SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Miért a gyereket büntetik, amiért elkésik az iskolából, ha a szülei tehetnek róla?

Lakatos Dóra [cikkei] - 2022-03-24
Facebook-posztban fakadt ki egy anyuka, miután tanúja volt annak, ahogy farsang napján az iskolában a pár percet késő gyerekeket megbüntetik, amiért a szüleik nem találtak elég gyorsan parkolóhelyet. A gyerekek ráadásul nem is becsengetés után érkeztek, hanem néhány perccel előtte, aznap pedig nem is volt tanítás, hiszen farsangi mulatságot tartottak. Vajon mennyire érezhették jól magukat a gyerekek a farsangi bulin, miután rögtön az ajtóban jól letolták őket olyasmiért, ami önhibájukon kívül történt? Mit tegyünk szülőként, ha a gyermekünk hasonló szituációba kerül?
Miért a gyereket büntetik, amiért elkésik az iskolából, ha a szülei tehetnek róla?

Az anyuka szerint nem kellene ennyire szigorúnak lenni a gyerekekkel, ha nem zavarják a tanítást. A nő a posztban az iskola vezetőségét és az ügyeletes tanár viselkedését is kritizálta, hiszen a gyerekek nem a tanórákról késtek el, és lehetséges, hogy ezzel a fogadtatással az egész napjukat megpecsételték.
 

Mikor szükséges a szigor, és mikor túlzás?

Szülőként sok iskolai dolog van, amibe nem láthatunk bele úgy, ahogy a pedagógusok. Nem tudjuk például, mennyire nehéz egyszerre 30 gyereket tanítani úgy, hogy a magatartásukkal ne zavarják az órát, hogyan lehet rávenni őket arra, hogy bohóckodás helyett figyeljenek a tanárra, vagy hogy mekkora feladat megtalálni az egyensúlyt a "jófej tanár, akit szeretnek, de nem hallgatnak rá" és a "minden diák síri csendben van, de nem szeretik" pedagógusfajták között.

Tanárként muszáj megtartani a tekintélyt, és tiszteletre nevelni a diákokat, hiszen akármennyire is szeretik a gyerekeket, ha túlságosan engedékenyek lesznek velük, előbb-utóbb nem fognak nekik szót fogadni.

Vannak azonban olyan esetek, amikor illő és szükséges is kissé lazítani pedagógusként is. Tipikusan ilyen alkalom szokott lenni a farsang, hiszen egy ilyen ünnepségen az a legfőbb cél, hogy a gyerekek jól érezzék magukat, különösen, ha alsós diákokról van szó, hiszen ők valóban egész évben várják, hogy farsangkor beöltözhessenek.

Ezek az ünnepségek kiváló alkalmak arra, hogy erősítsék a pedagógusok és a diákok közötti kötődést, és mindenki egy kicsit kiszakadjon a megszokott rutinjából. Ilyenkor a gyerekek és a pedagógusok egy másik, tanórán kívüli oldalukat mutathatják meg egymásnak, ami általában mindkét fél számára nagy élmény.

Ha azonban egy ilyen nap a gyerekek számára letolással indul, az valóban megpecsételheti az egész napjukat, hiszen valószínűleg nem fogják túl jól érezni magukat azok után, hogy rögtön az ajtóban felírták a nevüket két perc késés miatt.

Azt is figyelembe kell vennünk, hogy ebben a korban a gyerekek igazságérzete általában nagyon nagy, az igazságtalanság pedig sokkal jobban fáj nekik, mint a felnőtteknek. Ha valóban nem a saját, hanem a szüleik hibájából késtek néhány percet, azt joggal foghatják fel igazságtalanságként, és lehetséges, hogy nem fogják két perc alatt túltenni magukat rajta. Gondoljunk csak bele, felnőttként mennyire rosszul esik nekünk, ha a főnökünk igazságtalanul bánik velünk, és valaki más hibája miatt minket vesz elő! Képesek vagyunk egész nap, de akár napokig is rágódni rajta. Nincs ez másképp a gyerekek esetében sem, sőt, az ő lelküket az ilyesmi még jobban bántja, így pedagógusként érdemes lehet elgondolkoznunk ezen, mielőtt jól letoljuk a gyereket azért a pár perc késésért.


Mit csináljunk, ha a saját gyerekünkkel történik ilyesmi?

Mi a teendő akkor, ha a saját gyerekünket büntetik meg olyasmi miatt, ami nem az ő hibája volt?

Ha a mi hibánkból történt olyasmi, ami miatt büntetést vagy szidást kapott a gyermekünk, fontos, hogy kiálljunk mellette és vállaljuk a felelősséget a saját tetteinkért az iskola vezetősége előtt! Beszéljünk a pedagógusokkal, és tisztázzuk velük a helyzetet! Még ha nem is érünk el lényeges változást, vagy nem tudjuk visszacsinálni a büntetést, hiszen már megtörtént, akkor is fontos, hogy ezt a lépést megtegyük, hiszen a gyermekünk számára mindennél többet jelent, hogy kiállunk mellette, és példát is mutatunk neki azzal, hogy a saját tetteinkért felelősséget vállalunk.

Ha a gyermek valaki más miatt szenvedett el igazságtalanságot, akkor is fontos, hogy beszéljünk a pedagógusokkal, hiszen így tudni fogja, hogy számíthat ránk a nehéz helyzetekben, és bizalommal fog felénk fordulni idősebb korában is.

Szülőként és pedagógusként is kulcsfontosságú az, hogy hogyan reagálunk ilyenkor, hiszen a tét nem kicsi: a gyermek tiszteletét vívhatjuk ki, vagy veszíthetjük el a reakciónktól függően. Felnőttként könnyű elfelejteni, milyen volt gyereknek lenni, ezért fontos ilyenkor egy kicsit megállni, és beleképzelni magunkat a helyükbe: vajon mi mit éreznénk, ha gyerekként mi lennénk ebben a helyzetben?

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja