SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Szülői stratégiák karantinédzserekhez

Hodos Enikő [cikkei] - 2020-05-19
A Z-generáció szülöttei, bár otthonosan mozognak az online térben és a hagyományos iskolai oktatásnál talán jobban élvezik a jelenlegi, "szabadabb" homeschoolt, életkoruknál fogva arra rendeltettek, hogy függetlenedjenek a szülőktől, a barátaikkal lóghassanak, és tervezhessék a szép, új jövőt.
Szülői stratégiák karantinédzserekhez

A karanténnal járó korlátozottságot, és a szülőkkel való összezártságot sokan úgy élik meg, mint egy nemrég szárnyra kapott sasfióka, aki épphogy elkezdte felfedezni a távlatokat, és egyik pillanatról a másikra, PUFF, meglőtték az egyik szárnyát.

Erősek ők persze, gyorsan regenerálódnak és van egy másik, virtuális szárnyuk is, de ha maradt még erőnk, támogassuk őket a helyzettel való megküzdésben!


Íme, néhány hasznos stratégia kamaszokhoz:


Adjunk teret a csalódásuknak és a szomorúságuknak!

Lehet, hogy a suli könnyebb és élvezhetőbb, illetve a barátaikkal idáig is remekül elcsevegtek telefonon, de ne becsüljük alá a veszteségeiket! Leoffolt események/bulik/kalandok, amikre hónapok óta készültek, bizonytalanságba merült tervek, amikről annyit álmodoztak, félig-meddig kialakult szerelmek, amik most „lógnak a levegőben”.

A kamaszoknak minden joga megvan ahhoz, hogy csalódottak, szomorúak és/vagy mérgesek legyenek, ezért adjunk rá lehetőséget, hogy kifejezzék fájdalmukat és navigáljuk őket együttérzően.

Amikor el vannak keseredve, panaszkodnak, dühöngenek, ne vegyük személyesnek, ne görgessük a vitát a végtelenbe, hanem mély levegő, sóhaj és jobb ennyit mondani:

„Sajnálom, hogy így alakult, kicsim! Utálom látni, hogy ilyen sokat veszítettél, ilyen hirtelen. Bárcsak tudnék valami okosat mondani, vagy könnyíteni! Túl leszünk rajta, ígérem - bár ez most nem segít sokat, tudom.”

Az introvertáltabb kamaszoknak ezen kívül hasznos segítség lehet az alábbi érzelmeknek teret adó, átgondolós-kitöltögetős PDF: Megengedő napló: leírás itt - Letöltés

 

Vállald az elveid miatt súrlódásokat!

A kijárási és érintkezési korlátozásokról való vélekedések alapvetően kétfelé osztják most a társadalmunkat. Vannak családok, akik szigorúan ragaszkodnak az előírások betartásához és vannak, akik lazábban veszik a szabályokat.

Attól függően, hogy a barátok/szerelmek szülei melyik hozzáállást képviselik, komoly súrlódások lehetnek közöttetek. „Ha Petyának lehet, nekem miért nem?”, „De mindenki ott lesz, nem érted?”,„Csak beszélgetünk, anyuuu! Semmi puszi, semmi ölelés!”

Nem célom megmondani, hogy mi a helyes és mi a helytelen választás, engedjük vagy ne engedjük a gyereket a barátaival találkozni, hiszen ezt minden szülő szíve-joga eldönteni, itt inkább ahhoz kívánok támogatást adni, hogy hogyan beszéljünk a gyerekkel a saját nézőpontunkról úgy, hogy közben ne tiporjuk sárba az érzéseit.

Ha Te felelősségteljes szülőként komolyan veszed az előírásokat, nincs könnyű dolgod, de nagyjából ezt tudod mondani:

„Tudom, hogy más szülők engedik bulizni a gyerekeiket, és én is szeretném, de kérlek, fogadd el, hogy nem tudom támogatni ezt a választást, mert egész egyszerűen nem összeegyeztethető azzal, amit a szakértők mondanak. Sajnálom. Tudom, hogy mérges vagy rám emiatt és minden okod megvan rá. Én sem örülök ennek. Annyit tudok tenni, hogy ha a helyi biztonsági előírások megengedik, nyitottan meghallgatom a javaslataidat, megpróbálok túllépni a félelmeimen és fontolóra veszem, hogyan tudnátok találkozni személyesen.”


Adjunk teret a magánéletnek!

Tegyük világossá a gyerek számára, hogy üdvözöljük a társaságát, de ne vegyük személyes sértésnek, ha épp egyedül akar lenni a szobájában! Ha az otthonotokban nincs külön szobája, most különösen fontos lenne, hogy átmenetileg alakítsátok úgy a teret/bútorokat, hogy legyen egy saját, legalább jelképes külön szférája, ahová elvonulhat néha.


Az online interakció fontos, de nem a legfontosabb

Mivel a gyerekünk nem láthatja személyesen a barátait, érthető, hogy sokat ül gép előtt vagy  többet telefonozik, de most is ügyeljünk arra, hogy a digitális technológia ne menjen az egészséges fejlődés rovására. Az alvás, a produktív munka és tanulás, a testmozgás és a családtagokkal való interakció teljesen észszerű elvárások.

Ha a közös időben, mondjuk családi étkezésekkor, szeretnéd jobban elmélyíteni a családi interakciót és megismerni egymás gondolatait, érzéseit, szükségleteit és elvárásait, jó szívvel javaslom ezt a két ingyenesen letölthető játékot:

Családi beszélgetőcetlik  Leírás: nyomtassátok ki a lapot, a mondatokat vágjátok fel cetlikre, tegyétek bele egy tálba vagy zacskóba és húzzatok belőle egy-egy egy unalmas fél órában. Letöltés: itt

Családi meseszövő játék: Leírás: itt - Letöltés: itt

 

Kezeljük a kamaszt problémamegoldó partnerként!

Senki nem tudja, mit hoz a jövő, hogyan fog alakulni az életünk egy hét, vagy akár hónapok múlva, ezért nincs mire várni, teremtsünk közösen egy mindenkinek elfogadható új rendet a káoszban! Ahelyett, hogy kész megoldásokkal, szabályokkal, napirenddel rukkolnánk elő, kérjünk segítséget a fiataloktól és együtt tegyük könnyebbé / elviselhetőbbé / derűsebbé a hétköznapokat! A kamaszok hálásan fogadják, ha be vannak vonva a saját életüket érintő kérdésekbe és sok esetben kreatívabb és innovatívabb ötleteik vannak, mint nekünk.

  • A mindig morcos, mérgelődő gyerektől például megkérdezheted, hogy hogyan szeretné megélni a teljesen jogos haragját és mi tenné neki könnyebbé, hogy elfogadja az elvárásainkat.
  • Az időben totálisan elúszó fiataltól megkérdezheted, hogy hogyan nézne ki neki egy észszerű napirend? Mik a számára legfontosabb dolgok most és hogyan tudna időt/módot találni ezekre napi vagy heti rendszerességgel? (pl. barátok, család, tanulás, szórakozás, testmozgás, pihenés, stb.)
  • Ha a testvérek közötti állandó vita és veszekedés megy az agyadra, nyugodtan ültesd le őket egy asztalhoz, mondd, hogy ez így nem mehet tovább és javasold, hogy találjatok ki valami mindenkinek működő megoldást a békésebb együttéléshez.

A közös problémamegoldás konkrét lépéseiről itt olvashatsz.


Végül a gondok és korlátok mellett teremtsünk helyet az örömnek is!

A kamaszok nem buták, a sok veszteség mellett nyilván tisztában vannak a jelen helyzet pozitív hozadékaival is.

  • Megúsztak olyan dolgokat, amiktől tartottak,
  • „felmentést” kaptak olyanok felelősségek alól, amiket nem akartak megcsinálni,
  • nem kell minden nap találkozniuk azokkal, akiket ki nem állhatnak,
  • kipihenhetik magukat,
  • korlátlanul nézhetik a sorozatokat stb. 

Nem baj, ha örülnek ezeknek, sőt üdvözlendő!

Ha szeretnéd megtudni, gyermeked mennyire „boldog” a különböző életterületeken, mi hiányzik neki, és támogatnád őt a pozitív változásban, használhatod ezt: Pozitív változás akcióterv

Forrás: Spiribuuu blog

Spiribuuu

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: OrnaW / pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Tartozunk-e hálával a szüleinknek azért, hogy felneveltek?

Tartozunk-e hálával a szüleinknek azért, hogy felneveltek?

Vannak olyan szülők, akik elvárják a gyereküktől, hogy legyenek hálásak a felnevelésükért - és ezt a kártyát általában vitás helyzetekben húzzák elő. De vajon tényleg tartozunk a szüleinknek?
A gyermeki kötődés 4 típusa - az egész életünkre hatással van, hogy kötődtünk kiskorunkban a szüleinkhez

A gyermeki kötődés 4 típusa - az egész életünkre hatással van, hogy kötődtünk kiskorunkban a szüleinkhez

Olyan nincs, hogy egy csecsemő ne kötődjön a gondozójához. Az azonban nem mindegy, hogy milyen minőségű ez a kötődés, hiszen ez a későbbiekben a további kapcsolataira is hatással lesz.
Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

A reggeli után több gyereknek is fájt a hasa, egyikük pedig annyira hányt, hogy kihívták a mentőket.
Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

A szülők szerint a vizsgálat nagyon gyorsan lezajlott, az orvos kúpot írt fel a hányásra, és azt mondta, a kisfiú nincs kiszáradva. Másnap már újra kellett éleszteni, de már nem tudták megmenteni őt.
A szerkesztő ajánlja