SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Teljesen megosztott az ország: vigyük, ne vigyük, minek vigyük már a gyerekeket nyárra az oviba, bölcsibe?

Edina Dózsa [cikkei] - 2020-05-25
A mi óvodánk már május 4-én kinyitott, azonban nekünk meg sem fordult a fejünkben, hogy a kijárási korlátozás közepén, karantént megszegve beadjuk a fiunkat. Mindketten otthonról dolgozunk, két kisgyerekkel, mégis inkább összeszorítottuk a fogunkat és alkalmazkodtunk az új helyzethez.
Teljesen megosztott az ország: vigyük, ne vigyük, minek vigyük már a gyerekeket nyárra az oviba, bölcsibe?

Most, hogy júniusban kinyitnak az állami ovik, bölcsik, megint felmerült a kérdés, hogy vigyük, ne vigyük, mire várjunk, mi alapján tudunk jó döntést hozni.

Nem fogom tudni megmondani a tutit. Ez a szituáció elég egyedi ahhoz, hogy mindenkinek a saját helyzete határozza meg, hogy visszaengedi-e az oviba, bölcsibe a kisgyerekét, vagy sem.


Vannak akik sose vették ki a gyereküket az óvodai, bölcsődei ellátásból

Nem azért mert víruspártiak, hanem mert például nem tudták megoldani a távmunkát. Így a gyermekük az ügyeleti intézménybe járt már a karantén időszak első percétől kezdve.

Ugyanígy, akik a szabadságukkal próbáltak zsonglőrködni, nagyjából eljutottak már oda, hogy nincs nagyon választásuk, muszáj visszamenni dolgozni. Az élet nem állt le teljesen az ovikban, és szerencsére hírek sem jöttek arról, hogy terjedési gócpontként működnének. Ezek mind biztató példák arra, hogy nem a legrosszabb döntés ezt választani.


Vannak akik az első perctől otthon tartják a gyerekeket, és a nyitás ellenére sem akarják visszaengedni

Azok, akik egyelőre távol tartják a gyerekeket a közösségtől többnyire vagy nagyszülők, családtagok segítségével tudják megoldani a napi gyerekvigyázást, vagy maguk vannak még otthon kisebb testvérrel, így nem kockáztatják, hogy a vírus hazakerüljön. Esetleg erejüket megsokszorozva, távmunka mellett foglalkoznak még a kicsikkel, amíg elég biztonságosnak nem látják a nyitást.

Sokunk várja, és idetartozunk mi is, hogy a május végi korlátozások eltörlésének lesz-e hatása a fertőzések számának növekedésére. Június elejére ki kell, hogy derüljön ez, és ha nem tapasztalják a fertőzöttek számának növekedését, elgondolkodnak a visszatérésen.

A másik csoport úgy vélekedik, hogy ha lesz nyári szünet (magánintézmények maguk döntenek, az államiakban elvileg 2 hét lehet csak), akkor kár erre a pár hétre megkockáztatni a fertőzés veszélyét, inkább maradjon itthon egész nyárra.

Ugyanakkor, akinek az ovis mellett van iskolás korú gyereke is, valószínűleg otthon tartja a picit is, hisz a nagyobbnak a digitális oktatás mellé meg kell oldani a felügyeletet, így szintén nem akarnak extra fertőzési lehetőséget kreálni.


Vannak akik a korlátozások eltörlésével nyitnak szintén, és június elejétől engedik a gyerekeket az ovikba, bölcsikbe

A kijárási korlátozások eltörlésével, a vendéglátó egységek, boltok, ovik, bölcsik, játszóterek nyitásával sok szülő úgy érzi, hogy ha már visszatér az élet egy picit a normálisabb kerékvágásban, akkor ők is beadják a gyerekeket az ovikba, bölcsikbe. Sok munkahely is kezd visszaállni a rendes üzembe, van ahol teljesen megszűnik a távmunka lehetősége, van, ahol váltogatni lehet a irodai és az otthoni munkanapokat, így ezeknek a szülőknek is segítséget nyújt a nyitás, és ha már amúgy is “megszegik” a karantént és kénytelenek közösségbe menni, a gyerekeket is beadják. A visszairatás mellett áll még a gyerekek vágyakozása is. Akik megszenvedték ezt a bő két hónapot és hiányzik nekik a kis társaságuk, az ovi nyújtotta környezet, és programok, esetleg a napi meleg étel.


Ha a szakértőket kérdezzük a visszatérésről    

Javaslataik alapja az, hogy bárhogy is döntsenek a szülők, az elsődleges cél a vírus terjedésének csökkentése minden lehetséges módon.
Kisgyermekek esetében a távolságtartás és a maszkviselés szinte lehetetlen és irreális elvárás. Amit meg tudunk nekik tanítani, hogy próbáljanak ne nyúlni az arcukhoz, szájukhoz, illetve gyakran mossanak kezet. Ha eddig jól végeztük a dolgunkat a járvány kezdete óta, akkor ebben nem lesz sok újdonság. Felhívják a figyelmet arra, hogy még inkább fontos, hogy aki beteg, maradjon otthon már a legkisebb jel esetén is.
Az intézmények esetében még fontosabb szerepet kap a tisztaság, a rendszeres fertőtlenítés. A gyerekek saját használatú dolgainak az elkülönítése, a közösen használatak rendszeres fertőtlenítése.

A mi óvodánkban működött ügyelet már a járvány kezdete óta, a 40 gyerekből öten vették igénybe, míg a májusi nyitást követően ez a szám 11-re emelkedett. Az ovi vezetőjének elmondása alapján a júniusi nyitásra a szülők fele jelezte, hogy visszatérnek, vagyis még itt is hezitálnak sokan, köztük mi is. Budapesti oviról lévén szó szerintem érthető a kivárás. Meglátjuk, mit hoz a június. A mi kisfiunk már tűkön ül, hogy mehessen. Nem hajlandó nézni már a napi ovis videókat sem, mert ha ő nem lehet ott, akkor inkább nem is akar tudni róla.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: Rawpixel.com / shutterstock

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja