A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Orvosok és tanárok kérik: igazolhasson több hiányzást a szülő!

Németh Noémi [cikkei] - 2019-02-26
Balatoni József pedagógus, és a Házi Gyermekorvosok Egyesülete szerint az orvosi és szülői igazolások jelenlegi rendszerével sürgősen kezdeni kellene valamit.
Orvosok és tanárok kérik: igazolhasson több hiányzást a szülő!

Balatoni József Facebook-oldalán vetette fel a témát, a hozzászólások alapján pedig úgy tűnik, a többség egyetért vele - míg mások a visszaélésektől tartanak. A jelenlegi rendszer a bizalmatlanságra épül:

"Minket, szülőket nem vesz felnőtt számba a rendszer. Mert a rendszer szerint én, szülő, nem igazolhatok a gyerekemnek évi 3 napnál többet. Mert a rendszer alapból csalónak tart...." - írja egy hozzászóló.

Jocó bácsi posztját változtatás nélkül közöljük:

"Amivel kezdeni kellene valamit, lehetőleg gyorsan.

Osztályfőnökként az egyik legnehezebb feladat az igazolások begyűjtése, kezelése. Mert a kamasz ugye néha beteg. Meg néha nem jön be egy napot, mert nem érzi jól magát, vagy pihenni akar. Vagy igazából bármi. Persze, aznap nem megy el orvoshoz, mert beteg. Másnap már jön suliba. Ekkor a szabályokat betartó ofő (én) kéri az igazolást. Ami persze nincs. Mert ha ma elmenne, akkor újabb hiányzás lenne az előző hiányzás igazolása. Holnap meg nincs az orvosa.

Szóval így telnek a napok. Én kérem az igazolást, ő meg persze kitalál mindent. A szülő meg próbál szerezni egyet, több kevesebb sikerrel. Mert az orvosok sok esetben azzal töltik a munkaidejüket, hogy igazolásokat állítanak ki. Senkinek sem jó. Nekem sem, mert idegeskedek miatta, neki sem, mert felesleges. Mert három szülői igazolás van és passz. Van, ahol évente, jobb helyeken félévenként. Azaz hat. De az kell a szombati munkanapra, családi hétvégére, tartalékolni kell váratlan programra.

Nekem meg ezeket adminisztrálnom kell, sőt meg is kell őriznem, hisz ha ellenőrzés van, akkor fel kell tudnom mutatni, ki miért hiányzott és mivel igazolta. Miért ne lehetne a szülőnek joga és lehetőséget egynapos hiányzásokat igazolni? Hisz egy hasmenés többnyire csak egy napig tart. Azzal meg nem fog ott ülni az orvosnál, hogy kapjon igazolást. Sok esetben pedig egynapos gyors betegség miatt elmegy a rendelőbe, majd ott elkap egy másikat. Ez sem jó senkinek. Nagyon nem.

Miért ne lehetne ezen javítani, lazítani. Szerintem a szülő igazolhasson több napot. Nem tudom mennyit, hisz nem tudom, mennyi lehet a még elfogadható egynapos betegség száma. Persze, ezzel vissza lehet élni, mondják a kétkedők. Ahogy most is vissza lehet élni az orvosi igazolással is, mert aki lógni akar, most is lóg, mondom erre én. És persze, ha túl sok az ilyen szülői igazolás, akkor lehetne jelezni egy jól működő gyermekvédelmi rendszernek, hogy ez már nem átlagos. Messzire vezet ez, nagyon messzire. De valahol el kellene kezdeni, mert sosem lesz változás. Pedig ebben is kell.

Szóval több igazolható napot a szülőknek, hogy ne terheljék ezzel az orvosi ellátórendszert, a pedagógusok idegeit, a szülők idejét... Szerintem ez kivitelezhető, és jó irányú változás lehetne. Nem? :)”

Bár a legtöbb iskolában 3 nap hiányzást igazolhat a szülő egy félévben, ha az intézmény házirendjét megváltoztatják, ez lehet akár 15 is - ahogy több iskolában már be is vezették. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint nem tiltja jogszabály, hogy három napnál többet igazolhassanak a szülők - írja a HVG.hu. A szülők által igazolható hiányzások számát ugyanis az intézmények házirendje szabályozza.

A napokban a Házi Gyermekorvosok Egyesülete - mely 1300 gyermekorvosi tagot számlál - hasonló kéréssel élt az intézményvezetőkhöz.

Forrás: Jocó bácsi világa
Kép: Free-Photos / Pixabay

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja