A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nem azt hibáztatjuk, akit kellene - Jocó bácsi véleménye az elpusztult szurikáta esetéről

Németh Noémi - 2018-05-16
Országos felháborodást váltott ki a Kecskeméti Vadaskertben történt eset: elpusztult egy szurikáta, mert egy kisfiú földhöz vágta. Gyűlölködő kommentelésből most sem volt hiány: van, aki egyenesen a gyermek halálát kívánja, míg mások a vadaskertet hibáztatják - Balatoni József, történelemtanár arra kér, ítélkezés helyett inkább nézzünk magunkba és vonjuk le a tanulságot a történtekből. Ki az igazi felelős azért, hogy ilyen megtörténhetett?
Nem azt hibáztatjuk, akit kellene - Jocó bácsi véleménye az elpusztult szurikáta esetéről

Jocó bácsi legújabb üzenetét Facebook-oldalán tette közzé.

"Az egész országot megrázta tegnap Zara, a kis szurikáta halála. Ahogy engem is. Órák óta gondolkodom, hogy megszólaljak-e, de nem bírok csendben maradni. Borzasztóan sajnálatos ez az eset, ami történt. Sok mindent nem is értek.
De!
Olvasom a sok kommentet, bejegyzést a témában. Igen, a gyerek hibázott, méghozzá hatalmasat. Nem gondolom, hogy szándékosan tette, valószínűleg megijedt. Attól még megtette. Felnőtt emberek ítélkeznek, kívánják a kisfiú halálát, megkínzását. Egy gyerekét, aki hibázott. Hogy gondolja bárki, aki ilyen mondatokat leír, hogy különb bárkinél?! Mert egy jottányival sem az, sőt. Könyörgöm, a Talio-elv ideje már lejárt. 
Igen, ennek a gyereknek szüksége van arra, hogy valami olyan dolgot tegyen, amivel feldolgozhatja a történteket, és megtanulhatja a leckét. Ha olvassa a róla szóló írásokat, akkor egy pszichológusra is szüksége lesz. Szerintem olyan segítő munkát kell neki adni, ahol állatokkal kell foglalkoznia, gondoskodni róluk, természetesen felnőtt felügyeletével. Akár ugyanott, ahol ez a szörnyű eset történt. Az biztos, hogy ez egész életére el fogja kísérni.

De kérdem én, ez nem mindenki felelőssége is?

Mert ez a gyerek nem tanulta meg a szabályok betartását.
Mert ebben a gyerekben nem alakultak az önszabályozó reflexek.
Mert ez a gyerek nem tanulta meg a helyes viselkedést.
Mert ez a gyerek nem tanulta meg az állatok és a természet tiszteletét. 
Mert ez a gyerek nem tanulta meg, mit szabad és mit nem.
Mert ennek a gyereknek nem tanították meg, hol, hogyan kell viselkedni.
Kérdem én, egy gyereknek ezeket magától kell tudnia? Szerintem nem.
Kérdem én, hogy ezeket a dolgokat nem a felnőtteknek kellene megtanítani a gyerekeknek? Szerintem igen.

Nem menthető fel a gyerek a tette alól, ahogy a vele kapcsolatban lévő felnőttek sem az alól, amit elmulasztottak. Sőt, az sem, hogy egyáltalán be tudott nyúlni egy állathoz, amit bevallom, nem értek hogyan.
A támadások, a mocskolódás helyett inkább mindenkinek el kellene gondolkodnia, és levonni a tanulságokat, mert abból van bőven. És igenis meg kell tanítani neki mindent, amit tudnia kell. Oda kell rá figyelni, hogy ilyen még egyszer ne történhessen meg. Ahogy az sem, hogy naponta háziállatok haljanak meg a felelőtlen állattartás miatt...
Bocsánat, ha valakit megbántottam, nem volt szándékomban. Csak a véleményemet fogalmaztam meg, egy kicsit hátrébb lépve, a dühömet leküzdve, higgadtan."

Forrás: Jocó bácsi világa 
Indexkép: Zara négyhónaposan, Fotó: MTI / Ujvári Sándor

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja