A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

17 TONNA TÉGLADOBOZ

Családinet [cikkei] - 2006-11-09
VERSENYBEN A TISZTÁBB KÖRNYEZETÉRT
Az italos kartondobozok gyűjtését ösztönzi az ÖKO-Pannon Kht. és az IKSZ
17 TONNA TÉGLADOBOZ

Immár negyedik éve indítja útjára közös iskolai gyűjtőakcióját a tégladobozok szelektív gyűjtésének népszerűsítése céljából az ÖKO-Pannon Kht. és az Italoskarton környezetvédelmi Egyesülés. Az elmúlt 3 évben 42 iskola 325 osztályának diákjai összesen csaknem 17 tonna tejes és üdítős tégladobozt gyűjtöttek vissza a két szervezet által indított gyűjtőakció keretében. Az idén 3 új város, Miskolc, Szeged és Nagykanizsa kisdiákjai és tanárai csatlakoznak az akcióhoz, amely 2007. áprilisáig népszerűsíti és ösztönzi e csomagolóanyag típus szelektív gyűjtését és újrahasznosítását.

 

Kevesen tudják, hogy az italos kartondobozok 75 százaléka papír, így az újrapapír gyártási technológiájával viszonylag egyszerűen és energiatakarékosan papír csomagolóanyag készíthető e csomagolóanyag típusból. Egy fából 5.300 darab tégladoboz készül, ami biztosítja egy átlagos család italoskarton felhasználását 18 évre. Ha ezt a dobozmennyiséget újrahasznosítják, akkor mintegy 700 darab környezetbarát füzetet lehet készíteni anélkül, hogy új fát kellett volna kivágni.

 

Az ÖKO-Pannon Kht. és az Italoskarton Környezetvédelmi Egyesülés immár több éve sikeresen dolgozik azon, hogy minél több városban hívja fel a figyelmet arra, hogy e csomagolóanyag típus szelektíven gyűjthető, ezt követően pedig újrahasznosítható.

 

Az idén negyedik alkalommal indul útjára a két szervezet által elindított italos kartondoboz-gyűjtő akció hazánkban. Az elmúlt három tanévben összesen öt város (Veszprém, Pécs, Nyíregyháza, Szentendre és Keszthely) 42 iskolája 325 osztályának több ezer tanulója ismerkedhetett meg e csomagolóanyag gyűjtési módjával és hasznosításával. Az elmúlt években a diákok összesen 16,95 tonna tégladobozt gyűjtöttek össze és jutattak vissza a körforgásba.

 

„Az ilyen, egy anyagtípus gyűjtését ösztönző akciók elsődleges haszna nem önmagában a gyerekek által visszagyűjtött mennyiség, hanem az, hogy a gyermekek környezetvédelmi szemlélete a családban is teret nyer.” – mondta Gönci Beáta, az ÖKO-Pannon Kht. marketing és kommunikációs vezetője. „Tapasztalatunk azt mutatja, hogy az akciók lezárulta után a gyűjtött mennyiség a szelektív hulladékgyűjtő szigeteken jelenik meg, a gyerekek lelkesedése tehát a család környezettudatosságát is átformálja.” – tette hozzá a szakember.

 

A 2006/2007-es tanévben három újabb város (Miskolc – AVE Miskolc Kft., Szeged – Szegedi Környezetgazdálkodási Kht., Nagykanizsa – Saubermacher Pannonia Kft.) diákjait invitálják a szervezők, hogy az iskolájukban gyűjtsék az italos kartondobozokat. A kezdeményezéshez az idei tanévben csatlakozó városok környezettudatos nevelés mellett elkötelezett általános iskolái és óvodái 2006 októberétől egészen 2007 április végéig gyűjthetik az italos kartondobozokat a verseny keretében az intézményeikben. A gyűjtés folyamán a gyerekek megismerkedhetnek a szelektív hulladékgyűjtés fontosságával, ismereteket szerezhetnek az italoskarton csomagolás gyűjtéséről és hasznosításáról.


 

A gyűjtés és a szorgos munka gyümölcsét a tanév végén a legügyesebbek arathatják majd le. Az iskolák közötti versenyben minden városban, az egy főre eső legtöbb dobozt gyűjtő iskola egy 150.000 forint értékű vásárlási utalványt nyer, a két legeredményesebb osztály egy-egy természetvédelmi osztálykiránduláson vehet részt, a harmadik helyezett osztály pedig a helyi közszolgáltató által felajánlott értékes különdíjat vehet át.

 

Természetesen minden szorgos gyűjtőre gondolnak a szervezők: a diákok az akció ideje alatt újrahasznosított anyagból készült tárgyakat: faliórát és faliújságot nyerhetnek, az úgynevezett Doboz Napon, tavasszal pedig egyénileg is versenyezhetnek majd a kisebb ajándékokért.

 

Bővebb információ az ÖKO-Pannon Kht.-ről: www.okopannon.hu

 

További információ:

 

Pribelszki Edina                                 Baka Éva                    Piskóti Attila / Balogh Zsuzsa

Öko-Pannon Kht.                               IKSZ Egyesülés           Premier Kommunikációs Iroda

1/383-9305                                        20/9341-823               1/483-1860

pribelszki@okopannon.hu                   officer@iksznet.hu       sajto@premiercom.hu

 


 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja