SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nehezen érthető a gyerek beszéde, rosszul ejt egyes hangokat? - Játékos fejlesztő feladatok a logopédustól

- 2017-03-22
A gyermekkor után is fennálló beszédhiba fokozatosan beépülhet a személyiségünkbe, szorongást, önbizalomhiányt okozhat.
A kommunikációs nehézségek megnehezíthetik a későbbiekben a kapcsolatok kialakítását, de akár munkahelyi gondokat is eredményezhetnek, a beszédhibás felnőtt ugyanis gátlásossága miatt gyakran képtelenné válik a saját értékeinek kibontakoztatására, akaratának érvényesítésére.
Érdemes tehát komolyan venni a gyermekkori beszédhibát, s mindent megtenni a javulás érdekében. A Fővárosi Beszédjavító Intézet által összeállított hasznos tanácsokat olvashatjátok alább.
Nehezen érthető a gyerek beszéde, rosszul ejt egyes hangokat? - Játékos fejlesztő feladatok a logopédustól

Nehezen értik meg mások 5-8 éves korú gyermeke beszédét? Felcserél egyes hangokat, míg másokat helytelenül ejt ki? 
Ha a fenti tüneteket észleli gyermekén, mindenképpen érdemes logopédushoz fordulnia tanácsért. Addig is, amíg nincs meg a diagnózis (de utána is természetesen), érdemes játékos formában, otthon foglalkozni a gyermekkel. Ehhez olvashat itt az alábbiakban ötleteket.

Mit tehet Ön otthon?

Abban az esetben, ha a gyermek már jár logopédiai foglalkozásokra, akkor mindenképpen gyakorolják rendszeresen az ott kapott feladatokat is. (A hangsúly a rendszerességen van. Inkább napi 5-10 perc minden nap, mint egyszer egy héten 1 óra. Tükör előtt gyakoroljanak, kövesse a szakember útmutatásait.) Nagyon fontos, hogy akkor gyakoroljanak, amikor Önnek és a gyermeknek is van ideje, türelme, kedve hozzá.


Játsszanak minél több olyan játékot, ahol a gyermek kezére, ujjacskáinak mozgására van szükség:
 

  • Gyurmázzanak, fűzzenek gyöngyöt, szereljenek, építsenek legóból, tépjenek, gyűrjenek, gombfocizzanak, hajtogassanak – a lényeg, hogy gyermeke minél többet használja a kezeit, anélkül, hogy ezt tehernek érezné.
  • Engedje a gyereket segíteni a konyhában, gyúrjanak együtt tésztát, és ha nem túl ragadós a tészta, hadd játszadozzon vele a gyerkőc. Engedje az alapanyagok között kicsit garázdálkodni a gyerekeket, ilyenkor viselje türelemmel a kicsivel nagyobb koszt a konyhában. Válogassanak lencsét, tépjenek salátát, aprítsanak diót, pucoljanak gombát, zöldségeket. Mindez mindig  - amikor csak tehetik - legyen közös játék, s ne feladatként, elvégzendőként kelljen ilyesmivel foglalkoznia a gyereknek. (Ehető gyurma süni készítése gyerekekkel >> süti recept)
  • A mindennapi életben próbálják meg minél többször „tornáztatni” a gyermek száját, nyelvét. Ezeket a gyakorlatokat szinte bárhol, bármikor végezhetik, úgy, hogy a gyermek észre sem veszi, hogy nem csak játszanak. Sőt az egésznek éppen az az értelme, hogy a gyerek fogja fel játékként, élvezetként, szülőkkel való mókázásként a dolgot, ne „ nyelv-, és ajaktornaként”.
  • Egyen, rágjon a gyermek sok kemény, ropogós ételt, zöldséget, lefetyeljen, nyaljon fagylaltot, joghurtot, igyon minél vastagabb szívószállal. (Akár a szívószálak vastagságának váltogatása is segíthet.)
  • Fújjanak minél többet. Lehet fújni forró levest, gyertyát, tollat, buborékot, buborékkígyót, lufit, vízen papírvitorlást, forgót, hangszert... Itt az ötletek szinte felsorolhatatlanok, így legyünk kreatívak, hiszen meg lehet próbálni akár azt a dolgot is arrébb fújni, amit nem igazán lehet.
  • Kenje be a gyermeke száját valamivel, amit szeret (joghurt, méz, nutella), és nyalja le a nyelvével azt a csemete, ahogy csak tudja, szedegessen fel a nyelvével kis magokat, zizit, müzlit.
  • Játsszanak grimaszosat. Mutassanak egymásnak különféle arckifejezéseket; próbálják meg leutánozni a másikat, ha lehet, tükör előtt (pl. mérges arc; vidám arc; szomorú… stb.). Ne csak mi mutassunk „pofákat” gyermekünknek, hanem engedjük meg, hogy ő grimaszoljon előbb, és mi próbáljuk leutánozni azt. Rá fogunk jönni, hogy nem is olyan egyszerű dolog.
  • Fújják fel az arcukat, tartsák meg pár másodpercig, majd eresszék ki a levegőt gyorsan és aztán lassan. Dobjanak puszit egymásnak! Legyen jó pici a száj közben, és jó hangos a puszi!
  • Utánozzanak különböző hangokat: pl. hogyan csattogtatja fogait az éhes krokodil (a két fogsor összeérintése), hogy hogyan berreg a kismotor (a két ajak pergetése). Mozgassák minél jobban a szájukat, ahogyan utánozzák, hogyan sír a kisbaba (o-á), hogyan szirénázik a mentő (ní-nó), hogyan röfög a malac (u-í), hogyan bőg a csacsi (i-á) és az oroszlán (á), stb. A lovacska patkóhangjának imitálása is jó gyakorlat, csettintsünk minél nagyobbat a nyelvünkkel . Mindennek lehet utánozni a hangját, még ha nem is sikerül pontosan.
  • Énekeljenek dalokat adott magánhangzóval (pl: Süss fel Nap mintájára: Sáss fál Náp…), vagy csak lalázva. Mozogjon jól a nyelvük! Hümmögjenek énekeket lazán csukott ajkakkal, morogjon közben a torkuk!
  • Fütyülni is tanulgathatunk gyermekünkkel, ha nem megy, persze ha nem megy, az se baj.

Mivel a helyesen ejtett hangok kialakítása logopédus szakember feladata, ezért soha ne próbáljuk meg házilag javítani a gyermek hanghibáit, mert ezzel sok nehézséget okozhatunk a későbbiekben, akár egy–egy hangot teljesen rosszul taníthatunk meg gyermekünknek, és megnehezíthetjük vele az életét!

Ne akasszuk meg beszédét a hangok helyes ejtésével, mert így félő, hogy a gyermekben beszédgátlás is kialakulhat, örökre elvehetjük a kedvét a dologtól. (Ha már jár logopédushoz, akkor a szakember instrukciói alapján a hangok helyes ejtését gyakoroljuk a gyermekkel.)


Hogyan segíthetünk mi?

Ha gyermeke beszédét a fenti tünetek jellemzik, érdemes mindenképpen logopédushoz fordulnia. Fővárosi Beszédjavító Intézetben jelentkezésük után kollégáink – részletes logopédiai vizsgálat alapján – mindenképpen tudnak Önnek segíteni abban, hogy gyermekének milyen típusú logopédiai terápiára van szüksége, van-e rá egyáltalán szüksége, s ha igen, esetleg milyen kiegészítő terápiával tudnánk mindezt megtámogatni. A Fővárosi Beszédjavító Intézetben abban az esetben, ha máshol nem látja el logopédus a gyermeket, és lehetőségeink engedik, gyermeke a megfelelő ellátást ambuláns keretek között heti rendszerességgel megkaphatja.

Ha esetleg nem szeretne Fővárosi Beszédjavító Intézetben logopédiai ellátást kapni, de gyermeke beszédfejlődésével kapcsolatban kérdések merültek fel Önben, esetleg nem tudja mit tegyen, akkor tanácsadás keretében szívesen segítünk Önnek.

Fővárosi Beszédjavító Intézet szolgáltatásai ingyenesek.

Forrás: Fővárosi Beszédjavító Intézet
Kép: Tony Alter / Flickr

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja