SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

3 tipp a vizuális memória játékos fejlesztéséhez, leendő elsősöknek

Családinet [cikkei] - 2020-06-23
Ha gyermeked szeptemberben kezdi az iskolát, érdemes gyakorolnotok a vizuális memória fejlesztését. Licsár Szilvia pedagógus, a Játékliget szakértője elmondta, hogy mit is jelent ez pontosan, és egyszerű, játékos ötleteket ad a gyakorláshoz.
3 tipp a vizuális memória játékos fejlesztéséhez, leendő elsősöknek


Másképp emlékeznek az ovisok és az iskolások

A gyerekek először utánzással tanulnak: már a kisebbeknél is megfigyelhetjük, ahogyan például a házimunkában látottakat lemásolja és beépíti a játékába. Az ovis gyerekek is leginkább tapasztalások és cselekvések segítségével tanulnak, és habár kezdetben még nem tudatosan, de a látott mozgásformákat őrzik meg az emlékezetükben is.

A nagycsoportosoknál azonban már megjelenik a tudatos emlékezet képessége. További jelentős változás, hogy már nemcsak mozgást vagy cselekvést, hanem szavakat és képeket is képesek megőrizni az emlékezetükben. Ez az iskolaérettség egyik jele.


Miért van szükség vizuális emlékezetre az iskolában?

A vizuális emlékezet arra is való, hogy agyunkban egyszerre több képi információt is aktívan tarthassunk egy rövid időre. Talán jobban megértjük, hogy mi is a vizuális memória szerepe, ha az írásra és olvasásra gondolunk. A betűk tanulása nehezen megy, ha a gyermek nem tudja pontosan felidézni az emlékezetében, hogy merre is kanyarodik az a vonal, vagy hová kerül a vessző.

Gondoljunk csak arra, hogy mit olvastunk legutóbb. Miről szólt a cikk, a könyv fejezete vagy a recept. Ahhoz, hogy ezt meg tudjuk oldani, szintén a vizuális emlékezetünkre van szükségünk. A gyerekek is ezt használják majd önálló olvasás közben, hogy a tartalmat később össze tudják foglalni. Az írás, olvasás során tehát számos képi információt kell figyelni és megjegyezni.

Ha úgy érzed, hogy gyermeked még nem áll készen erre a mai iskolarendszerben nagyon fontos képességre, ne aggódj, a vizuális emlékezet fejleszthető! Az iskolakezdésig még van időtök gyakorolni, például az alábbi három játék segítségével.


A vizuális memória játékos fejlesztése
 

Az első játékhoz nyomtatott kis képekre lesz szükségetek

Kereshettek az interneten, használhatjátok a memóriajáték lapjait vagy nyomtathattok akár innen is. A képek közül kezdetben hármat – például fagyi, banán, alma - tegyünk egymás mellé, adott sorrendben. Hagyjunk időt, hogy a gyermek megnézze és megjegyezze a képeket, majd keverjük össze. Most neki kell emlékezetből sorba rendeznie. Később nehezíthetjük a feladatot úgy, hogy egyre több kártyát teszünk egymás mellé, vagy nem mutatjuk, csak elmondjuk a kártyák sorrendjét, neki pedig ez alapján kell elrendeznie a lapokat.


A második játékban használjuk az otthonunkban található építőkocka elemeket

A legjobb a fa építőkocka, ehhez játéklapokat találtok itt, de ha más típusú játékotok van, ahhoz készíthettek saját feladatlapokat is. A gyerekeknek a képeken látható ábrát kell felépíteni a fakockákból.


A harmadik játékhoz keressünk a lakásban és tegyük egymás mellé a fölre vagy asztalra apró dolgokat, játékokat

Lehet ez egy kis labda, építőjáték elem, műanyag kanál vagy kisautó – minél több apróságot gyűjtünk össze, annál izgalmasabb lesz a játék. Adjunk időt, hogy a gyerkőc alaposan megnézze, miket gyűjtöttünk, majd a kincseket rejtsük el egy kendő alatt. Titokban vegyünk ki egy valamit a kendő alól, majd mutassuk meg újra a játékokat. Ha jól figyelt, pontosan tudni fogja, mi az az egy dolog, ami eltűnt, amit kicsempésztünk a kendő alól.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Játékliget.hu
Kép: Sharomka / shutterstock

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja