A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Pénzbüntetés a gyereknek?

Martincsevicsné Jenei Gizella [cikkei] - 2020-12-27
Egy szingapúri édesanya osztotta meg elképesztő módszerét egy ausztrál családi lapban. A bejegyzés annyira népszerű lett, hogy pillanatok alatt elterjedt a közösségi médiában. A módszer lényege, hogy minden esetben, amikor a gyerekek elmulasztják a kötelességeiket vagy rosszalkodnak, pénzbüntetést szab ki rájuk.
Pénzbüntetés a gyereknek?

Tizenéves gyermekek édesanyjaként nem könnyűek a hétköznapok. A gyerekek sokszor összevesznek, rengeteg feladatot kapnak az iskolában, elragadja őket a közösségi média és talán a legkevésbé arra vágynak, hogy házimunkát végezzenek. Mit tehet ilyenkor a szülő? Naphosszat nyaggatja őket, veszekszik velük és a végén teljesen kimerül, mert úgy érzi, hogy rossz szülő. Vagy megbírságolja őket. 

A cikkben szereplő anyuka nem akart kiabálni, nem akart állandóan veszekedni, ezért kidolgozott módszert, amivel rendet tart otthon.

A módszer lényege, hogy mindenkinek, aki rosszul viselkedik, fizetnie kell.
 

Kineveztek egy üveget erre a célra, és a büntetéseket ebbe gyűjtötték
 

A büntetések mértékét a rosszalkodás mértéke befolyásolta. Ahogy nőtt a helytelen viselkedés súlya, úgy emelkedett a fizetendő bírság is. A legkisebb büntetést a fürdőszobai rendetlenség, illetve a személyes holmik szanaszét hagyása jelenti, itt körülbelül 50 Ft-nak megfelelő összeget kell fizetni a gyerekeknek. Ezután következik az egymás piszkálása, az eszetlen rohangálás és a szülők szándékos bosszantása. A gyerekeknek a pénzbírságon felül még az udvaron is el kell tölteniük egy kis időt, és nem mehetnek be, amíg meg nem nyugszanak.

A következő szintet a házifeladatok elmulasztása jelenti. Ebben az esetben emelkedik a bírság összege is, de itt már nem az udvarra küldik a gyerekeket, hanem elveszik a telefonjaikat, illetve az elektromos eszközeiket.

A szülők szerint nagyon fájdalmasan érinti a gyerekeket az, hogy a hónap végére alig marad pénzük, illetve nélkülözniük kell a kütyüiket is. Mindemellett jótékony hatással van az anyuka állapotára, mert jóval kevesebbet kiabál és kiegyensúlyozottabb marad.
 

Hogy mi lesz a begyűjtött pénzzel?

A szülők minden hónap végén elviszik belőle a családot egy közös vacsorára.

A malajziai édesanya felhívja mindenki figyelmét, aki követni szeretné a módszerét, hogy ne legyenek túl szigorúak. Fontos továbbá, hogy a szabályok egyértelműek legyenek, ezért készített egy táblázatot, amit a hűtőszekrényen, jól látható helyen tárol. Ebben a táblázatban pontról-pontra feltünteti, hogy milyen mulasztásokért milyen mértékű bírságra lehet számítani. Így a gyerekek pontosan látják, hogy mi az, amit jobb, ha elkerülnek.

A hölgy azt tanácsolja a hasonló helyzetben lévő édesanyáknak, hogy kezdjék a módszert kicsiben. Ne legyen a lista túl hosszú, ne nehezedjen túl nagy nyomás eleinte a gyerekekre. Ha nap mint nap látják a listát, akkor az olyan érzés nekik, mintha tudnák, hogy vékony jégen járnak és bármikor beszakadhat.

Érdemes eleinte maximum 10 pontos listával kezdeni.  Fontos, hogy feltüntetett „bűncselekmények” legyenek ésszerűek, és hagyják a gyerekeket gyereknek lenni. Valamennyi huncutság és kreativitás szükséges gyerekkorban, ettől nem szabad megfosztani őket.

Az internet közössége lelkesen fogadta a szingapúri édesanya módszerét. Sokan szerették és megdicsérték az ötletet. Volt, aki azt írta hozzászólásba, hogy alig várja, hogy elkészítse a saját életüknek megfelelő bűnlistát. Volt olyan szülő is, aki azt üdvözölte, hogy végre egy olyan módszer, ami hozzájárul a megfontoltság, az előrelátás, a felelősségvállalás, az elszámoltathatóság, a rendszerben való gondolkodás és a tisztelet megalapozásához. 

Fotó: Pixabay fotója a Pexels oldaláról

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja