SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

7 tanács elsősök szüleinek

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2019-09-27
Ha idén kezdte gyermeked az elsőt, talán már magad is rájöttél: az iskolakezdés a gyereknél talán csak a szülőt viseli meg jobban. Bár a nehézségeket nem lehet teljesen megúszni, az alábbi tanácsok segítségével egy kicsit zökkenőmentesebbé teheted az előttetek álló időszakot.
7 tanács elsősök szüleinek

1. Engedd eleget aludni!

Egy kis elsősnek még átlagosan napi 10 óra alvásra van szüksége. Ez azt jelenti, hogy ha fél 7-kor kel, legkésőbb fél 9-kor ágyban kell lennie. A kialvatlan kisdiák szétszórt, fáradékony, hisztis lesz.
Ha reggel magától kel, biztos lehetsz benne, hogy kialudta magát. Ha rendszeresen csak nagy nehézségek árán tudod kiverni az ágyból, biztos, hogy korábban kell lefektetni.
 

2. A zökkenőmentes reggelekért

Amit csak lehet, készítsetek elő még este. A táska legyen összepakolva, az uzsonna becsomagolva, a ruha kikészítve. Legjobb, ha indulás előtt egy órával kezded ébresztgetni, így nyugodt, derűs hangulatban, kapkodás nélkül indulhattok el.
Mindenképp legyen ideje reggelizni! Olyat válassz, amit szívesen fogyaszt, mert garantáltan kihat a teljesítményére és a hangulatára, ha éhesen kezdi a napot.
 

3. Neveld önállóságra!

Egy iskolás már többé-kevésbé képes kézben tartani a dolgait. Össze tudja pakolni a táskáját, meg tudja őrizni a radírját, és elvileg nem kéne, hogy minden nap újabb és újabb pulóvereket felejtsen az iskolában. Bízz benne! Utólag ellenőrizheted, hogy megfelelően végezte-e el a feladatát, de ne te csináld meg helyette!
 

4. Legyen elég szabadideje!

A 6-7 éves még abban a korban van, amikor a legfontosabb tevékenysége a szabad játék kellene, hogy legyen. Ne zsúfold tele a délutánjait különórákkal! Ha eddig nem sportolt, nem tanult zenét, nem az iskolakezdés időszaka a megfelelő pillanat, hogy belevágjon. Délután, amennyire csak megoldható, legyen ideje mozogni, játszani, beszélgetni. Hétvégén mindenképp szakítsatok időt stresszmentes családi programokra!
 

5. Mesélj a saját iskolás éveidről!

A gyerekek nagy része szereti hallgatni, milyen volt a világ, amikor a szüleik voltak kicsik. Ha a saját élményeidről mesélsz, úgy érzi, a gondjaival nincs egyedül. Mesélj bátran!
 

6. Barátkozz össze a szülőtársakkal!

Nem kötelező sülve-főve együtt lenni, de hatalmas segítség, ha van valaki, aki kisegít információval, amikor már nagyon össze vagy zavarodva. A végén még barátság is kialakulhat az ismeretségből.
 

7. Ha gond van, szólj!

Ha azt látod, gyermekedet nagyon megviseli az iskolakezdés, ha folyamatosan levert, sír, ha más a hangulata, mint korábban, beszélj a tanítóval! Ő látja egész nap, talán tud róla olyat, amit te nem, és jobban szemmel tudja tartani, ha kéred.

Sok sikert és örömteli iskolás éveket kívánunk!

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: klimkin / pixabay

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja