SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Közös családi angolórák, avagy hogyan lehet öröm a nyelvtanulás?

Családinet [cikkei] - 2012-12-15
 [X]

Angolul egyszerűen tudni kell. Ma már nyelviskolák tucatjai közül választhatunk, a szerencsésebbek külföldi nyelvtanfolyamra fizethetik be csemetéiket, vagy magántanár terelgeti őket az angol nyelv útvesztőiben.
Közös családi angolórák, avagy hogyan lehet öröm a nyelvtanulás?

Vannak azonban olyan könnyen elérhető, játékos módszerek, amellyel mi magunk fejleszthetjük gyermekeink beszédkészségét miközben oldott, önfeledt légkörben vagyunk együtt velük. Mert játszunk.

Tanári tapasztalatok bizonyítják, állítja Hotya Hajni, a Smart Cards angol nyelvű kommunikációs társasjátékok alkotója, hogy a játékos módszereknek varázsereje van a teljesítményre: az a gyerek, aki játék közben, örömmel használja a nyelvet, mélyebben és hosszabb távra sajátítja el azt.

Szóhalmozás helyett élő beszéd

Sajnos az iskolai nyelvoktatásban sok helyütt még mindig nem mernek elszakadni a nyelvtancentrikus, szómagoltató módszerektől. Abban szocializálódunk, hogy szavak tengerét kell tudnunk, amiket a dolgozat másnapjára elfelejtünk, és kontextusba helyezve nem tudjuk alkalmazni. Ez igaz a gyerekeikre is: hatalmas passzív tudás birtokában vannak, értik az angolt, ám valós, mindennapi helyzetben önbizalom és rutin híján nem mernek megszólalni. Ezen változtathatunk, és miért ne tennénk meg? Kutatások bizonyítják, hogy azokban a családokban, ahol a gyerekek spontán módon „merülnek el” egy idegen nyelvben – akár csak egy-egy szó, hétköznapi mondat erejéig – később bátran kommunikálnak az életben.

Ne görcsölj, tanulj játszva!

A közös játék az örömteli tanulás ideális kerete, az egyik leghatékonyabb tanulási forma, véli a szakértő. A társasjátékozás közös élmény, minőségi együtt töltött idő a gyerekeinkkel, életünk természetes részévé tehetjük a közös angolozást. Így akár alapszintű nyelvtudással is rengeteget segíthetünk gyermekünknek - és nem utolsó sorban saját magunknak. Valójában az a cél, hogy a tanulás minél örömtelibb legyen, hiszen szívesebben tanuljuk meg azt, ami érdekel, örömet okoz, hasznát látjuk, vagy ami kihívást jelent. A játék izgalma pozitív stresszt okoz, és teljesítményre sarkall. Egyszerre jelent sikerélményt és kihívást.

Tanulunk vagy játszunk? Mindkettőt egyszerre!

Mindannyiunk számára ismerős, ahogy Vekerdy Tamás találóan nevezte, a szülői korrepetálás lefutási görbéje. A közös angolozás jelentheti azt, hogy kikérdezzük a gyerektől a szavakat, vagy ellenőrizzük a leckét. Azonban ebben a helyzetben, még ha a szeretet sarkall is minket, mi vagyunk az okos felnőttek, és a gyermek a „tanított fél”. A gyerek figyelme elkalandozik, mire a szülő szigorúan helyreteszi, gyerekünk ellenáll, és végül mindenki rossz szájízzel gondol a „közös tanulásra”.
Ha játszunk, magunk is kicsit újra gyerekké válunk. Ha mindezt angolul tesszük, egy vidám közös játék során, amikor egyszer egyikünk, másszor másikunk tesz fel kérdést, egy szinten vagyunk, kölcsönösen tanulunk. És megtörténhet, hogy rácsodálkozunk arra is, mennyi mindent tud és tanít nekünk gyermekünk. Közös sikerélményünk lesz, több önbizalmunk, és nem utolsó sorban együtt tanultunk.

Játékos módszertan 1.

Ha gyerekeinkkel angolul „gyakorlunk”, egészen egyszerű, de működő módszer a valós tárgyakkal történő „tanulás”: az igazi tárgyakat megérintjük, megfogjuk, megnevezzük, ismételjük, mondatba, szituációba foglaljuk. A gyerekek - meséli Hotya Hajni, aki maga is alkalmazza a módszert műhelyfoglalkozásain - nagyon élvezik ezt a fajta tapasztalati tanulást, mert mókás és más. A gyerekek memóriája hihetetlenül működik egy ilyen valós helyzetben, így „észrevétlenül” tanulnak közben.

Játékos módszertan 2.

A vidám képekkel, kártyákkal, színes szövegekkel és nem utolsósorban rengeteg humorral funkcionáló Smart Cards társasjátékkal angolul olvasunk, kérdezünk, mutogatunk, válaszolunk, beszélgetünk. Az egyedi tábla játékra, tanulásra csábít, a hat kártyacsomag mindegyike más jellegű feladatot tartalmaz. Ellentétpárokat, személyes kérdés-válasz kártyákat, tárgykereső, igaz-hamis feladványokat, rejtvényeket, szócsaládokat. Segítségével megtanulhatók és stabilan begyakorolhatók a gyakori személyes témakörök; a fontosabb igék, melléknevek és határozószavak, emellett a játék magában foglalja az üzletek neveit, a prepozíciókat, az állatokat, színeket, napokat, hónapokat, számokat és sorra veszi a bútorokat, használati tárgyakat, ruhákat. Olyan hasznos szókincs, amit meg lehet tanulni kikérdezve (és másnapra elfelejtve), vagy együtt, játékosan.

Minőségre hajtsunk, ne a mennyiségre!

A nyelvtanulás célja az életben hasznosítható tudás megszerzése. A hasznos tudás nem feltétlenül barokkos körmondatokat jelent, állítja szakértőnk, sokkal inkább azt, hogy egyszerűen, célirányosan és gazdag gesztusnyelv kíséretében ki tudjuk fejezni magunkat. A kevesebb tehát valójában több.

Szeretnénk segíteni gyermekünket, hogy bátran meg merjenek szólalni angolul? Akkor mit szólnánk egy vidám, közös angolozáshoz? Nem kell hozzá semmiféle elektromos eszköz, csak mi magunk, csemetéink, jókedv, nyitottság, némi nyelvtudás… és egy Smart Cards társasjáték.

A játék megrendelhető a www.smartcards.hu honlapon, ahol próbajátékok, szülőknek és tanároknak szóló játékötletek, segédanyagok is letölthetőek, illetve interaktív játékok segítik a tanultak elmélyítését.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

A reggeli után több gyereknek is fájt a hasa, egyikük pedig annyira hányt, hogy kihívták a mentőket.
Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

A szülők szerint a vizsgálat nagyon gyorsan lezajlott, az orvos kúpot írt fel a hányásra, és azt mondta, a kisfiú nincs kiszáradva. Másnap már újra kellett éleszteni, de már nem tudták megmenteni őt.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Mennyire lehet egészséges egy gyerek számára a vegán étrend? Mire figyeljünk, hogy ne alakuljanak ki hiányállapotok, betegségek? Egyáltalán mit javasolnak a szakemberek? Erre kerestük a választ.
A szerkesztő ajánlja