SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ősszel még szebb: 9 családi programötlet és játékos tanulás a Balaton környékén

Németh Noémi [cikkei] - 2020-09-15
 [X]

A tavalyi digitális oktatás sok szülőt megviselt, mások viszont örömmel bontakoztak ki, amint előtört a titokban bennük szunnyadó pedagógus. Folytassátok a tanulást most már feszültség és számonkérés nélkül, örömmel és játékosan!
Kirándulás során rengeteget tanulhatnak a gyerekek - az így megszerzett tudás pedig mélyebben marad meg bennük, mint az, amiről csak tankönyvben olvastak. A Balaton közelében számtalan izgalmas programot találtok a nyár elmúltával is, ahol rögtönzött családi órákat tarthattok!
Ősszel még szebb: 9 családi programötlet és játékos tanulás a Balaton környékén

Nincs olyan évszak, amikor ne lenne gyönyörű. Ősszel ezer színben pompázik a térség, télen pedig hófehérbe borul a magyar tenger - a nyári színek után pedig mindez már önmagában is különleges élményt nyújt. A Balatont és környékét nem csak nyáron, hanem egész évben érdemes felkeresni, ugyanis számos programlehetőséget tartogat! 9 olyan programötletet gyűjtöttünk össze, amit a gyerekek is imádni fognak - és te is nyugodtan dőlhetsz hátra a nap végén: kütyüzés helyett végre tartalmas időt tölt együtt a család!

Magyarország - A csodák forrása


Őszi családi programok a Balaton körül, amiket a gyerekek is élveznek


1) Szüreti mulatságok - néptánc és ének óra
Nem is gondolnád, hogy felbolydul a Balaton népe a főszezon elmúltával: közeleg ugyanis a szüreti bálok, mulatságok időszaka. Népi játékok, hagyományos ételek, utcabál, koncertek, kézműves foglalkozások, sok-sok nevetés és tánc, ügyességi játékok - és még számtalan érdekesség vár. Mindenképp érdemes a fesztiválok során megkóstolni a Balaton-felvidék híres borait és szőlőit is!

2) Élményfürdők - úszás edzés
A pancsolásról sem kell lemondanunk attól, hogy nem nyáron keressük fel a Balatont. Több gyógy- és élményfürdő is található a tó közelében: Hévízen, Zalakaroson és Kehidakustányban is egész évben várják a családokat. A kicsik gyerekmedencékben és pancsolókban, vízi játszótereken, a felnőttek pedig gyógyvízben mártózva pihenhetik ki a fáradalmakat. Wellness-részleg, fejlesztő foglalkozások, terápiák, gyerekműsorok, de még éjszakai fürdőzés is szerepel a szolgáltatások és programok között.

Hévíz gyógyfürdő

3) Természeti csodák - földrajz óra
A Balaton-felvidéki Nemzeti Park rengeteg természeti érdekességet tartogat. Mutasd meg gyermekeidnek élőben is mindazt, amiről természetismeret vagy környezet, földrajz, biológia órákon hallhatott már… nincs jobb módja a tanulásnak, minthogy a saját szemével lássa - esetleg tapogassa meg - mindazt, amit addig csak a tankönyvben látott. Néhány érdekes úticél ezek közül:

  • Pannon Csillagda 
  • Levendula Ház 
  • Hegyestű Geológiai Bemutatóhely
  • Salföldi Major
  • Tapolcai-tavasbarlang
  • Csodabogyós-barlang
  • Kis-Balaton Látogatóközpont
  • Várpalotai Homokbánya
  • Szentgáli-kőlik
  • Erdők Háza
  • Kotsy-vízimalom
  • Lóczy-barlang

Monoszló Hegyestű kilátó

Tanösvények (pl. Aranyember tanösvény, Kányavári-sziget ösvényei, Vöröshomokkő tanösvény, Mencshelyi Vulkán tanösvény, Csiga-túra tanösvény, Éges ösvény), vulkáni tanúhegyek, bazaltorgonák, a Tihanyi-félsziget gejzírmezői - ezt mind megtalálhatjátok a Balaton körül, és kezdődhet is a családi földrajzóra.

Kányavári-sziget

4) Élővilág megfigyelése - biológia, természetismeret óra
Érdemes felkeresni a Kis-Balatont is, mely hihetetlenül gazdag madárvilágáról híres, de  izgalmas kirándulást ejthettek meg a Kápolnapusztai Bivalyrezervátumban is. A Veszprémi Állatkertet egyszer mindenképp látni kell: itt található a Dínó park, valamint egy afrikai témájú játszótér is.

Balatonfüred - Jókai kilátó

5) Múzeumok - napközi, ahol mindenki megkeresheti a kedvenc időtöltését
A múzeumlátogatás már nem egyenlő a - gyerekek szemszögéből - unalmas, régi műtárgyak véget nem érő sorával. A mai intézmények izgalmas, interaktív feladatokkal, előadásokkal és játékokkal várják a kicsiket. Keszthely egy kisebb múzeum-paradicsom: régi idők játékait bemutató kiállítás, Balaton Múzeum, Babamúzeum, Marcipán múzeum, Történelmi panoptikum, és még sok érdekesség várja a kicsiket és a nagyobbakat is. (Ha már a nagyobbaknál tartunk: vannak Keszthelyen olyan múzeumok is, amiket gyerekek nem is látogathatnak. Ezeket is érdemes azonban felkeresni egy másik időpontban, amikor a kicsikre vigyáz valaki - legyen ez a szülői túra a tantestületi kirándulás… :) ).

6) Várak - történelem
Hódítsátok meg a kis csapattal a szigligeti, a nagyvázsonyi, vagy a veszprémi várat! Akit a rögtönzött történelem óra kevésbé köt le, azt a rendkívül szép kilátás kárpótolja majd. Ha szerencsétek van, akár várjátékokba és egyéb rendezvényekbe is belefuthattok - sőt, érdemes ezek dátumaira időzíteni a kirándulást!

Szigligeti vár

7) Gokartozás, bobozás, kalandparkok - tesi óra
Az örökmozgókat meg kell egy kicsit dolgoztatni az autóút után: sportoljatok együtt valamelyik kalandparkban, melyből többet is találtok a térségben (pl. Sobri Jóska Kalandpark, tihanyi Kalandsziget, Brázay Kalandpark, Zamárdi Kalandpark)! Ezen kívül számos gokart- és bobpálya is helyet kapott a Balaton közelében (például Balatonfüzfőn és Balatonbogláron), ahol kedvére versenyezhet és suhanhat a család - a kisebbek számára gyerekeknek készült járművet is használhatunk.

8) Kilátók, libegő - rajz óra
A nem mindennapi kilátást a Balaton melletti hegyekről, dombokról, kilátókból is megcsodálhatjuk. Közkedvelt úticél többek között a Badacsony, Fonyód és a balatonboglári gömbkilátó is. Veszprémtől nem messze található az Eplényi Libegő, így ha arra jártok, ne hagyjátok ki! Mitől lesz igazán hangulatos egy ilyen kirándulás? A családtól, a sok beszélgetéstől és nevetéstől, a közös tevékenységektől. Terítsetek le egy plédet a legszebb helyen, és rajzoljátok le a kilátást!

Balatonboglár - Gömbkilátó

9) Hangulatos éttermek - ebédszünet :)
A kirándulás lezárásaként ismerkedjetek meg a helyi ízekkel! Egy nyugodt vacsora a Balaton partján, a Badacsonyon, vagy egy közeli, házias konyhájú halászcsárda - melyikre szavazna a család? A Káli-medencében mindenki megtalálhatja a maga kedvenc éttermét, napközben pedig a káptalantóti termelői piacon, vagy a fonyódi piacon lehet csemegézni (és persze kincseket gyűjteni).

Badacsony - Szépkilátó

Olvassátok el a kihelyezett táblákat, meséljetek el minél több érdekességet a gyerekeknek az adott helyszínekről! Piknikezzetek, simogassátok meg az állatokat (már ahol szabad), rajzoljatok, fessetek, írjatok naplót a kirándulásokról, heverésszetek a fűben és próbáljátok felismerni a madarakat a hangjuk alapján… reméljük, ez a fajta tanulás végre igazi élmény lesz az egész család számára.

A cikk a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával készült.

Fotók: Magyar Turisztikai Ügynökség

További információ: csodasmagyarorszag.hu/uti-celok/balaton

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja