SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Így legyél jó fej nagyszülő a digitális korban!

Martincsevicsné Jenei Gizella [cikkei] - 2020-10-29
Az elmúlt évtizedekben nagyot fordult velünk a világ. A digitális fejlődés nem csak a gyerekek és a szülők életét forgatta fel, hanem egészen új helyzetet teremtett a nagyszülők számára is. Azok a nagymamák, nagypapák, akik ma lépést akarnak tartani a digitális korban élő unokákkal, nincsenek könnyű helyzetben. Kivéve akkor, ha egy egészen más oldalról állnak a dologhoz.
Így legyél jó fej nagyszülő a digitális korban!

Kell-e küszködnie egy nagyszülőnek azzal, hogy mindenféle digitális eszközzel szerelje fel a háztartását, hogy ha jön az unoka, akkor ne unatkozzon?

A válasz: nem!

Mégpedig azért nem, mert nagyszülőként olyan dolgokra taníthatják meg a gyermekeket, amikre a digitális eszközök nem képesek. A szülők szinte állandóan rohannak. Egyensúlyoznak a munka és a család között. Ha van egy kis szabadidő, akkor általában olyan ötletek merülnek fel mint a kirándulás, közös sport, játszóház vagy különböző rendezvényeken való részvétel.

Szülőként sokszor nem jutnak eszünkbe olyan egyszerű dolgok, mint például hogy megtanítsuk a gyermeknek hogyan pödörje meg a nyelvét, hogyan kapjon el a könyökével egy pénzérmét vagy hogyan építsen kártyavárat. Ezek olyan dolgok, amit a kicsit élveznek. Nagyokat nevethetnek közben és a közös nevetés erősíti a kapcsolatot, élményeket ad, melyekre később jó szívvel emlékeznek az unokák.

Káposzta suttyolás, ami csak a nagyszülőknél volt

A mi családunkban nagy hagyománya volt annak, hogy ősszel egy jó adag káposztát savanyított édesanyám. Nem is tudom pontosan, hogy mi a neve, de mi gyerekként csak suttyolásnak hívtuk. Egészen különleges program volt, amit a szüleim az unokákkal együtt is minden évben megtartottak. Anyu vékonyra szelt egy jó néhány káposztát, amit elkezdett egy kádba beleszórni. Jöttek az unokák, akiknek az volt a feladata, hogy jól megtapossák. Előtte természetesen kötelező lábmosás, majd jött a nagy kacagásokkal és sikoltozásokkal teli kádbalépés. Apró kis lábaikkal körbe-körbe járkáltak és taposták a káposztát. Persze néha azért egy-egy szálat meg is kóstoltak, hogy biztosan jó lesz. Nagyon élvezték, a mai napig emlegetik és szerintem még a gyermekeiknek is mesélni fogják.

Milyen lehetőségei vannak még egy nagyszülőnek, ha a digitális korban nevelkedett unokái figyelmét el akarják nyerni?

Csupa olyan dolgot kell mutatni nekik, amit a rohanó mindennapokban biztosan nem csinálnak. Ez nem nagy ördöngösség, hiszen régen is voltak gyerekek, akik önfeledten játszottak elektromos eszközök nélkül. A nagyszülőknek elég csak belegondolni a saját gyerekkorukba és onnan meríteni ihletet. A gyerekek fogékonyak az újdonságokra, így biztos nagy sikere lesz például:

  • a papírhajó vagy papírrepülő készítésének és a velük szervezett versenynek
  • nagyítóval való felfedezésnek, ha nem kertes házban laknak a nagyszülők, akkor egy séta során megvizsgálhatják a járda melletti füves területet vagy fák törzsét
  • megtanulni fütyülni
  • a ruhásszekrényeket átvizsgálni és a régi divatú ruhákat felpróbálni
  • régi játékok tanulása: malom, dáma, akasztófa, golyózás
  • régi kártyajátékok megtanulása: zsírozás, snapszerozás
  • kártyavárépítés
  • gilisztavadászatot tartani, majd megfigyelni őket és elengedni
  • ha már nagyon hiányzik a gyereknek a mobil eszköz, akkor lehet egy közös verstanulás vagy éneklés és annak rögzítése is jó program, főleg, ha közösen visszanézik

A lényeg, hogy szerezzetek közös élményeket!

A gyerekek életét befolyásolják a nagyszülőkkel szerzett közös élmények. Segítenek a gyermekeknek elfogadni és megélni azt a helyzetet, hogy nem csak ők és a szüleik léteznek. A nagyszülőkkel töltött idő hozzájárulhat ahhoz, hogy más idős emberekre is odafigyeljenek, így később sokkal empatikusabbak lesznek a körülöttük élőkkel.

Nem az a lényeg, hogy minden nap találkozzanak az unokák és a nagyszülők. A hangsúly a rendszerességen van. Legyenek olyan előre meghatározott időpontok, amik a nagyszülőké. A gyerekek szeretik azokat a napokat, eseményeket, amikre lehet készülni, hiszen ez izgalmas számukra. A rendszeresség, a heti vagy havi találkozások pedig erősítik az unoka és a nagyszülő kapcsolatát.

 

Kép forrása: Aline Dassel képe a Pixabay -en.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

A reggeli után több gyereknek is fájt a hasa, egyikük pedig annyira hányt, hogy kihívták a mentőket.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Mennyire lehet egészséges egy gyerek számára a vegán étrend? Mire figyeljünk, hogy ne alakuljanak ki hiányállapotok, betegségek? Egyáltalán mit javasolnak a szakemberek? Erre kerestük a választ.
Nem is olyan nehéz a csapdájába esni - Meglepő, mennyi minden állhat az elhízás hátterében

Nem is olyan nehéz a csapdájába esni - Meglepő, mennyi minden állhat az elhízás hátterében

- A túlsúlyos emberek száma 1975 óta világszerte megtriplázódott.1 - 2016-ban több mint 1,9 milliárd túlsúlyos nagykorút regisztráltak, ezek közül 650 millió elhízottat, azaz olyanokat, akiknek 30 felett volt a testtömegindexük.2 - A túlsúly miatt számos betegség fejlődhet ki: szívbetegségek, stroke, 2-es típusú cukorbetegség, a rák bizonyos fajtái, de az idő előtti elhalálozás is jellemző a túlsúlyos emberekre.3
A szerkesztő ajánlja