SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Milyen pénzügyi személyiség vagy? - 6. A harácsoló típus

Himer Csilla [cikkei] - 2015-12-11
Rövid kis pénzügyi személyiségtípus "turnénknak" lassan a végére érünk. Itt az utolsó alap személyiségtípus. Ha megismered, megérted hogyan járhat együtt a gazdagság a fukarsággal.
Milyen pénzügyi személyiség vagy? - 6. A harácsoló típus

Ha visszaemlékszel a spórolós pénzügyi személyiségtípusról írtakra, akkor tudod, hogy ő is előszeretettel gyűjti a pénzt, hiszen ez számára biztonságérzetet ad, de a kiadásokat is jól kezeli. (Csak ritka esetekben fordul elő, hogy egyes tételeket felesleges, luxuskiadásként értékeljen.) 

Az utolsó alapvető pénzügyi személyiségtípusnak is van egy vonása, csak nála sokkal végletesebb ennek a megjelenése.


A harácsoló pénzügyi személyiségtípus

Ha Te harácsoló pénzügyi személyiségtípus vagy, akkor nem egyszerűen szereted gyűjteni a pénzt a biztonság kedvéért, hanem egyenesen a pénz iránti gyűjtőszenvedélyed határoz meg Téged. És ezt vedd szó szerint. 


A harácsoló pénzügyi személyiség főbb jellemzői

1. Egyértelműen az a cél határozza meg a napjaidat, hogy legyen minél több pénzed.

Ennek okai: 
- legyen minél több pénz, amit meg lehet keresni
- legyen minél több pénz, amit be lehet fektetni
- legyen minél több pénz, amit félre lehet tenni. 

Vagyis mindegy, csak a pénzzel lehessen foglalkozni, és ez töltse ki az idődet minél nagyobb részben. 

A pénzügyi coach (köz)beszól: 

Tudtad, hogy a harácsolók között is sok munkamániás akad? Ez nem véletlen: ha szeretsz a pénzzel foglalkozni, akkor megkeresni is szereted - és ezt hajlandó vagy aktív munkajövedelem által elérni, vagyis akár alkalmazottként is dolgozni. 

2. Miért? Mert különben nem tudnál mihez kezdeni Magaddal. Úgy érzed, hogy akkor értelmes az életed, ha látod, hogyan szaporodik a pénzed. Az értelmes működésed mércéje a bankszámlaszámod egyenlegének növekedése, illetve a pénztárcád vastagodása. Ráadásul ez objektív mércének tűnik, hiszen számokkal fejezik ki az eredményességedet. A számok pedig - akárcsak a tények - makacs dolgok. (Ami igaz is. Csak az nem mindegy, mit tartasz fontosnak mérni velük. :) ) 

3. Ha már azt érzed, hogy semmire sincs időd a pénz megkeresése, megtartása és gyarapítása mellett, akkor ez így is van. Lényegében állva hagy az élet. Nem tudod megélni az örömöket, a bánatokat, szinte semmit, mert a pénzzel vagy elfoglalva. Az ismerőseid, és egyre fogyatkozó számú barátaid azt mondják, megszállott vagy. És az ő térfelükről nézve igazuk is van. 

4. Ha eddig eljutottál, akkor most vigyázz, mert az igazi problémák még csak most kezdődnek! Kezd megszilárdulni Benned egy olyan hitrendszer, ami igencsak meg fogja keseríteni az életedet. Egyre szilárdabban hiszed, hogy 
- a pénz = hatalom - ezzel csak annyi a bibi, hogy igazából a pénz lehetőség. Minél több van belőle, annál nagyobb és annál több lehetőség. A hatalom csak egy ezek közül a lehetőségek közül. Vagyis ha azt hiszed, hogy a pénz = hatalom, akkor választottál egy lehetőséget azok közül, amit a pénz biztosíthat. És ez is a Te választásod - a Te személyiségednek megfelelően. 
- a pénz = biztonság - szintén egy lehetőség a biztonság is, bár erre nem kizárólag csak a pénz alkalmas. (Attól függ, mit értesz biztonságon.) És még egy apróság, amit nem árt megszívlelni: a biztonság nem létezik. Soha nem is létezett. Ezt már az evolúció során meg kellett tanulnunk nekünk is, de minden állatnak is. Valószínűleg ezért is van ekkora igényünk, vágyunk arra, hogy egyszer mégiscsak legyen... Viszont van, ami soha nem változik. Ez pedig az a tény, hogy abszolút biztonság, bármennyire is vágyunk rá, sohasem lesz. Sem az egészségünkben, sem a pénzügyeinkben. 
- a pénz = önbecsülés - na, itt már nagy zavar van az Erőben! Amikor azt kezded el érezni, hogy csak akkor vagy valaki, ha olyan vastag a pénztárcád, hogy ráállva gond nélkül locsolod meg anyukád növényeit a második emeleti erkélyén... Ebből következik az is, hogy a pénz hiányát, a pénztelenséget pedig a tuti kudarcként értékeled. Vagyis ha valakinek nincs, vagy nem annyi pénze van, mint Neked, akkor azt lenézed. Ugyanígy rettegsz attól, hogy netán Te kerülsz egyszer csődbe. De egy átmeneti pénzügyi zavar is elviselhetetlen kínokat okozna Neked, és bulldózerrel rombolná a maradék önbecsülésedet is. Ezzel az egész egyveleggel az a nagy baj, hogy ha a pénzed mennyiségéhez méred Magad, a Te értékedet, akkor ez idővel olyan mértéket ölthet, hogy még a depressziós állapot sem kizárt. Miért? Mert soha az életben nem fogod úgy érezni, hogy elég értékes vagy mások számára. Azok, akik csak a pénztárcádat értékelik Benned, nem fogják kielégíteni az élet megélésére vonatkozó igényedet, akik pedig mély érzelmeket válthatnának ki Belőled, azokat meg nem nyűgözöd le a pénzeddel. Szóval éppen azt nem fogod megkapni a pénztől, amit vársz tőle. Ez pedig egy lefelé húzó spirálba vihet, ha nem vigyázol. (Ez a magyarázat arra a legrosszabb esetre, ha kialakulna a depresszió.) 

5. Befektetéseidben kifejezetten kockázatvállaló vagy. Mivel a pénzhez méred Magad, ezért az a fontos, hogy minél gyorsabban minél látványosabb bevételnövekedést produkálj. Ezt pedig csak akkor tudod elérni, ha kockázatosabb befektetésekbe vágsz. Ha van némi pénzügyi műveltséged, akkor erre a célra leggyakrabban a forexet, illetve a daytrade-et használod. (Sikeres viszont csak akkor lehetsz ezeken a területeken, ha nem csak némi pénzügyi műveltséged van.) Ha kevésbé vagy tájékozott, akkor sajnos előfordulhat, hogy mindenféle ismerősök bombaüzleteibe, vagy kifejezetten spekulatív üzletekbe fektetsz - egyiket sem túlzottan bombasztikus sikerrel...

6. A pénzed sorsáról szeretsz egyedül dönteni. Még szakembernek sem vagy hajlandó. Pontosabban egyetlen esetben fordulhat ez elő: ha a harácsoló pénzügyi személyiségedet némileg átszínezi az aggodalmaskodás is. Még így is nehezedre esik más tanácsára hallgatnod - pedig tudod, hogy a jó pénzügyi tanácsadó csak lehetőségeket dob fel Neked, a végső döntést Neked kell meghoznod. 


Mit tehetsz, ha harácsoló pénzügyi személyiségtípus vagy? 

1. Ne csak a bevételeidet kövesd! - Bár Számodra a bevételeid mértéke a siker elsődleges fokmérője, és a kiadásokra néha kifejezetten sajnálod a pénzt (hiszen akkor kevesebb marad), egyszer jó, ha egészben látod a pénzed mozgását. Mivel fontos Neked a pénzed, garantálom, hogy többé le sem fogsz szokni a pénzed nyomon követéséről! :) Hamar átlátod majd ugyanis, hogy mennyivel könnyebb így megfogni a pénzt (hiszen tervezni is tudod a kiadásaidat, nemcsak ötletszerűen kiadni belőle, amennyit akkor szükségesnek érzel). 

2. Tedd szokásoddá, hogy minden nap "adsz egy negyed órát az életnek"! - Ne szokj hozzá, hogy elrohan Melletted az élet! Jelölj ki minden napra legalább egy negyed órát, amikor mással foglalkozol, pl. 
- Magaddal
- a pároddal
- a gyermekeiddel
- a barátaiddal
- a tágabb családoddal
- a hobbiddal(!) - bizony, ez szintén nagyon fontos ahhoz, hogy ne zárkózz be a saját kis világodba, ami a pénz körül forog!
- egyéb kötelezettségeiddel - mert hát létezik olyan is, hogy háztartás, vagy egyéb vállalt kötelezettség, pl. társadalmi munka. (Igen, ez az intézmény még létezik a XXI. század Magyarországán is! Én is rendszeresen gyakorlom az SZMK keretein belül.) 

Mindegyikből egyet egy napra. :) Így lesz alkalmad arra is, hogy ne mindent csak a pénz szűrőjén keresztül láss. És megakadályozod azt, hogy kialakulhasson Nálad a megszállottság. 

3. Gondolkodj el rajta, hogy mi mindent adhat Neked a pénz - a hatalmon, a (helyenként hamis) biztonságon és a (téves) önbecsülésen kívül! Pl. több szabadidőt (ha van elég pénzed, alkalmazhatsz bejárónőt, és nem Neked kell a takarítással az időt töltened). Meg se állj, amíg legalább 10 ilyen lehetőséget össze nem gyűjtöttél! 

4. Kezdd kihasználni az újonnan felfedezett lehetőségeket! 

5. Ha már kezdesz szétesni, akkor keress meg egy pénzügyi coachot, aki más nézőpontok megmutatásával, lehetőségek bemutatásával, illetve az időbeosztásod összegereblyézésével teszi kiegyensúlyozottabbá az életed. 

+1. Ha már nem kezdesz szétesni, hanem szét is estél, és rosszul érzed Magad a bőrödben, akkor viszont egy jó pszichiátert. (A depresszió mindig orvosi kezelést igényel, ahhoz már nem elegendő a coaching.) 


Még mindig nem találsz Magadra a pénzügyi személyiségtípusok között? 

Ez sem véletlen. Ugyanis vannak olyan személyiségtípusok is, amelyek ezeket az alaptípusokat átszínezik, kiegészítik, árnyaltabbá teszik. Ezekről a következő alkalommal írok. 

Melyik pénzügyi személyiségtípusban ismertél Magadra? 

Ha más pénzügyi személyiségtípus is érdekel, olvasd el a cikk többi részét

- Milyen pénzügyi személyiség vagy? - 1. A spórolós típus
- Milyen pénzügyi személyiség vagy? - 2. A költekező típus
- Milyen pénzügyi személyiség vagy? - 3. A dorbézoló típus
- Milyen pénzügyi személyiség vagy? - 4. Az aszkéta típus
- Milyen pénzügyi személyiség vagy? - 5. A menekülő típus
- Milyen pénzügyi személyiség vagy? - 7. Az "átszínező" típusok

 


Fotó: www.flickr.com

Himer Csilla


Himer Csilla
Kisvállalkozások kreatív kontrollingja

Elérhetőségem:
Honlap: http://www.zsebedremegyek.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja