SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Távolságtartás a vírus miatt! Mi lesz a gyermek szociális képességeivel?

Martincsevicsné Jenei Gizella [cikkei] - 2020-11-19
Aggódsz az egészségetekért, aggódsz a munkahelyedért, aggódsz az iskolai osztályzatokért. De abba belegondoltál már, hogy a gyermeked szociális képességei sem tudnak megfelelően fejlődni a távolságtartás miatt?
Távolságtartás a vírus miatt! Mi lesz a gyermek szociális képességeivel?

Az emberek eltérő módon reagálnak a szociális távolságtartásra. Azok, akik amúgy sem szeretnek társaságba járni, örülnek, akik viszont közösségi emberek, szenvednek. Felnőttként van beleszólásod, illetve vannak már kialakult szociális képességeid.

De mi a helyzet a gyerekekkel? El vannak szakítva a kortársaiktól, nem tudnak közös programokat szervezni. A gyerekeknek is távolságot kell tartani. Viszont ők abban az élethelyzetben vannak, amikor a társas kapcsolatok alakulása, a kommunikáció és a viselkedési szabályok megtanulása a fejlődésük nélkülözhetetlen része.

Hogyan segítheted szülőként otthon gyermeked szociális képességeit?

Azzal, hogy a gyerekek reggel elmennek az iskolába, egy teljesen más világba csöppennek, mint amit otthon megtapasztalnak. Ott vannak az osztálytársak, akikkel vagy jókat játszanak, vagy jókat veszekednek. Ott vannak a tanárok, a nevelők, akikkel minden nap más és más helyzetben találkoznak. Egyik nap felelés van, a másik nap az elfelejtett házi miatt kerülnek konfliktusba, majd a következő órán már az osztálykirándulás kapcsán ötletelnek. Legalábbis eddig így volt. Most, hogy járvány van, minden megváltozott.

Szülőként lehetőséged van arra, hogy odafigyelj és segítsd gyermeked fejlődését. Természetesen nem tudod teljesen pótolni a társas kapcsolatokat, de van néhány olyan játék, olyan program, ami segít, hogy gyermeked szociális képessége akkor is fejlődjön, amikor csak a családdal lehet.


Érzelmek kifejezése, érzelmek felismerése

Kérdezz rá többször, hogy érzi magát. Ne csak egyszerűen ezzel a kérdéssel, mert könnyen megkaphatod azt a választ, hogy jól. Konkrétan kérdezd. Például úgy, hogy milyen érzésekkel ébredt fel reggel. Vidám volt? Boldog volt? Szomorú volt? Beszélgessetek el arról, hogy mi váltotta ki ezeket az érzéseket.

Ha együtt olvastok mesét, vagy együtt néztek tévét, akkor is figyeljétek meg az érzelmeket. Kérdezz rá a gyermeknél, hogy egy-egy szereplő szerinte hogy érezte magát és miért úgy. Ne akarj helyette válaszolni, legyél türelmes. Várd meg, míg ő megfogalmazza az érzéseket. Lehet, hogy ez egy kicsit hosszabb idő, de érdemes kivárni. Sokat megtudhatsz így a gyermekedről, a gondolatairól, a saját érzéseiről. Visszakapcsolhattok az iskolásra is, megkérdezheted tőle, hogy vele is történt-e már hasonló, mint a mesében szereplőkkel. Bántották, megsértették, hazudtak esetleg neki? Ezek a helyzetek mind-mind segítenek fejleszteni az érzelmek felismerésével és kifejezésével kapcsolatos képességeket.


Szerepjátékok

A gyerekek sokkal könnyebben megértenek bizonyos szituációkat, ha eljátszod nekik. A főszereplők lehetnek plüssállatok vagy babák. Alakítsatok ki olyan élethelyzeteket, amik a gyermek életében előfordulnának, ha nem járványhelyzet van. Például adott egy születésnapi ünnepség. A gyermeket meghívják rá, de neki nincs kedve elmenni. Játszátok el és közben figyeljétek meg a reakciókat. Beszélgessetek arról, hogy milyen érzés lehet az ünnepeltnek, ha nem mennek el a vendégek. Kedves dolog ez? Megbántja vele?
Nézzétek a másik oldalról is. Hogyan készülhet egy születésnapi buli megtartására. Mire kell odafigyelnie, miről kell gondoskodnia.

Fontos, hogy ne csak mutogassatok, hanem mondjatok konkrét mondatokat. Kérdezd meg a gyermekedet például, hogy mit kell mondani annak, akinek születésnapja van, illetve mit illik válaszolni rá. Mondjátok ki hangosan a mondatokat, mintha tényleg ott lennétek.

Ugyancsak hasznos az éttermes játék is. Legyél egyszer te a pincér, majd pedig a gyermek. Mutasd meg neki, hogy milyen típusú vendégek lehetnek, hogy illik viselkedni, kérni és szólni, ha valami nem tetszik. Beszéljétek meg a problémákra adott reakciókat is. Nagyon hasznos játék.


Társasjáték

Az egyik legjobb eszköz a szociális képességek fejlesztésére. Egy ilyen játék megköveteli a türelmet, a várakozást, a lehetőség továbbadását, az egyetértést, a döntéshozatali képességet, a szabályok betartását, illetve az esetleges vereség elfogadását. Egy jó társasjáték csapatmunkát is jelent. Csupa olyan készség, amit az iskolában gyakorolna. Rengeteg lehetőség a gyakorlásra, fejlődésre.

Fontos a szülők, illetve a játékban résztvevők szerepe. Nem szerencsés állandóan nyerni hagyni a gyermeket, félve attól, hogy majd dühös és szomorú lesz. A vesztés, a csalódás megélése szintén nagyon fontos a szociális képességek fejlődése szempontjából.


Szemkontaktus

Ha beszélsz a gyermekedhez, akkor figyelj oda, hogy mindig nézz a szemébe, és te is kérd meg őt, hogy így tegyen. Ez egy nagyon egyszerű, de annál fontosabb dolog. Tanítsd meg neki, hogy azzal, hogy beszélgetés közben a másik szemébe néz, kifejezi a tiszteletét. Bár apróságnak tűnik, de nagyon fontos!


Függetlenség, szabad választás lehetősége

Iskolai helyzetben, játszótéren vagy játszóházban, sokszor kell önálló döntéseket hoznia. Melyik játékkal játszik, melyik csapatba áll be, milyen eszközt választ, beenged-e másokat a játékába.

Az otthoni élethelyzetek között is legyenek olyanok, amelyekben önmaga dönthet. Adj neki választási lehetőséget, hogy érezze, hogy önálló. Az érzés, hogy egyedül tud dönteni, illetve különböző dolgokat elvégezni, növelni fogja az önértékelését. Így a későbbiekben, ha majd újra közösségbe kerül, nagyobb önbizalommal vesz majd részt a játékokban.


Virtuális játékidő

Most, hogy nem lehet olyan sokszor átmenni a barátokhoz, kiesnek a közös játékidők. Az internet azonban lehetőséget kínál arra, hogy virtuálisan együtt legyenek. Hívják fel egymást videóhívásban, rajzoljanak, színezzenek, kézműveskedjenek együtt, egy időben és közben beszélgessenek. Egy videóhívásban is, főleg, kettőnél többen csatlakoznak, meg kell várni, amíg a másik befejezi, amit mondani szeretne. Ez a helyzet segíthet abban, hogy fejlődjön a türelmük, az empátiájuk és az érdeklődésük.

A lényeg, hogy próbálj minél több olyan szituációt teremteni otthon, amiről a gyermek most lemaradhat. Figyeljetek egymásra, töltsetek együtt minőségi időt, és találjátok meg a pozitív dolgokat a jelenlegi helyzetben.

 

Kép forrása: Gustavo Fring fotója a Pexels oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja