A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

"Bízom benne, hogy egyetlen szülő, tanár sem fogja ezt kérni a gyerekektől" - Jocó bácsi véleménye az Oktatási Hivatal leveléről

Németh Noémi [cikkei] - 2022-04-13
Az Oktatási Hivatal levelet küldött az iskoláknak arról, hogy a gyerekek milyen felületen tudnak tanulni és gyakorolni a tavaszi szünetben. Balatoni József - Jocó bácsi - író, történelemtanár a Facebookon fejezte ki nemtetszését.
"Bízom benne, hogy egyetlen szülő, tanár sem fogja ezt kérni a gyerekektől" - Jocó bácsi véleménye az Oktatási Hivatal leveléről

"Az Oktatási Hivatal küldött ma egy levelet az iskoláknak, hogy a tavaszi szünetben a diákoknak lehetőségük lesz gyakorolni az új típusú kompetenciamérésre, és megismerkedni a felülettel. A tavaszi szünetben. A diákoknak.
Teszik mindezt azután, hogy mindegyik próba során, ami az elmúlt időszakban, iskolaidőben volt, a rendszer összeomlott és nem működött.
Szóval van egy új rendszer, ami nem működik, és a felelős nem elnézést kér, hanem feladatot ad a gyerekeknek, tavaszi szünetre.
Feladatot.
A gyerekeknek.
Tavaszi szünetre.
Az Oktatási Hivatal.
Én tanárként sosem adok házi feladatot, mert vallom, hogy a szünet a gyerekeknek szünet. A pihenésé, a szórakozásé, a feltöltődésé.
Úgy látszik, az Oktatási Hivatal ezt nem így gondolja. Hisz feladatot ad a gyerekekneka szünetre.
Nem térek napirendre efelett. De tényleg.
Szerintem ez nonszensz.
És nagyon bízom benne, hogy egyetlen szülő, tanár sem fogja ezt kérni a gyerekektől, senki sem fog a szünetben olyan feladatot végezni, amit iskolai időben is lehetett volna...
A szünet az szünet.
Mindenkinek"
- fakadt ki az ismert író, tanár a Facebookon.
 


 

Az új rendszerről és a sorozatos bakikról a Hvg is beszámolt.

Jocó bácsi korábban is megfogalmazta már a véleményét a házi feladatról, pontosabban arról, miért nem szabadna a szülőknek megírniuk gyerekeik helyett - sokan ugyanis előfordul, hogy így tesznek. A szünet alatti tanulással azonban nem tud egyetérteni, és ahogy írta, reméli, egy tanár vagy szülő sem fogja ezt elvárni gyermekétől.

Mindenkinek szüksége van pihenésre, semmittevésre, kikapcsolódásra - ahogy mi sem szívesen vinnénk magunkkal a munkát a családi nyaralásra, úgy a gyerekektől sem szabadna elvárnunk, hogy a szünetet tanulással töltsék. Sőt, így hamarabb célt is érhetünk így: egy kis feltöltődés után ugyanis az iskolában is hatékonyabban fog teljesíteni a gyermekünk.

Ahogy korábban erről is írtunk: az iskolai szünetek alatt még a véget nem érő izgalmas programsorozatokat is vissza kellene fognunk, amikkel szórakoztatni akarjuk a kicsit, és hagynunk kellene, hogy a gyereknek maradjon ideje a semmittevésre is, mert néha bizony erre is nagy szükség van.

Indexkép: Depositphotos.com

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja