A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Téli kedvencünk, a tészta - egészséges táplálkozás a hideg hónapokban

Családinet - 2008-01-03
A téli időszakban egyre laktatóbb és kalóriadúsabb ételekre vágyunk. Már nem elégszünk meg egy kosár friss gyümölccsel, vagy egy tál salátával, meleg és ízletes ételeket szeretnénk látni asztalunkon.
Téli kedvencünk, a tészta - egészséges táplálkozás a hideg hónapokban

 A tésztafélék formavilága még a legunalmasabb hétköznapokat is feldobja. Egy masni tésztából készített egytálétel a legszürkébb téli napon is mosolyt csal az arcunkra. A színes szószok, pikáns falatkák pedig felpezsdítik a csendesnek induló estéinket. De épp ilyen bátran nyúlhatunk a tésztához akkor is, ha szeretnénk megreformálni étkezésünket - a tészták segítségével könnyen elkészíthető, változatos étrendet alakíthatunk ki a mindennapjainkban. Ráadásul a hazánkban méltán oly népszerű tojásos tészták élettani szempontból is rendkívül értékesek - gyorsan lebomlanak, s vitaminokkal, ásványi anyagokkal és emésztést elősegítő ballasztanyagokkal látják el a szervezetet. A tojásnak köszönhetően koncentráltan tartalmaznak teljes értékű fehérjéket, vitaminokat, leticint, vasat és egyéb fontos ásványi anyagokat, továbbá gazdagabb ízzel, magasabb tápértékkel és ruganyosabb álaggal rendelkeznek.

Hogy minél ízletesebbé és változatosabbá tegyük mindennapjaink étkezéseit, gondoljuk végig, mit szeretnénk fogyasztani. Szeretjük az édességeket? Esetleg a pikáns ízekhez vonzódunk? Kihagyhatatlan egy adag tepsis krumpli? Bármilyen étel mellett döntünk, tartsuk szem előtt, hogy szervezetünknek éppúgy szüksége van vitaminokra, mint ásványi anyagokra. Ezt pedig csak a változatos étkezés biztosíthatja.

 

Táplálkozási piramis

Segítségképpen idézzük fel a táplálkozási piramist, amiből pontosan megtudhatjuk, milyen ételtípusból mennyit kellene naponta ennünk.

Édességek, méz, cukor szerepel a piramis csúcsán, ebből a legkevesebbet ajánlott fogyasztanunk. Húsok, tojás, hal biztosítja a szervezet számár a fehérje szükségletet, melyet legalább egyszer, lehetőleg főétkezés idején vegyünk magunkhoz. Szervezetünk számára a tejtermékek fehérje- és ásványi anyag, illetve kalcium tartalmuk miatt roppant értékesek. A zöldségek és gyümölcsök ásványi anyag-, rost révén elengedhetetlen részét képezik étkezésünknek. A piramis legalsó szintjén a teljes kiőrlésű gabonák, rizs, tésztafélék, gabonapelyhek találhatóak. Ezek alkotják táplálkozásunk bázisát, a napi elfogyasztott ételek felét-egyharmadát teszik ki. Éppen ezért fontos, hogy ne csak a péksüteményekhez, kenyérfélékhez nyúljunk, de iktassuk be étrendünkbe akár a tésztákat is.

 

Sokszínű tészták

A tésztaételek kiválasztásakor törekedjünk arra, hogy alkalomról alkalomra a piramis majd minden elemét felhasználjuk. Készíthetünk sajtos, gyümölcsös, zöldséges tésztákat, meleg és hideg változatban egyaránt. Változatosságának csak fantáziánk szabhat határt. Hogy az első lépéseket megtehessük, receptjeinkkel nyújtunk segítséget.

  

 Háromhagymás sajtmártásos rukkolás spagetti

 1 csomag 4 tojásos spagetti, 2 fej lilahagyma, 6 gerezd fokhagyma, 6 szál zöldhagyma, 10 dkg rukkola, 1 dl olívaolaj, 20 dkg tejszínes krémsajt, só, őrölt fehérbors  

Megtisztítjuk és megmossuk a zöldségeket. A lilahagymát vékony fél karikára, a zöldhagymát durvára vágjuk, míg a fokhagymát összezúzzuk. Olaj felén megfuttatjuk a lila és zöldhagymát, majd rátesszük a fokhagymát, elkeverjük, és kevés vizet öntünk hozzá. Rákanalazzuk a krémsajtot, sózzuk, borsozzuk és összeforraljuk. A tésztát bő, sós forró vízben kifőzzük a tasakon leírt ideig, majd szűrjük, és öblítés nélkül összekeverjük a raguval. A maradék olajat felmelegítjük, beletesszük a rukkolát és elkeverjük. Abban a pillanatban már le is vesszük, és a tésztához keverjük, majd tálaljuk. Ízlés szerint tehetünk a tetejére reszelt sajtot.

Előkészítési idő: 5 perc
Elkészítési idő: 20 perc
Mennyiség 4 ad

 

 

 

 

Sült csirkemell tojásos tésztával párolt salátával                                                                         

 

1 csomag 4 tojásos fodros nagykocka, 90 dkg csirkemell, 6 db tojás, 1 dl tejföl, 10 dkg póréhagyma, 1 dl olaj, só,

Párolt salátához 2 fej saláta, 3 dkg vaj, 4 gerezd fokhagyma, só,

 A csirkemelleket megtisztítjuk, megmossuk, leszárítjuk és sózzuk. Az olaj felén kíméletesen megsütjük.

A tésztát kifőzzük roppanósra sós forró vízben, majd leszűrjük, és langyos vízzel picit leöblítjük. Az olaj másik felén megfuttatjuk a gorombára vágott hagymát, majd rátesszük a tésztát és ráöntjük a tejföllel, sóval, felvert tojásokat. A tojás szilárdulásáig hőkezeljük.

A megmosott salátákat vastag csíkokra vágjuk. Felmelegítjük a vajat, rátesszük a zúzott fokhagymát és elkeverjük. Rátesszük a salátát, sózzuk, és míg össze nem esik kevergetjük. Akkor levesszük és tálaljuk.

Tányérra tesszük a tojásos tésztát, mellé a fonnyasztott salátát és a sült csirkemellet.

Előkészítési idő: 5 perc
Elkészítési idő: 50 perc
Mennyiség 6 ad

 

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja