SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Tikkelés gyerekeknél: tünetek, okok, kezelés

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2020-06-18
A tikk hirtelen, gyors, rövid, ismétlődő mozgás vagy hangadás, ami főleg gyerekekre jellemző, és felnőtt korukra általában kinövik a tüneteket. Sok szülőt ijeszt meg a jelenség, és nem mindig egyszerű megfelelően reagálni rá.
Tikkelés gyerekeknél: tünetek, okok, kezelés


A tikkelés típusai

A tikk (tic) rövid, kényszeres ismétlődő mozgás vagy hangadás a gyerekeknél. Noha a gyermek tudatában van annak, mit csinál, és gyakran zavarja is, mégis legyőzhetetlen késztetést érez rá. Két típusa a mozgásos (motoros) és a hangadásos (vocalis) tikk.


A motoros tikk formái:

  • hunyorgás
  • grimaszolás
  • tapogatás
  • ugrálás
  • fejrángatás
  • vállrángatás
  • lábdobogás, stb.


A hangadásos tikk formái:

  • szipogás
  • szimatolás
  • brummogás
  • krákoás
  • szörcsögés
  • dünnyögés
  • a helyzethez nem illő szótagok vagy szavak kényszeres ismételgetése

A gyerekek gyakran beszámolnak arról, hogy a mozdulat előtt közvetlenül kellemetlen érzés jelenik meg a tikk helyén. Ha muszáj, egy ideig néha akarattal el tudják nyomni, de ilyenkor később nagyobb erővel tör elő. Vannak, akik tudatos mozdulatokkal próbálják „leplezni” a tikkelésüket, például minden fejrángatás után elsimítják a hajukat, mintha csak az zavarta volna őket.


A tikkelés okai

A legvalószínűbb elmélet szerint a tikkelés fizikai oka a dopamin és a szerotin nevű agyi ingerületátvivő anyagok (neurotranszmitterek) egyensúlyának felbomlása, ám hogy ezt mi váltja ki, nem tudni. Megfigyelés, hogy a feszültség fokozza a tikkelés valószínűségét, így különösen gyakran figyelhető meg minden évben az iskolakezdés időszakában.

Költözés, iskolaváltás, családi konfliktusok, haláleset, testvér születése – ezek mind olyan stresszhelyzetek a gyermek életében, amelyek rövid időszakra kiválthatják a tikkelést. Jellemző, hogy a tünetek izgatott, feszült helyzetben erősödnek, amikor azonban épp nyugalomban van a család, nem jelentkeznek.


A Tourette-szindróma

A tikkelés egy különösen erős, szélsőséges megnyilvánulási formája a Tourette-szindróma. Sok szülő ijed meg ennek a lehetőségétől, amikor utána olvas a tüneteknek, de tudni kell, hogy a betegség meglehetősen ritka.

A Tourette-szindróma egy idegrendszeri betegség. Akkor beszélünk róla, ha minimum egy éven keresztül legalább háromféle mozgásos és egy hangadásos tikk fennáll – még akkor is, ha ezek nem egyszerre jelentkeznek. Oka ismeretlen, valószínűleg genetikus, de sokszor előfordul, hogy agyi képalkotó eljárásokkal sem sikerül elváltozást kimutatni még akkor sem, ha a diagnózis egyébként egyértelmű. Legismertebb – bár egyáltalán nem szükségszerű – tünete a trágár kifejezések kényszeres ismétlése.


A tikkelés kezelése

Amíg a tünetek enyhék, és sejtjük is, mi okozza őket, nem igényelnek különösebb kezelést. Igyekezzünk minél nyugodtabb környezetet biztosítani a gyermeknek, és érdemes lehet feljegyzéseket is készíteni arról, hogy milyen helyzetekben milyen kényszeres cselekedetek törnek elő. Krákogás, köhécselés esetén célszerű gégészeti vizsgálatot is elvégeztetni, a fizikai okok kizárása érdekében.

Ha azonban a tünetek súlyosak és/vagy több hónapon keresztül fennállnak, szaksegítségre lehet szükség. Ez lehet pszichológus, gyermekpszichiáter, esetleg neurológus.

Bármilyen nehéz, ne szóljunk rá a gyerekre, hogy fejezze már be a kényszeres mozgást, hangadást! Amennyire csak tudjuk, próbáljuk meg a jelenséget figyelmen kívül hagyni. Ha már olyan mértékű a probléma, hogy a mindennapi életben is zavart okoz, társai csúfolják miatta, viselkedésterápia keretében megtanulhatja kezelni a kevésbé súlyos tikkelést.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: PublicDomainPictures / pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
A szerkesztő ajánlja