SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Félórás sorban állás helyett egyetlen kattintás - így könnyíti meg az életet az online fizetés

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2020-07-06
 [X]

Sokan idegenkednek tőle eleinte, de aki egyszer rákapott, biztos, hogy nem szívesen vált vissza az online vásárlásról a többórás áruházi bolyongásra. A beszerzésnek ez a módja egyszerűbb, időkímélőbb, sőt, környezetbarátabb is - arról nem is szólva, hogy vannak szolgáltatások, amelyekhez más módon már hozzá sem juthatunk.
Félórás sorban állás helyett egyetlen kattintás - így könnyíti meg az életet az online fizetés

„Már megint paradicsomos tészta?” – húzta el a száját fintorogva a gyerek egy szép májusi napon. Első indulatos válaszom után - miszerint ennél többre nincs időm, és akinek nem tetszik, főzzön magára – be kellett látnom, hogy igaza van. Attól, hogy nekem a home office – home school – háztartásvezetés háromszögének fojtogató szorításában nincs időm főzőcskézni, az ő fejlődéséhez nem lesz elegendő a mindennapos szószos tészta menü.

Így vettem egy mély levegőt, és leültem egy ételrendelő cég honlapja elé. Első döbbenet: nem is kerül sokba. Második: előre kifizetek online egy hetet, és az ebéd minden reggel ott figyel a kilincsen. Harmadik: egy nagyságrenddel kevesebb az idegeskedés, a családi élet nyugodtabbá vált, a ráncok kisimultak.

Időközben az otthonoktatásnak vége, a Covid is ment, az ételrendelés maradt. Munka után a konyha helyett szívesebben megyek velük biciklizni. Hétvégén pedig, amikor nyugisabbak a napok, ehetjük a házi kosztot.


Házhoz jön a szórakozás

„Pontos adatok még nem állnak rendelkezésre, azonban az elmondható, hogy a magyarok sikeresen vették ezt az akadályt és nagyon sokan váltottak a digitális platformokra.” – mondta el kérdésünkre Mondovics Péter, a Mastercard marketing menedzsere. Az új, kényelmesebb vásárlás, illetve a kizárólag így elérhető szolgáltatások pedig minden korosztály tagjai körében sikert arattak.

A hatvanas éveik elején járó Ági és Péter gyermekeik kirepülése után boldogan kezdte a második ifjúságát élni: moziba és színházba jártak, utazgattak. Arra hamar rájöttek, hogy a repülőjegyet online érdemes megvásárolni, és néhány kellemetlen élmény után, amikor a mozi pénztáránál tudták meg, hogy már nincs hely a kiválasztott filmre, inkább ezt is megvették előre az interneten. A szórakoztatás legújabb formáival azonban csak most ismerkedtek meg – és egyből beleszerettek.

„Én már elkönyveltem, hogy többé nem kapcsolom be a tévét, mert úgysem adnak semmi nézhetőt – meséli a középiskolai tanárként dolgozó Ági – Ezért amikor a tanítványaim mindenféle nagyon izgalmasnak tűnő sorozatról beszéltek, kicsit csodálkoztam, hogy a mi tévéújságunkban ezeket miért nem találni. Végül a 18 évesek tanítottak meg arra, hogyan fizessünk elő az online szolgáltatókra, amelyeken keresztül akkor nézek sorozatot, amikor épp ráérek. A férjemmel mindketten imádjuk, kinyílt a világ előttünk! Eddig A korona a kedvencünk, most épp Marco Polóról nézünk egy nagyon érdekes sorozatot, de már tervben van a Háború és béke is.”


Kiskert az erkélyen

Évának hosszú ideje volt egy dédelgetett álma: kiskertté varázsolni a panellakása három és fél négyzetméteres erkélyét. Jól emlékezett még gyerekkora házi termesztésű zöldségeire, gyümölcseire, és azt ugyan elfogadta, hogy cseresznyefája soha nem lesz, azért némi paprika, paradicsom, zöldborsó, mellette pedig néhány láda színes virág – mennyivel jobb lenne a hangulata is!

Csakhogy a kellékek beszerzése gyakorlatilag megoldhatatlan feladatot jelentett Éva számára. Autó híján még csak kibuszozott a városszéli kertészeti áruházba, de amikor arra gondolt, hogy hogyan cipelné fel az 50 kilós virágföldet a lift nélküli ház negyedik emeletére, inkább le is tett az álmáról.

Egyik nap azonban, amikor átugrott a szomszédba kölcsön kéri egy tojást, és azt látta, hogy a szintén egyedül élő hölgy előszobájában ott állnak a hatalmas virágföldes zacskók, csak nem bírta ki, és rákérdezett, hogyan varázsolta ezeket haza a városszéli áruházból.

„Tudod, mit mondott erre Margit? Ki sem mozdult a lakásból, elintézte az egészet az interneten. Nem is tudtam, hogy ennyire ügyes. Elmagyarázta, hogyan kell, tényleg nagyon egyszerű volt, és másnap már fel is hordták nekem az életerős fiatalemberek a több zacskó földet, a virágos ládákat, és az összes többi eszközt. Annyira belejöttem, hogy rendeltem is gyorsan egy könyvet a kertészkedésről, szintén az interneten keresztül.” – mondja Éva, aki azóta már le is szüretelte az első saját termesztésű paradicsomát.


A be nem fizetett csekkek nyomában


" – Mióta hever itt ez a csekk? Miért nem fizetted be?
-    Mondtam már, hogy ezen a héten nem fogok ráérni. Fizesd be te, egész nap itthon vagy.
-    Dehogy fizetem, múltkor is fél órát álltunk sorba, a gyerek meg közben szétszedte a postát, annyira kínos volt, én oda többet be nem teszem a lábam. A villanyszámla szerintem múlt héten volt esedékes, azt legalább befizetted?
-    Valamit befizettem, várj, megnézem… ezek között nincs. Hova lett a csekk?
-    Jaj ne, biztos összefogtam valamivel, és kidobtam véletlenül!”


Hány családban zajlik le rendszeresen hasonló párbeszéd? Hányan töltik a fél életüket postán sorban állva, miközben az egész művelet két perc alatt elintézhető lenne otthonról is?

Ma már szinte minden szolgáltató kifejlesztett egy saját mobilalkalmazást, amelyre a számlákat kiküldi, és a mobiltelefonunkra letöltve néhány kattintással rendezhetjük a tartozásainkat. Azok is megspórolhatják azonban a postai sorban állást, akik nem szívesen töltenek le ilyen applikációkat:

„A legtöbb szolgáltatónál már elérhető egy – a weboldalukon történő rövid regisztrációt követően – e-számla funkció. Ezt aktiválva a rendszer innentől kezdve elektronikusan küldi ki a számlát, ami szintén a weboldalon kártyával befizethető. Lehetőség nyílik sok esetben arra is, hogy a kártyát elmentsük, így tényleg egy gombnyomással befizethetők a számláink a későbbiekben. Nagy előnye ennek a megoldásnak, hogy a számlakibocsátó weboldalán a későbbiekben megtaláljuk a múltbéli számláinkat és azok befizetési bizonylatát is, így nem kell kinyomtatnunk és eltárolnunk azokat.” – magyarázza Mondovics Péter.


Mennyire vannak biztonságban az adataink?

Sokan aggódnak adataik biztonságáért online fizetés során. Számos felhasználó idegenkedik például attól, hogy a kereskedők oldalain elmentse a kártyaadatait, Mondovics Peter azonban ezzel kapcsolatban megnyugtató válaszokkal tud szolgálni:

"A kártyát általában a kereskedő oldalán mentjük el, ami praktikusan a bank által biztosított felület. Ez azért is fontos, mert ilyenkor valójában a bank tárolja a kártyaadatainkat, ezek az érzékeny adatok a számítógépünkön és a kereskedő oldalán csak ’átmennek’. A bankok oldalán ezek az adatok pedig teljesen biztonságban vannak, az esetleg ellopott vagy elhagyott számítógépünkről és telefonunkról nem férhetnek hozzá.”

Plusz biztonságot nyújt a Mastercard IDCheck szolgáltatása. Ennek során minden online kártyahasználatkor egy kódot küld a mobilunkra a bankunk, amelyet a kereskedő oldalán kell megadnunk. Számos banknál a szolgáltatás legújabb verziója, az ujjlenyomatos jóváhagyás is elérhető már, így a visszaélések gyakorlatilag lehetetlenné válnak, hiszen ennél egyedibb azonosító nem létezik a világon.

Fontos azonban odafigyelni, hogy kizárólag olyan weboldalon keresztül vásároljunk, amely a címe előtt a https:// betűkombináció olvasható, ahol az s jelentése 'secure', vagyis biztonságos. Elengedhetetlen észben tartani azt is, hogy a PIN-kódunkat senki, sem kereskedő, sem bank nem kérheti el, ilyen trükkökhöz kizárólag csalók folyamodnak. Mondovics Péter tapasztalatai szerint ezzel a magyarok is egyre inkább tisztában vannak.

Aki még nem tette, annak érdemes tehát megpróbálnia. Aki pedig már hozzászokott, biztos, hogy többet nem szívesen tölti a fél napját olyan ügyek intézésével, amelyeket egyetlen kattintással is letudhat.

Kép: Monkey Business Images / shutterstock

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja