SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A szégyen, mint a viselkedési zavarok legkisebb közös többszöröse

Mezei Csongor Andrea [cikkei] - 2021-02-08
Egy időben rákaptam a sorozatgyilkosokról szóló dokumentumfilmek nézésére. Pszichopedagógusként értelmezve a látottakat feltűnt nekem ezeknek a bűnözőknek a gyermekkorában egy ismétlődő séma: gyakran voltak kitéve családjuk, illetve a tágabb környezetük általi megszégyenítésnek. Írhattam volna címnek azt is: Ne szégyenítsd meg a gyerekedet, hogy ne legyen sorozatgyilkos!
A szégyen, mint a viselkedési zavarok legkisebb közös többszöröse

A gyermeki lélek valójában egy ennél sokkal mívesebb, bonyolultabb, és megszámlálhatatlan lehetőséget tartogató titokzatos szerv, melyet bár rengeteg hatás ér, de saját önrendelkezési joga is van. A szégyen ugyanakkor az egyik legerősebb, legrombolóbb, legkárosabb érzelem minden ember számára, amely ellen egy gyermek a maga szerény kis eszközkészletével aligha tud védekezni.

A szégyen, a megszégyenítés gyakori háttere a viselkedési zavaroknak. A meggyötört lélek jellemzően kisgyermek korban (6-10 év) tanulási zavarral, később (10-14 év) magatartási zavarral ad jelet környezete számára. A viselkedési zavarok hátterében szinte minden esetben megtalálható elem a szégyen, mely kisebbrendűségi érzéssel, rejtőzködni vágyással, sokszor haraggal, erőszakkal is jár. Ezek közül az érzések közül egyik sem építő, nem jár együtt teremteni, tanulni vágyással, és nem ösztönzi a személyiséget változásra, jobbulásra. A szégyen egy lelki megsemmisítés, a gyermek szinte szó szerint legszívesebben a föld alá bújna előle, ég az arca, a füle hegye, de még a lelke is…

Minden szülő mond időnként megszégyenítő szavakat a gyerekének, ez része a társadalomba való beilleszkedésünknek. Nem hiszem, hogy volna olyan felnőtt, aki ne emlékezne gyerekkorából egy nagy megszégyenülésre, ami fájdalmasan tette helyre a viselkedését… De ezek csak ritka esetek, nem váltak a személyiségünk részévé. Igazi baj akkor van, mikor a gyermek szégyene a vérévé, könnyévé válik, beépül a lényébe, és cselekedetei mozgatórugójává válik.

A megszégyenítés hatása alapvetően kétféle lehet. Ha a gyermek alulértékeli magát, akkor a megszégyenítés hatása a szorongás lesz. A szorongó gyermek alul teljesíthet, könnyebben hajlik depresszióra, megjelenhet a probléma evészavar, önkárosítás formájában, vagy egyszerűen a gyermek lecsavarhatja az érzelmi élete hőfokát, üresnek, mimikátlannak láthatjuk. Ha a gyermek alapvetően felülértékeli magát, akkor a szégyen dühöt, agressziót válthat ki belőle. A szégyent hordozó dühös emberek később többnyire a viharos kapcsolataikról ismerhetők fel. A szégyen beszervül az emlékezetbe is, és megjósolhatóvá teszi a boldogtalan felnőtt életet.

 – "Ne beszélj butaságot! Szégyelld magad!" "Úgy nézel ki, mint egy lány! Sejtettem, hogy nem telik többre tőled!" Hogy lehetsz ennyire szerencsétlen! – Az ilyen és ehhez hasonló kifejezések nem egy adott helytelen viselkedést vesznek célba, hanem a gyerek egész lényét kérdőjelezik meg, nem adnak lehetőséget újragondolásra, javításra, közös megoldáskeresésre. Kétségbe vonják a puszta létét, melynek magától értetődőnek kellene lennie. A megszégyenítés erőfölény, a hatalomgyakorlás eszköze, mely megbéklyóz. Azt az érzetet kelti, hogy a gyermek selejt, és ezen nem is érdemes dolgozni, ez egy befejezett tény. A megszégyenítés nem a helyrehozható tettére utal, hanem a teste születési jellemzőire, a teljes viselkedési repertoárjára, jellemvonásaira. Akit így jellemeznek, lebénul, úgy érzi, hiába minden erőfeszítés, nem is érdemes változni. Az emberi teremtőerő ilyenkor elszivárog a réseken, és csak a rombolás marad, a másé, vagy saját magáé.

Innentől már nem a külvilág a veszély a gyermek számára: saját romboló érzelmei tartják rabságban. "Nem lesz belőled semmi” – mondjuk, és tényleg nem lesz. A mondat nem kínál mintát az elfogadható viselkedésre, jóvátételre. A megszégyenítést sokan csomagolják valamiféle játékosságba, szarkazmusba, nagybácsis barackot adásra a fejre, de ez sem kevésbé romboló, sőt még manipulatív is. Az így felnőtt gyermek később vagy maga is uralkodni akar majd, vagy megalázkodik, és a kapcsolatában áldozat lesz.

A kamasz gyermek lelkivilága a látszat ellenére szélsőségesen sérülékeny. Személyiségének kifejezésében gyakran zenék, filmek, logók, divateszközök vannak segítségére. Ne bíráljuk ezeket olyan módon, hogy azt érezze, visszautasítjuk a teljes személyiségét! Próbáljunk értékeket találni a választásaiban, beszélgetni róla, közösen értelmezve a minket körülvevő világot.

Ha bélyeget rakunk rá, bélyegesként fog viselkedni és érezni, a sérelmét pedig vagy a világon, vagy magán fogja megtorolni.

Indexkép: depositphotos

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja