SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Nem az irigység jele, ha nem adja oda másoknak a játékait a játszótéren

Kerékgyártó Andrea [cikkei] - 2017-09-13
Mit tehetünk, ha nem akar osztozkodni más gyerekekkel a játékain?
Nem az irigység jele, ha nem adja oda másoknak a játékait a játszótéren

"Nem adom! Az enyééém!" - kiabálja tele torokból a 3 év körüli kisfiú, miközben kétségbeesetten szorítja a motorját. "Jaj, szívem ne legyél irigy! Csak ki szeretné próbálni a kisfiú, nem akarja hazavinni" - engeszteli az anyukája. "De az enyééém!" - zokogja a motor tulajdonosa és még szorosabban öleli a vita tárgyát képező imádott motorját. Erre az anyukája irul-pirul, sűrűn elnézést kér és megdorgálja a fiát, hogy milyen csúnyán viselkedik.

Aki már járt játszótéren, biztosan szemtanúja volt ehhez hasonló esetnek. Sőt nagy valószínűséggel az ő gyereke is rendezett hasonló jelenetet, amikor el akarták venni a labdáját, plüssmackóját vagy egyéb féltve őrzött kincsét.

Az anyukák különbözőképpen reagálnak erre a helyzetre. Van, aki ráparancsol a gyerekére, hogy azonnal adja oda a kért tárgyat, míg más szép szóval próbálja meggyőzni a csemetéjét. Olyan is akad, aki tiszteletben tartja a gyerek tulajdonát és a kölcsönkérő gyereknek magyarázza el, hogy az a mackó, labda vagy egyéb dolog sokat jelent a gyerekének és ezért borzasztóan ragaszkodik hozzá.

Olyat is láttam, hogy a kölcsönkérő gyerek édesanyja egy "Hagyd, nem fogja odaadni, mert irigy!" - felkiáltással és megvető pillantással elvezeti a gyerekét a helyszínről. Az ordító gyerek anyukája pedig elsüllyed szégyenében és minimum kiselőadást tart a kincsét görcsösen szorongató gyerekének arról, hogy az irigység milyen csúnya tulajdonság.

Jómagam is számtalanszor éltem át a fent leírt helyzetet. Fanni imádja a játékait és mindig magával cipeli az aktuális kedvencét. A játszótéren persze azonnal szemet vet rá a többi gyerek és igyekeznek megszerezni tőle. A kétéveseknél ez ráadásul úgy zajlik, hogy megpróbálják erőszakkal elvenni a számukra tetszetős tárgyat és csak komoly közelharc árán lehet visszaszerezni tőlük.

Ezt elkerülendő, ha lehet, rábeszélem Fannit, hogy ne vigyünk magunkkal játékot gyerekközösségbe. Amennyiben viszünk, a táskámba rejtem, amint átléptük a játszótér bejáratát. Előfordul azonban, hogy Fanni játszani szeretne a magával hozott babájával. Ilyenkor rendszerint áll a bál.

Én a következőképpen oldom meg az ilyen eseteket. Először megpróbálom Fannit megkérni, hogy adja kölcsön egy kicsit a babáját. Ez többnyire süket fülekre talál. Ezután elmagyarázom a kölcsönkérő kislánynak, hogy Fanni nagyon szereti a babáját és azért hozta magával, mert játszani szeretne vele. Ha ezután is megy a huzavona, elkérem Fannitól a babát és elteszem a táskámba.

Soha nem kényszerítem arra, hogy akarata ellenére átadja a kincsét. Ahogy az is hidegen hagy, ha valaki emiatt irigynek nevezi. Ez ugyanis nem irigység. Csupán arról van szó, hogy a gyerekek még borzasztóan kötődnek a személyes tárgyaikhoz.

Ráadásul, ha egy pillanatra belehelyezzük magunkat az ő helyzetükbe, teljesen érthető a reakciójuk. Képzeljük csak el, hogy az utcán odajön hozzánk egy idegen és azt kéri, hogy adjuk neki kölcsön a kedvenc táskánkat, cipőnket vagy az autónkat. Nem örökbe kell, csak kölcsön. Megígéri, hogy csak egy körre viszi el, aztán visszahozza. Mi hogy reagálnánk?

A kicsiknek ugyanolyan értékes a kedvenc plüssük vagy kismotorjuk, mint nekünk az autónk vagy a férjünktől a szülinapunkra kapott táskánk.

Épp ezért nem parancsolok soha Fannira, hogy számára idegen gyereknek szó nélkül odaadja az imádott babáját. Ugyanakkor azt is elvárom tőle, hogy ő is tartsa tiszteletben a más tulajdonát. Ha játszani szeretne a másik játékával, cserébe adja oda az övét. Valamit valamiért. Azt is megtanítottam neki, hogy a közös mindenkié, a játszótéri játékokat nem sajátíthatja ki magának, tekintettel kell lenni a többi gyerekre is.

Fanni öt és fél éves. A játékait még mindig imádja, és csak ritkán adja ki a kezéből. Tudom, hogy emiatt sokan irigynek tartják. Pedig nem az. Csupán borzasztóan ragaszkodik a személyes tárgyaihoz.

Ma, mint eddig minden évben, egy nagy zsák megunt játékot vittünk be az oviba és Fanni a barátnőjének is összeállított egy kisebb csomagot. Olyan izgatott volt emiatt, hogy alig tudott elaludni este. Alig várta ugyanis, hogy lássa a barátnője és a csoporttársai örömét. Mi ez, ha nem az önzetlenség és jószívűség legszebb példája?

Forrás: Lányomnak az életről 
Fotó: qimono / pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

A reggeli után több gyereknek is fájt a hasa, egyikük pedig annyira hányt, hogy kihívták a mentőket.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Mennyire lehet egészséges egy gyerek számára a vegán étrend? Mire figyeljünk, hogy ne alakuljanak ki hiányállapotok, betegségek? Egyáltalán mit javasolnak a szakemberek? Erre kerestük a választ.
Nem is olyan nehéz a csapdájába esni - Meglepő, mennyi minden állhat az elhízás hátterében

Nem is olyan nehéz a csapdájába esni - Meglepő, mennyi minden állhat az elhízás hátterében

- A túlsúlyos emberek száma 1975 óta világszerte megtriplázódott.1 - 2016-ban több mint 1,9 milliárd túlsúlyos nagykorút regisztráltak, ezek közül 650 millió elhízottat, azaz olyanokat, akiknek 30 felett volt a testtömegindexük.2 - A túlsúly miatt számos betegség fejlődhet ki: szívbetegségek, stroke, 2-es típusú cukorbetegség, a rák bizonyos fajtái, de az idő előtti elhalálozás is jellemző a túlsúlyos emberekre.3
A szerkesztő ajánlja