SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Most aztán mondd meg a Magadét!

Himer Csilla [cikkei] - 2013-04-22
Itt az ideje, hogy erőteljesen hallasd a véleményedet! Hogy miről? Hát a pénzügyi nevelésről!
Most aztán mondd meg a Magadét!

Gyakorlatilag ma már a csapból is ez a téma folyik, és egyre több szülő ismeri fel, hogy tényleg nem kéne a gyereknek felnőttkorában beleszaladnia ugyanazokba a bakikba, amelyekbe ő is anno. Neki sem volt valami kellemes érzés a hitelt nyögni, a biztosítótól kevesebb pénzt kapni a bajban, csalódni a bankban és az általuk meghirdetett „szuper jó” kamatban, stb. Az is eszébe jut sokaknak, hogy milyen jó lenne, ha a gyereknek nem kellene megküzdenie az ismeretek hiányával, hogy ne kelljen majd álmatlanul forgolódnia minden egyes nagyobb pénzügyi döntés előtt, hogy „Jó lesz-e ez így, vagy mégis máshogy kéne inkább?”. Hiszen egy szülő mindig a legjobbat akarja a gyerekének!

Ez eddig rendben is van. De hogyan csinálja?

Általában itt áll meg a tudomány, mivel a legtöbb szülőnek éppen azért van ezzel gondja, mert a saját pénzügyeit sem tudja rendben kezelni, akkor hogyan tanítsa ezt meg a gyerekének? Egyre többen vannak olyanok is, akik ugyan keresgélnek a neten, találnak is weblapokat ahol "guruk" hirdetik az igét, de ők is inkább a szülőt nevelik, hogy  ezt szabad, s azt gyereknek..., de, hogy hogyan tálalják a szülők, hogy a gyerek is értse, kedve legyen hozzá, és milyen eszközök vannak a kezében, ehhez már nagyon kevés konkrét segítséget talál.

A másik probléma az, hogy jó páran elkezdik a tanulást, megvesznek esetenként méregdrága infótermékeket, CD-kel kitömött, hivatali, bikkfanyelven megírt munkafüzeteket - és a dolgok mégsem működnek.

Ennek két oka lehet az ügyfélkörömben tapasztaltak alapján:

  1. Az anyagok - mint már fentebb említettem - alapvetően a szülőt nevelik, neki szólnak, és nem a gyereknek, akinek pedig végre kéne hajtania és meg kellene oldania a feladatokat. Tankönyv ízű szöveget a suliban is kaphat, ráadásul ott is utálja. Most akkor miért is kell a házi tanítói szerepbe belehajtani a szülőt is? Ezek az anyagok a gyerekek legtöbbjét finoman fogalmazva is hidegen hagyják, mert nem nekik és nem róluk szólnak, számukra nem életszerűek. Ellenben a szülő kifizeti érte a rengeteg pénzt, mert annyira nem olcsóak, és utána pedig veri a fejét a falba, hogy kidobta rá a pénz és nem érnek semmit. (Ha eddig azért verted a fejed a falba, mert nem tudtad megvenni az ilyen túlárazott cuccokat, akkor most remélem, megnyugodtál és abbahagytad az önmarcangolást! A fentiekből következik ugyanis, hogy nincs miért.)
  2. Mivel a szülők sem értenek a pénzhez, ezért az ő szájukból ez a mondat "Na, gyerekem, akkor mától ezt meg azt csináld, hogy akár a zsebpénzedből is meggazdagodj!", eléggé hiteltelenül hangzik, főleg egy tini számára. Ez itt a szülők legnagyobb problémája: a tanításhoz ugyanis példamutatás is kell! Nem lehet megúszni. Aki azt állítja, hogy elég a gyereknek csak azt mondani, hogy "Fiam/lányom, én ugyan nem tudom, de Neked jót akarok, és itt ez a hiper-szuper lehetőség, használd ki!", az egyszerűen aláássa a szülői tekintélyét a gyereke előtt. Jól gondold meg, mit kockáztatsz...

Ezért aztán most gondoltam egyet, és azt mondom, tegyük össze, amink van!

Neked vannak igényeid, elképzeléseid, hiányérzeteid, hogy

  • milyen területen lenne szükséged segítségre a pénzügyi nevelésben,
  • erre mennyi időt és pénzt tudsz áldozni,
  • és hogyan tudnátok ezt a gyerekkel leginkább feldolgozni,

én pedig hozzárakom

  • minden szaktudásom,
  • gyermekismeretem (pedagógiai és pszichológiai tudásom)!

Ehhez nem kell mást tenned, mint jól megmondanod a Magadét!

Mindezt itt és nagyjából három percben, egy névtelenül kezelt online kérdőívre adott válaszok formájában. 

Előre is köszönöm!

Majdnem elfelejtettem! Ha kitöltöd a kérdőívet, akkor a kitöltés után nyomban a Tiéd is lehet az első kis segítség a gyereked pénzügyi neveléséhez... :D Ajándék tőlem Neked, hálám jeléül.



Fotó: David Castillo Dominici/freedigitalphotos

Himer Csilla


Himer Csilla
Kisvállalkozások kreatív kontrollingja

Elérhetőségem:
Honlap: http://www.zsebedremegyek.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja