összeget felhasználhatjátok arra, hogy a nyaraláskor kicsit flancosabb helyre menjetek, vagy arra, hogy belevágjatok az egyik szoba felújításába, de akár félrerakhatjátok a babaprojektre is. Bármire is költitek majd, a közös életetek elindításához biztosan jól fog jönni egy kis plusz löket!

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja