SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szívszorító videó: így telnek a figyelemzavaros gyerekek napjai

Németh Noémi [cikkei] - 2016-10-18
ADHD, azaz figyelemzavaros hiperaktivitás. Ez egyre gyakoribb betegségben szenvedő gyerekek általában zavarják környezetüket viselkedésükkel, nem tudnak beilleszkedni, osztálytársaik és tanáraik pedig folyton azt éreztetik velük, hogy a terhükre vannak. De mit él át belül a figyelemzavaros gyerek? Szívszorító kisfilm készült, melyben pár perc erejéig egy ADHD-s kisgyerek bőrébe bújhatunk.
Szívszorító videó: így telnek a figyelemzavaros gyerekek napjai

Az ADHD egyre elterjedtebb betegség, melynek pontos okáról még nem sokat tudunk a kutatások ellenére sem. Az ilyen gyerekek nem bírnak nyugton maradni, folyton mozogniuk kell, a tanulásra pedig nem tudnak koncentrálni, hisz folyton elkalandoznak.
Félbeszakítanak másokat, képtelenek a közösségi szabályok elfogadására és betartására - például nehezükre esik kivárni a sorukat is, vagy elvégezni az iskolai feladatokat a tanórán. Folyton konfliktusba keverednek másokkal, s gyakran agresszíven lépnek fel.


A figyelemzavaros hiperaktivitás legfőbb tünetei és jelei:
 

  • A koncentrált figyelem zavara
  • Gyakori álmodozás napközben
  • Önértékelési zavar
  • A gyermek nem képes utasításokat végrehajtani, nem figyel
  • Feladatokat, aktivitásokat nem képes rendszerezni
  • Feledékenység, tárgyak elvesztése
  • A gyermek nem fejezi be a házi feladatot, nem készül a különórára, stb.
  • Könnyen eltéríthető, elterelhető
  • Gyakran babrál valamivel, fészkelődik a helyén
  • Nem képes egy helyben maradni, mintha állandóan mozogni szeretne
  • Rendkívül sokat beszél, fecseg
  • Félbeszakítja más játékát, beszédét
  • Nem képes kivárni a sorát egy közösségi helyzetben

Az ADHD-s gyerekeket rengeteg támadás, kritika éri, hisz "nem tudnak viselkedni" a közösségben - leggyakrabban úgy jellemzik őket, hogy kezelhetetlenek. A sok negatív visszajelzéstől önbecsülésük komolyan sérül: amikor szakemberhez viszik őket, legtöbbjük úgy jellemzi magát, hogy "hülye vagyok".

Hogy telik a figyelemzavaros gyerekek egy átlagos napja? Milyen nehézséget okoz nekik egy-egy olyan feladat is, ami mások számára semmiség? Milyen érzés kilógni a sorból?

Erik Rosenlund videója révén most beleshetünk a fejükbe 4 perc erejéig, és azt is megérthetjük, miért van hatalmas szükségük az elfogadásra, megértésre és szeretetre szüleik részéről. Ez az egyetlen kapaszkodójuk egy olyan világban, ami más, mint az övék, s ahol általában idegenek, kívülállók maradnak, ahová nem tudnak teljesen beilleszkedni.

Az ADHD-s gyerek szinte egy más világban él. Ismerd meg ezt a világot és nézd meg a rövid videót - íme, ez áll a kezelhetetlen gyermek viselkedése mögött.

A hiperaktivitás Magyarországon fél millió embert, köztük 70.000 gyermeket érint.
A negatívumok mellett az ADHD-s gyerekek számtalan pozitív tulajdonsággal is rendelkezhetnek: többek között nagyon intelligensek, jó a humorérzékük, kreatívak és szuper ötleteik vannak, érzékenyek, jó a tájékozódási képességük, nagy az igazságérzetük, és nagyon szeretik a családjukat.

Arra a területre kell koncentrálni és azt erősíteni, amiben tehetségesek, így a sikerek hatására javulhat önbecsülésük és viselkedésük is, sőt, hatalmas dolgokat vihetnek véghez az életben, ha megkapják a kellő elfogadást, toleranciát. A híres emberek között is ismerünk ADHD-s személyeket, ilyen például Bill Gates, Jim Carrey, vagy Will Smith is.

Hogy milyen csodát lehet kihozni egy figyelemzavaros gyerekből, arra a legjobb példa Albert Einstein esete: ő is hiperaktív volt, aki csak a saját szabályait tudta elfogadni, az iskolában pedig rosszul teljesített, sőt, egyenesen lassú felfogásúnak tartották. Ám miután hagyták, hogy a maga útját járja és azzal foglalkozzon, ami igazán érdekli, előtört belőle a tudós, aki olyan tényeket is megállapított, amiket a tudomány csak 100 évvel később tudott a gyakorlatban bizonyítani. Így vált ő "lassú felfogású" gyerekből végül az egész világon a zsenialitás szimbólumává.

Olvasd el ezt is: Az iskolából eltanácsolták, de hős anyukájának hála az évszázad feltalálójává vált 
Viselkedészavaros gyermekek - nemcsak a környezet szenved tőle

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja