SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

A csúfolódás nem csak ott és akkor pusztít - egy hajdan kiközösített lány üzenete a szekálóknak

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2019-09-27
Lassan kezd felébredni a társadalom: egyre inkább belátjuk, hogy a kiközösítés, a folyamatos csúfolás nem gyerekcsíny, s hogy a kortársak szidalmazása éppolyan sebeket hagy maga után, mint a fizikai bántalmazás.
A csúfolódás nem csak ott és akkor pusztít - egy hajdan kiközösített lány üzenete a szekálóknak

A Társadalomtudományi Kutatóközpont egyik szociometriai felmérésében többek között arra kérte a középiskolás diákokat, írják le, hogy ők kiket szoktak bántani, illetve őket ki bántja. A szakemberek előre tudták, hogy az adatok torzak lesznek, hiszen egy ilyen kérdésre nem mindenki szeret őszintén válaszolni, egy érdekes tendenciára azonban felfigyeltek: míg a hasonló nemzetközi kutatások tapasztalatai azt mutatják, hogy Nyugat-Európában inkább azt tagadják le a fiatalok, ha ők bántalmaznak valakit, hazánkban még mindig az áldozatok szégyellik jobban magukat. Egy magyar fiatal előbb vallja be, ha ő az agresszor (talán valahol még büszke is rá), mint azt, ha ő kerül a támadások kereszttüzébe.

Itthon, úgy tűnik, még mindig megbélyegzőbb áldozattá válni. Az érintettek az átélt negatív élményeket az iskolai évek végeztével inkább igyekeznek kitörölni az emlékeik közül. Ezért is szinte példa nélküli annak a fiatal nőnek, Havasi Alexandrának a Facebook-bejegyzése, aki névvel és arccal vállalta: a sérelmek nem múlnak el nyomtalanul.

„A minap feldobott a Facebook újabb pár embert "ismerősnek ajánlás" címszó alatt. Én inkább "emlékezz visszának" vettem.

Az első 2 ember képének láttán, hiába láttam őket vagy 7 éve utoljára, összeszorult a torkom. Mindig összeszorul, ha visszagondolok a középiskolára (vagy legalábbis 3 évre a 4-ből). Minden egyes emlékezés során kristálytisztán hallom a "dagadt r&banc"; "okoskodó picsa" jelzőket.

Tisztán élénken él bennem a gúnyolódás, lenézés.

Persze tipikus áldozat voltam. Jól tanuló szorgos kislány, mindig elvonulva a maga 160 centijével és 65 kilójával. És ez elég volt. Én nem jártam v kivágású felsőkben 15 évesen és nem osztottam meg a nagy nem létező szexuális tapasztalataimat a lányöltözőben. Elvonultam a könyvemmel az udvarra. Igyekeztem túlélni a "legszebb éveket".

Szóval az első 2 ember képének láttán újra felbolydultak az emlékek. Kíváncsian kattintottam az adatlapjára először az egyiknek, majd a másiknak.

Az egyikőjük, aki előszeretettel nézett le, édesanyja lett egy hamarosan 2 éves tündéri kislánynak. Ő maga rettenetesen elhízott. Az első gondolatom az volt, hogy írok neki… Hasonló kedves jelzőket szórva a súlyára vonatkozóan. Arra gondoltam, megkérdezem, mit tesz majd, ha az ő gyermekével is valaki olyan lesz, mint anno ő velem. Aztán arra gondoltam, semmivel nem lennék jobb nála. Egy picivel sem.
A másik lány adatlapján egy beteg kislányt láttam. Rengeteg fotón. A testvérét. Nem éreztem elégtételt, csak azt, ha ez a kislány egy olyan osztálytársat kap, amilyet én a nővére személyében, akkor keserves időszak elé néz. Persze jogos, nem ő tehet róla. Ő sem tesz majd talán semmit, mégis ez indokul szolgál majd a lelki nyomorítására.

Az a baj az iskolai szekálással, hogy nem csak ott helyben és időben pusztít. Hosszú évekig tartó sebeket hagy hátra.

Az utóbbi 3 évben több volt osztálytársammal találkoztam, a fiúk kedvesen bókoltak, milyen szépen lefogytam, milyen csinos lettem. Azt hiszem nem is sejtik, hogy minden egyes alkalommal, amikor férfiak mosolyognak rám az utcán, az első gondolatom, hogy nevetségesnek tartanak.

Annyira szeretném mondani, hogy az iskolai szekálók nincsnek tisztában azzal, mit tesznek, mert még csak gyerekek. De ez nem igaz. Minden egyes szekált gyerek egyszer összeszedi magát. Rájön, hogy ez nem az ő hibája volt, de bármennyire is látja ezt be, egy icipici, épp hogy látható, mikrosérülés ott marad a lelkén. Szóval kedves szekáló : mit teszel és mondasz majd a gyermekednek/ testvérednek/ barátodnak/ rokonodnak, ha majd ő lesz abban a helyzetben, amibe régebben te szorítottál másokat?”

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: PublicDomainPictures / pixabay

 

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

A reggeli után több gyereknek is fájt a hasa, egyikük pedig annyira hányt, hogy kihívták a mentőket.
Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

A szülők szerint a vizsgálat nagyon gyorsan lezajlott, az orvos kúpot írt fel a hányásra, és azt mondta, a kisfiú nincs kiszáradva. Másnap már újra kellett éleszteni, de már nem tudták megmenteni őt.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Mennyire lehet egészséges egy gyerek számára a vegán étrend? Mire figyeljünk, hogy ne alakuljanak ki hiányállapotok, betegségek? Egyáltalán mit javasolnak a szakemberek? Erre kerestük a választ.
A szerkesztő ajánlja