SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Egy lusta pszichológus anyuka 7 tanácsa a békésebb családi életért

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2020-07-10
Mert néha jobb elfogadni, hogy nem tarthatsz mindent kézben... Tanácsok egy bevallottan lusta pszichológus anyukától a könnyebb mindennapokért.
Egy lusta pszichológus anyuka 7 tanácsa a békésebb családi életért

Anna Bykova nem szégyelli, hogy ő bizony lusta anya. Ez nem azt jelenti, hogy nem csinál semmit, de bizonyos dolgokat, ha egyszerűbb, inkább elenged. Tudja, hogy a gyerekei akkor sem halnak éhen, ha nem tömi beléjük a főzeléket, és a hisztit is könnyebbnek tartja hacsak lehet elkerülni, mint lecsillapítani. Módszerét az An Independent Child or How to Become A „Lazy” Mother (Az önálló gyerek, avagy hogyan legyünk „lusta” anyák) című könyvében foglalta össze.


1.    Szobatisztaságra szoktatás

Egyes számú alapelv: Még egyetlen egészséges gyerek sem ment pelenkában iskolába. Kettes számú alapelv: Néhány év, és senkit a világon nem fog érdekelni, hogy másfél vagy három évesen produkált-e a gyerek először valamit a bilibe vagy vécébe.
Anna tippjei:

  • Legyen szem előtt a bili, de soha ne kényszerítsd a gyereket, hogy ráüljön vagy rajta maradjon!
  • Mindig dicsérd meg, ha a bilin marad, függetlenül attól, hogy sikerült-e bele valami.
  • Ültess a bilire egy plüssmackót, és mesélj arról, hogy milyen jó is nagy gyerekeknek való bugyit/alsót hordani.

Bili

Kép: Tomisickova Tatyana / shutterstock


2.    A hiszti megelőzése


Tartsd észben: sokkal könnyebb a hisztit megelőzni, mint lecsillapítani. Éppen ezért:

  • Amihez nem szabad nyúlni, zárd el. Mindenki jobban jár így.
  • Gondold végig, melyek azok a tárgyak, amelyeket szülői felügyelettel mégis a kezébe vehet. Ha úgy vizsgálhatja meg az ollót, hogy közben te is ott vagy, lecsillapul a kíváncsisága, megszűnik a sírás, és nagy baj nem fogja érni.
  • Ha erre nincs mód, mutass neki gyorsan valami más, érdekesebb dolgot.
  • Adj neki választási lehetőséget! Kérdezd meg, a kisautót vagy a babát szeretné-e először visszatenni a helyére? Egy bizonyos koron túl ez a módszer sajnos már nem működik, mert simán rávágja, hogy egyiket sem.


3.    A hiszti kezelése

Ha már kitört, próbáld meg valahogy lecsillapítani. Hogy hogyan, a szituációtól és a személyiségetektől függ:

  • Jó, ha van valamilyen állandó szertartásotok erre az esetre. A buborékfújásért például minden gyerek odavan.
  • Ha ez nem működik, vagy olyan ideges vagy, hogy inkább meg sem próbálod, akkor hagyd a viselkedést figyelmen kívül. Ne zárd be a szobába, de nyugodtan menj odébb, és nyugalmat erőltetve magadra tegyél úgy, mintha észre sem vennéd. (Nem mindenkinél működik, de egy próbát megér.)

Hiszti

Kép: Krakenimages / shutterstock


4.    Válogatós gyerek etetése

Nehéz elhinni, pedig igaz: teli hűtő mellett még egyetlen gyerek sem halt éhen. A táplálkozás alapvető emberi szükséglet, így egy bizonyos idő után mindenki megéhezik. Az egész családnak jobb, ha megbízunk a gyerek testének jelzéseiben, és nem diktálunk bele többet, mint amennyit jó étvággyal elfogad – még akkor sem, ha az a mi mércénkkel mérve ijesztően kevés.
Ha késztetést érzel, hogy tömd a gyereket, tedd fel magadnak a következő kérdéseket: Miért fontos ez nekem annyira? Valamilyen rossz, otthonról hozott minta miatt? Engem is tömtek? A szeretetemet akarom kifejezni az erőszakos etetéssel? Vagy a nagymamának akarok megfelelni? (Nagyon gyakori!)

Sok családban segít, ha a gyerek részt vehet a főzési folyamatban. Valószínűleg szívesebben eszi meg a zöldséglevest, ha ő fejthette ki a hozzá a zöldborsót.


5.    Így hozd meg a gyerek étvágyát
 

  • Ne adj neki főétkezések előtt nassolnivalót!
  • Kerüld a túl sok mesterséges ízesítővel felturbózott ételeket. Aki egyszer hozzájuk szokik, annak már kevésbé ízlenek a természetes ételek.
  • Hacsak teheted, ne hordd mindenhova autóval! Sétáljatok, biciklizzetek, töltsetek sok időt a jó levegőt, így az étvágya is hamarabb megjön.


6.    A békés altatás

Az altatás sok családban fordul rendszeresen rémálomba: a gyerek tiltakozik, sír, büntetésként éli meg az egészet – ez pedig egy idő után kialakítja benne azt a reflexet, hogy az alvás rossz élmény. Már egészen pici korától alkalmazhatod a következő nyugtató módszereket:

  • Ha ficánkol az ágyban, tedd az egyik kezedet óvatosan a combjára, a másikat a vállára. Nem kell erővel lefogni, hiszen egy ilyen gyengéd érintés is sokszor elég a lenyugtatásához.
  • Vedd fel a lélegzése ritmusát, ez álomba szenderíti.
  • Nagyobb gyereknél az esti mesét olvasd halkan, lassú tempóban, sok szünettel. Az egész hangszíned és előadásmódod azt a célt szolgálja, hogy elálmosítsd őt!

Altatás

Kép: FotoRieth / pixabay


7.    Tanítsd meg egyedül elaludni!

Nem, semmiképp nem arra bátorítunk, hogy alvástréningeld, vagy engedd kifulladásig sírni. Léteznek ennél jóval kíméletesebb, az egész családot kevésbé megterhelő módszerek is:

  • Adj neki alvós állatot! Ez megkönnyíti az idegen helyen – például nyaraláskor - történő elalvást is.
  • Saját ágyba vagy szobába szoktatáskor legyél mellette az első időkben.
  • Legyen varázslatos a szobája! Nem kell nagy dolgokra gondolni: egy csomag fluoreszkáló csillag a plafonra biztos, hogy meghozza a hatását.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: FotoRieth / pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Ezért nem ajánlják a fülbevalót pici babáknak a szakértők - te engednéd?

Ezért nem ajánlják a fülbevalót pici babáknak a szakértők - te engednéd?

Szakemberek hangsúlyozzák, hogy a baba füle elfertőződhet, vagy allergiás reakció is jelentkezhet a bőrön. Továbbá a kis alkatrészek sérülés- és fulladásveszélyesek, de az sem utolsó szempont, hogy nem a baba dönt arról, hogy viselni szeretné-e az ékszert.
A szerkesztő ajánlja