SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

5 ok, amiért jó ötlet hidegben is kirándulni - A legnépszerűbb hazai téli kirándulóhelyek

Németh Noémi [cikkei] - 2022-01-17
 [X]

Télen egy picit lelassul az élet. A hideg, latyakos időben hajlamosak vagyunk begubózni, téli melankóliába süllyedni és csak várni, várni a tavaszt... pedig ilyenkor is érdemes útra kelni: soroljuk a téli kirándulás előnyeit, és megmutatjuk, merre érdemes indulni ebben az időszakban. A havas táj látványa, a hangulatos rendezvények, forró italok és fürdők kárpótolnak a vacogásért! Olyan úti célokat is mutatunk, amiket még azok is szívesen felkeresnek - minden családban van legalább egy ilyen -, akik mindig fáznak.
5 ok, amiért jó ötlet hidegben is kirándulni - A legnépszerűbb hazai téli kirándulóhelyek

Az ünnepek során kicsit mindannyian lelassulunk, megnyugszunk, a pihenés azonban év elejére egy kis lustaságba is átmehet. December 31-én még lelkesen írjuk a fogadalmainkat, pár nap múlva pedig azon kapjuk magunkat, hogy már most megszegtük a többségét… a lakásba bezárva, elszigetelten töltött, lustálkodós időszak nem épp a megfelelő alkalom arra, hogy változtassunk az addigi szokásainkon. Egy módon azonban felrázhatjuk a családot és energiával töltődhetünk fel: ha kiszakadunk a megszokott környezetből, és új tájakat fedezünk fel. Sőt: ha szerencsénk van, még havas tájakban is gyönyörködhetünk és kiélvezhetjük, hogy végre roppan a hó a csizmánk alatt.
 

1) A téli friss levegőnek nincs párja

A szabadban töltött idő elképesztő pozitív hatással van a testünkre és a lelkünkre is. Több kutatás is megerősítette már, hogy a nagyvárosokban élő, a természettel kapcsolatba alig kerülő gyerekek gyakrabban küzdenek pszichológiai problémákkal, mint vidéki társaik. A friss levegő és a sok mozgás ezen felül erősíti az immunrendszert, segíthet elkerülni a viselkedési zavarokat, és rengeteget javíthat az általános közérzetünkön is. Légzési problémák esetén kifejezetten ajánlott a friss levegőn sétálni. Télen kisebb a forgalom és ezáltal a szmog, a hideg levegőben a vírusok és baktériumok is kevésbé életképesek, mint a meleg szobában – amint elszakadunk a belvárostól, azonnal érezzük, hogy szinte harapni lehet a friss levegőt! 

2) Az ünnepek alatt felszaladt plusz kilók észrevétlenül olvadhatnak le 

A karácsonyhoz hozzátartozik a sok-sok evés is, pár napig szinte mindenhol, egész nap eszünk: otthon, a rokonoknál, a barátoknál – a legfinomabb fogások és sütihegyek között pedig hatalmas önuralom kell ahhoz, hogy ne szedjünk fel pár kilót ebben az időszakban. A kirándulás során a megszokottnál sokkal többet mozgunk, így észrevétlenül kezdhetünk el megszabadulni attól, ami az ünnepek során felszaladt.
 

3) Az aktív pihenés sokkal jobban feltölt, mint a lustálkodás

„Ki kell pihennem a fáradalmakat” – mondjuk gyakran, amikor teljesen kimerültek a tartalékaink, és feltöltődésre van szükségünk. Talán nem is tudunk róla, de az aktív pihenés, egy-egy túra, vagy akár a sportolás is sokkal több energiát adhat, mint egy átaludt nap. Persze néha az utóbbira is szükség van, de sokkal jobban esik a pihenés is egy mozgalmas kirándulás után, mint egy ágyban fekvős, sorozatnézős nap végén.
 

4) Kiszakadás a megszokott környezetből

Az ünnepek során több időt töltünk otthon, mint máskor – sok cég bezár a két ünnep között, a gyerekek pedig egy ideje már a téli szünetet élvezik. Egy idő után azonban nyomasztó is lehet a bezártság és elszigeteltség: ezt szintén egy nagy kirándulással orvosolhatjuk. Az új tájak felfedezése, más városok hangulatának magunkba szívása pedig sok-sok közös élményt és szép emléket tartogat a család számára.
 

Budapest télen
Budapest - Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség


5) Különleges programok és tájak várnak

Egészen más látványt nyújtanak kedvenc kirándulóhelyeink mind a négy évszakban: mindenképp érdemes megfigyelni, hogyan alakul át a táj télen. Ezekben a hónapokban különleges programokon, rendezvényeken is részt vehetünk, valamint téli sportokat is kipróbálhatunk.


Magyarország télen is gyönyörű – mutatjuk, merre érdemes kirándulni
 

Világhíres hazai gyógyfürdők 

Hideg időben micsoda boldogság egy forró kályhára tapadni, vagy melegvízbe csobbanni! A termálfürdőkben ezt családilag is megtehetjük, és együtt áztathatjuk magunkat a gyógyhatású, kellemesen meleg vizekben egy-egy nagy kirándulás után. Hazánk termálvízkészlete világszinten is egyedülálló – érdemes kihasználni, hogy ilyen szerencsés helyre születtünk.
 

Egerszalók
Egerszalók - Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség
 

Eger törökfürdő
Eger, Török fürdő - Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség
 

A termálfürdőkben nem csak pihenhetünk és gyógyulhatunk: extra szolgáltatásokat is igénybe vehetünk – csak néhány különlegesség a sok közül: barlangfürdő, vízi kalandok, iszapfürdő és gyerekprogamok is színesíthetik az utazást.
 

Demjén barlangfürdő
Demjéni barlangfürdő - Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség
 

Hajdúszoboszló fürdő
Hajdúszoboszló - Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség


Egy pihentető gőzfürdő, szauna vagy gyógymasszázs közben testünk megtisztul - utána úgy érezhetjük, mintha kicseréltek volna. Nézd meg, milyen sok fürdő közül válogathatunk: Termál- és élményfürdők
 

Rudas fürdő
Rudas gyógyfürdő - Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség
 

Rudas gyógyfürdő
Rudas gyógyfürdő - Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség

 

Széchenyi fürdő
Széchenyi fürdő - Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség


Elő a korival! 

Egyre több hangulatos jégpálya nyitja meg a kapuit országszerte, amiket érdemes felkeresni a családdal. Nosztalgia, mozgás, játék, nevetés, forró italok, friss levegő, sok-sok élmény: ez mind ránk vár, ha korizni visszük a családot. Nem kell messzire utaznunk Európa legnagyobb szabadtéri jégpályájáért sem: a budapesti Városligetben találjuk. A hatalmas, gyönyörű pálya és a közelben kivilágított Vajdahunyadvár már önmagában olyan érzést kelt, mintha egy mesekönyvbe csöppentünk volna. A csepeli és a Budapest Park területén található pályán pedig még a hatalmas fák is ünnepi díszbe öltöztek: keressétek fel valamelyiket a télen! 

városligeti műjégpálya
Városligeti műjégpálya - Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség
 

A Balaton téli arcát egyszer mindenkinek látnia kell

balaton télen
Balaton - Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség


Érdemes felkeresni a magyar tengert télen is: a megszokott nyári hangulat után egészen különleges élményt nyújt a látvány, és a békés - ám ilyenkor is élettel teli - balatoni kisvárosok, községek olyan titkait és eldugott részeit is felfedezhetjük, amiket a kánikulában talán soha nem vettünk észre. A hűsítő italokat és fagyit ilyenkor forró italok váltják fel a büfékben.

Olvasd el ezt is: Ősszel még szebb: 9 családi programötlet és játékos tanulás a Balaton környékén
 

Balaton télen
Balaton - Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség
 

balaton télen
Balaton - Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség


Ha sportolásra és téli kalandokra vágyunk, induljunk nordic walkozni a Keszthelyi-hegységben, látogassunk el a Kányavári-szigetre, vagy keressük fel valamelyik tóparti magaslatot, kilátót. Balatonbogláron és Balatonfűzfőn bobozhatunk, de ha be van fagyva a Balaton, az erre kijelölt part menti részeken akár korcsolyázhatunk is. Mint gyerekkorodban… emlékszel még?

Olvasd el ezt is: A természetes jégen való korcsolyázás - életbevágóan fontos - szabályai

téli balaton
Balaton - Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség
 

Ahonnan a legszebb a téli táj: Magyarország hegységei 

Csodálatos kirándulóhelyekre bukkanhatunk, ha elkezdünk böngészni a hazai túraútvonalak között – ha aktív pihenésre vágysz, mindenképp érdemes felkeresned a családdal valamelyik hangulatos hegységünket. 
 

Kékestető
Kékestető - Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség
 

Kékestető télen
Kékestető - Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség
 

A Mecsek és az Alpokalja vadregényes tájai gyönyörű kilátással ajándékoznak meg, ha egy kicsit magasabban fekvő vidékre barangolunk a megszokottnál. Érdemes magunkba szívni a téli, havas erdők látványát!

Ha ellátogatunk a Nyugat-Mecsek legmagasabb csúcsához, a 600 m magas Jakab-hegyhez, különleges természeti képződményeket is megfigyelhetünk: vörös homokkőből kialakult furcsa sziklaformációkat és kőtornyokat, utunk pedig források és pálos kolostorrom között vezet fel a hegytetőre. Lenyűgöző kilátás vár a Babás-szerkövekről és a Zsongor-kőről is. A csodaszép látványért azonban a fővárostól sem kell messzire menni:
 

Dobogókő télen
Dobogókő - Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség


A Mátrában és a Bükkben számos kikapcsolódási lehetőséget is találunk, ha szeretnénk egy kicsit sportolni, túrázni: itt még egy kritikus kamasz sem mondhatja, hogy „unatkozom, mikor megyünk már haza?” - akár síelhetünk és snowboardozhatunk is! 
 

Mátra télen
Mátra - Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség
 

Érdemes túrázni a Galyatető környékén és a Kékesen is, a Bükkben pedig ritkaságnak számító barlangokat is bejárhatunk: a mésztufában kialakult Anna-barlangot, és a Szent István-barlangot, ahol lenyűgöző cseppkőképződményeket láthatunk. 

Ha a gyerekek érdeklődnek a történelem iránt, számos várat érdemes felkeresnünk a családdal. A Zemplén környékére látogatva úton-útfélen középkori végvárak várják, hogy meghódítsuk őket: Füzér, Regéc, Boldogkő és Sárospatak várának falai között nemcsak történelmi emlékekben, de gyönyörű kilátásban is gyönyörködhetünk. 
 

hercegkúti gomboshegyi pincesor
Gombos-hegyi pincesor, Hercegkút - Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség
 

Romantikus állomásokat is beiktathatunk a kirándulás során: ellátogathatunk például a Zemplénben található Károlyi-kastélyba. Itt csodaszép, itáliai reneszánsz és kora barokk stílusjegyeket hordozó épületek, és egy hangulatos angolpark vár ránk. 

Sopron rajongótábora hatalmas: télen is érdemes felkeresni ezt a hangulatos várost. Tegyünk egy könnyű sétát a Lővérek erdeiben, ahol könnyed turistautak és nezehebb útvonalak között is válogathatunk, ha egy kis kihívásra vágyna a család.
 

Lővérek
Lővérek - Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség
 

Érdemes ellátogatni a közelben található Fertőrákosra is, ahol bejárhatjuk  a kőfejtő monumentális sziklaüregeit, végigsétálhatunk a Benge tanösvényen, kilátóhelyeiről pedig gyönyörű a panorámán, és a Fertő tavon pihentethetjük meg a szemünket.

A Tisza-tó is tartogat meglepetéseket: a tó vizét ilyenkor leeresztik, azonban a szervezett jégtúrák során bebarangolhatjuk a nádasokat és ártéri erdőket. Gyula és Békéscsaba környékén is hangulatos helyszínekre bukkanhatunk: a Szanazug holtágakkal szabdalt területe népszerű kiránduló- és üdülőhely – itt egyesül a Fekete- és a Fehér-Körös.


Búcsúzzunk hangosan a téltől 

A tél legszínesebb, legborzongatóbb és mégis legérdekesebb lezárása a mohácsiak híres népszokása: a busójárás. Ez is olyan program, amit legalább egyszer muszáj élőben megnézni – az izgalmas világ, ami ilyenkor elénk tárul, a gyerekekben is örök emlék marad.

A felvonulók kézzel faragott, jellegzetes maszkokban és különleges öltözékben járják az utcákat nagy zajt csapva, hatalmas kereplőkkel, hogy a hangzavarral elűzzék a tél ártó erőit, és megnyissák az utat a tavasznak, a megújulásnak. Izgalmas hagyományőrző szertartásokat láthatunk és akár ki is próbálhatunk: ilyen például a tűzugrás.

A helyiek leengedik a Dunán a tél koporsóját, és máglyán jelképesen el is égetik. Bár sokan megmosolyogják az ilyen babonákat, a busójárás nem csak játék és szórakozás: a résztvevők számára valódi átlényegülés, mely egy ősi, nemes rítusból maradt fent napjainkig. 
 

busójárás
Kép: Depositphotos.com
 

A finom ételekről és felmelegítő italokról a helyi kézművesek gondoskodnak: érdemes megkóstolni a farsangi fánkot és a helyi jellegzetességet, a sokácbabot. A vicces öltözékek és furcsa szokások megfigyelése, kipróbálása, a forgatag hangulata, a közvetlen kapcsolat a helyiekkel olyan erőteljes hatást tehet ránk, amit nem fogunk egykönnyen elfelejteni!
 

Kedvezményes ajánlatok

Az ország téli felfedezéséhez idén segítséget is nyújt a Magyar Turisztikai Ügynökség: 2022. január 10. és február 28. között az ország számos helyén találsz kedvezményes ajánlatokat, a szállodák, turisztikai attrakciók, szolgáltatók, éttermek és fürdők csatlakoztak a kampányhoz, és „Téli feltöltődés” néven különböző ajánlatokkal várnak. A kedvezmények teljes listája itt található meg: Téli élmények

A cikk a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával készült.

További információ: csodasmagyarorszag.hu/teli-elmenyek

Indexkép:  Magyar Turisztikai Ügynökség, Clker-Free-Vector-Images / Pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja