A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mozikban a Megetetett társadalom

Családinet - 2007-01-15
A Megetetett társadalom szemléletesen, a mai amerikai társadalom jellemző zsánerfiguráinak és ezek problémáinak felvonultatatásával tárja fel a nagyipari húsgyártás árnyoldalait.

Mozikban a Megetetett társadalom

A film hazai forgalmazása jó alkalmat teremt arra, hogy ne csak az épp aktuális élelmiszerbotrány miatt kerüljön reflektorfénybe a nagyipari, illetve a globalizált élelmiszeripar és -ellátási rendszer számos problémája, visszássága.

 

A tavalyi év sajtója a legkülönfélébb élelmiszerbotrányoktól volt hangos (lsd. ténygyűjtésünket). Ennek ellenére továbbra is keveset tudni arról, honnan származik, és milyen körülmények között jut el a fogyasztókhoz az élelmiszer.

 

·        1999 és 2005 között több mint 5-szörösére nőtt a hazai húsimport (csak 2005-ben több mint 30%-kal nőtt a sertésbehozatal), és több mint 13-szorosára az élőállat import;

·        Az utóbbi években éves szinten 800-2000 tonna húst importáltunk például Brazíliából, ahol az amerikai húsfarmokhoz hasonló körülmények között „gyártják” a húst;

·        A feketehúspiacon évente legalább egymillió sertés húsát mérik ki;

·        2006-ban csak augusztusig 446 tonna húst, illetve hústerméket vontak ki a forgalomból;

·        Egyes áruházakban importtal hamisítják a magyar csirkecombot;

·        A teljes magyar húspiac legalább negyede illegális.

 

Úgy tűnik, hogy a nagy leleplezések nyomán kiszabott büntetések nem jelentenek komoly visszatartó erőt (egyes áruházak és cégek esetében már évekkel korábban is napfényre került jó néhány visszaélés). A TVE szerint az igazi visszatartó erőt a nyilvánosság jelentené, az, ha a hatóságok azonnal nyilvánosságra hoznák az általuk elmarasztalt vállalatok és az érintett termékek nevét.

 

Bíztatjuk a sajtóorgánumokat, hogy újságíróikon keresztül a hatóságoknál keressenek választ olyan kérdésekre, mint:

·        Milyen gyakran és milyen eredménnyel ellenőrzik a Magyarországon működő vágóhidakat?

·        Milyen betegségek és milyen gyakorisággal fordulnak elő a nagyüzemi körülmények között tartott állatoknál? Milyen gyakran szenvednek az állatok? Milyen szerekkel, hormonokkal kezelik a nagyüzemi állattartásban tartott állatokat, melyek ezek egészségügyi kockázatai?

·        Miért nem hozzák nyilvánosságra minden esetben a fogyasztókat megtévesztő, megkárosító, a hatóságok által megbüntetett cégek és termékeik nevét? Mit tesznek az egyes hatóságok az ehhez szükséges törvénymódosításért?

 

Az élelmiszerbiztonsági szempontok mellett a film ugyancsak foglalkozik a húsipar környezetvédelmi kockázataival is.

·        Az esőerdőket rendkívül gyors tempóban irtják, hogy helyükön (Magyarországra is importált) szarvasmarhát legeltessenek, illetve hogy az állatok táplálásához szóját termeljenek.

·        A haszonállatok használják a Föld felszínének 30%-át.

·        A haszonállat-tartás 18%-al több szén-dioxid kibocsátással jár, mint a közlekedés, de más fontos üvegházhatású gázok kibocsátásáért is felelős: az összes emberi tevékenységre visszavezethető dinitrogén-oxid (kéjgáz) 65%-áért és a metán 37%-áért.

·        Azonos kalóriabevitel esetén a vegetáriánus étrenddel szermben egy átlagos húsevő húsigényének kielégítéséhez még óvatos becslések szerint is 10-12-szer több vízre van szükség.

 

Fontosnak tartjuk, hogy a magyar sajtóban ez a téma is teret kapjon.

 

További információ:           Ujhelyi Kata (30/211-1736)

Tudatos Vásárlók Egyesülete

Tel/Fax: 225-81-36

Email: tve@tve.hu

 

A Tudatos Vásárlók Egyesülete non-profit, közhasznú szervezet. Célja, hogy felhívja a figyelmet a fogyasztási szokások környezeti és társadalmi hatásaira. Célja továbbá, hogy hozzájáruljon a fogyasztói értékek és a vállalati működési gyakorlatok pozitív, a társadalmi és természeti környezet fejlődését támogató változásaihoz. www.tve.hu, www.tudatosvasarlo.hu



Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja