SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Bilincsben vittek el az iskolából egy hiperaktív kisfiút

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2017-05-29
Egy dallasi általános iskolában rendőrt hívtak a hétéves Yosio Lopez-re, akik kiérkezésükkor bilincsben vezették el őt. Az eset azután történt, hogy az ADHD-ban szenvedő gyermek folyamatosan a falba verte a fejét - számolt be a botrányos esetről a Scarymommy.
Bilincsben vittek el az iskolából egy hiperaktív kisfiút

Az incidens május 9-én történt, az intézmény azóta a támadások kereszttüzében áll. A kisfiú édesanyja elmondta, hogy rendszeresen be szokták hívatni az iskolába gyermeke dühkitörései miatt. Egy különleges segítő is ki van rendelve Yosio mellé, aki azonban nem volt jelen a történtekkor. A gyereket a szülei beleegyezése nélkül szállították pszichiátriai intézetbe, és tartották ott közel egy hétig úgy, hogy anyja két napig meg sem látogathatta.

A dallasi tankerület illetékesei úgy nyilatkoztak: céljuk a tanulók és a dolgozók számára egyaránt biztonságos környezet kialakítása. Yosio édesanyja azonban úgy érzi, az ő fia számára nem adatott meg ez a biztonság.

Az ADHD-t sokszor egyszerűen csak hiperaktivitásnak hívják, pedig a tünetcsoport ennél összetettebb. Két fő jellemzője a túlmozgás és a figyelemhiány, szétszórtság. A gyerekek 3-5 százalékát érinti, ami azt jelenti, hogy egy átlagos iskolai osztályban valószínűleg található legalább egy ADHD-s gyermek. A fiúk között gyakoribb, a lányoknál inkább figyelemhiány (koncentrációs problémák babrálás, dolgaik folyamatos elvesztése) jellemző.

Bizonyos tünetek már csecsemőkorban jelentkezhetnek, bár diagnózist felállítani ilyenkor még nem lehet. Gyanúra adhat okot, ha a baba indokolatlanul sokat sír, keveset alszik, nem alakul ki a napi ritmusa, majd később nagyon hamar, akár már 9 hónaposan elkezd futni, főleg, ha kihagyta a mászást. Kétéves kor táján már az esetek többségét fel tudja ismerni a szakember, a szülők azonban ilyenkor még ritkán kérnek segítséget, elintézik annyival, hogy gyermekük eleven típus.

Az igazi gondok az iskolában kezdődnek. Az ADHD-s tanulók számára megoldhatatlan feladat 45 percig egy helyben ülni, éppúgy, mint hosszabb ideig olyan feladatra koncentrálni, ami nem különösebben érdekli őket. Ilyenkor gondolnak vissza a szülők a korábbi évekre, és áll össze bennük a kép: a gyermekük soha nem játszott elmélyülten önállóan, gyakran sodorta magát veszélyes helyzetekbe, és már a legkisebb frusztráció is könnyen dührohamot váltott ki belőle.

Mint minden hasonló esetben, az ADHD-nál is fontos lenne a célzott terápia mielőbbi megkezdése. Iskoláskorban már semmiképp nem lehet halogatni, de sok szülő ekkor is inkább különböző egyéb foglalkozásokra hordja a gyermekét, hátha használnak valamit. Pedig – ezekkel ellentétben – a szakember által tartott kezelés valóban érdemi javulást hozhat.

A nehézségeket még fokozza a külvilág ítélkezése. Az ADHD-s gyermekről minden rokon, szomszédasszony és játszótéri anyuka tudni véli, mitől lett „ilyen”. Egyik szerint egyszerűen „nincs megnevelve”, másik úgy gondolja, a sok cukor, a harmadik pedig, hogy a mértéktelen tévénézés az ok. Lényeg, hogy így vagy úgy, de a szülő a hibás. Pedig – bár a probléma okai még nem teljesen tisztázottak – az biztos, hogy az előbb felsoroltak nem okolhatóak a tünetekért.

Az ismerősök rossz véleményének kezelése mellett az ADHD-s gyermeket nevelő családokban belső ellentétek is felmerülnek. A szülők gyakran nagyon nehezen kezelik a problémás gyereket, egymást hibáztatják a viselkedéséért. Az érintett családokban ezért még az átlagosnál is akár két-háromszor magasabb lehet a válások aránya.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
A szerkesztő ajánlja