SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Legális puskázás, QR kódok, kincsvadászat: így tanulnak a gyerekek Pali bácsi óráin

Faragóné Kovács Patrícia [cikkei] - 2018-10-01
Minden gyereket lehet valamivel motiválni. Csak meg kell találni hozzá a megfelelő módszert. Krizsán Pálnak - mint ezt "szupertanári" címe is bizonyítja -, tökéletesen sikerült.
Legális puskázás, QR kódok, kincsvadászat: így tanulnak a gyerekek Pali bácsi óráin

Pilisvörösvár nem a világ közepe. Egy Pest megyei kisváros, a fővárostól 18 kilométerre. Érdekessége, hogy a város teljes lakosságának majdnem 30%-a német nemzetiségi közösség tagja. Ennek fényében nem csoda, ha a városban három nemzetiségi iskola is működik: két általános és egy gimnázium.

A Templom Téri Német Nemzetiségi Általános Iskolában magas színvonalú német nyelvoktatás folyik. 24 osztályban nemzetiségi nyelvoktató programot követnek, 6 tanulócsoportban nemzetiségi kétnyelvű oktatásban részesülnek a diákok, első osztályos koruktól. Emellett második nyelvként negyedik osztálytól angolul is tanulnak, sőt, harmadik éve, hogy első nyelvként is lehet választani az angolt, ebben az esetben azt tanulják első osztálytól kezdve. A nyelvoktatás természetesen bontott csoportokban történik.

A sikeres nyelvoktató program mellett az iskola most másnak is örülhet. Nemkülönben az idejáró nebulók. Hiszen mindenki kedvenc történelemtanára, Krizsán Pali bácsi lett a 2018-as év szupertanára!

A Dívány és a Lidl országos pályázatot hirdetett. Azt a pedagógust keresték, aki a leginnovatívabb, legérdekesebb módszereket találta meg az általa tanított tantárgy megszerettetésére. A szakmai zsűri pontozta a pályázó pedagógusokat, és idén csak történelemtanárok kerültek be a döntőbe.

Ezután vetette be magát az igazi, autentikus szavazóközönség: a gyerekek és a szülők, akik voksolhattak a három döntős közül kedvencükre, természetesen írásos és videós bemutatkozás alapján, vagyis azok is betekintést nyerhettek a tanár bácsi módszereibe, akik személyesen nem ismerhetik őt.

Pali bácsi lett a favorit, amit tökéletesen meg is lehet érteni. Módszerei címszavakban:

  • kincsvadászat
  • QR kódok
  • fordított órák
  • szavazókártyák
  • vállveregetés
  • legális puskaírás

Persze mindez kicsit kaotikusan hangzik így elsőre. Nem úgy a gyerekeknek, akik rajonganak a kellemes orgánumú, szakállas, barátságos arcú Pali bácsi óráiért. Krizsán Pál nem ma kezdte a szakmát. Negyven éve tanítja a történelmet, de nem csak tanítja, benne él. Ezt sugározza a gyerekek felé, akik alig várják, hogy végre Pali bácsival legyen órájuk. Ami – valljuk be – ritkaságszámba megy. Igencsak idevág Vekerdy Tamás gondolata, amit a Belső szabadság – Elég jó szülő – Elég jó gyerek című könyvében fogalmazott meg:

"A mai magyar iskolát… nem az érdekli, hogy a gyerek mit akar behozni, hanem az, hogy ő milyen felejtésre ítélt tananyagtömeget akar beletömni a gyerek fejébe… a gyerekből egyáltalán nem hiányzik a motiváció, ha olyan ismeretek bukkannak fel, amelyek mindennapi életükhöz és vágyott vagy elképzelt jövőjükhöz kapcsolható."

Ez bizony Pali bácsi estében fokozottan igaz.


 

De lássuk végre, milyen érdekes, hatékony, úttörő módszerekkel dolgozik 2018 szupertanára.

A kisebbik lányom olyan szerencsés, hogy Pali bácsi történetesen az ő osztályfőnöke és történelemtanára is. Most hetedik osztályos, és amikor ötödik osztályban először jött úgy haza, hogy "Képzeld, anya, törin kincskeresőset játszunk! Tabletekkel szaladgálunk a folyosón meg az udvaron, és QR kódokat kell leolvasni!", bevallom, teljesen feldobódtam, mert a nagyobb gyerekeim általános iskolás történelem tanárnője – mondjuk úgy – nem alkalmas a hivatása gyakorlására…

De mi is áll a QR kódok mögött? Pali bácsi az óra előtti szünetben QR kódokat helyez el az iskola több pontján, néha az udvaron. A gyerekeknek meg kell találniuk a kódokat, tablettel vagy mobiltelefonnal beolvasniuk, majd válaszolniuk kell a mögötte rejlő kérdésre, amihez természetesen az internet segítségét is igénybe vehetik. A válaszok nyilván az aktuális tananyagba illeszkednek. Mindjárt izgalmasabb így egy óra, ugye? Nem kell egyhelyben ülni, és közben még kütyüzhetnek is.

Fordított órákon én magam is részt vettem, még a gimnáziumi éveim alatt, de az inkább bolondozás volt. Április elsején mi tarthattuk az órákat, tanári köpenybe bújva, komoly ábrázattal. Ellenben Pali bácsi fordított órái kicsit másként zajlanak. A tanár úr néhány nappal az adott óra előtt elküld a gyerekeknek egy vagy két linket, ami egy szemelvényre, filmre vagy prezire navigálja őket. Néha forrásszemelvény is kapcsolódik a leküldött anyaghoz. Az e-mailből persze az anyag feldolgozását segítő szempontok, feladatok sem hiányoznak. Az ominózus fordított órán aztán a nebulók elmondják, hogy sikerült otthon feldolgozniuk a témát. A többiek végighallgatják, szükség esetén ki is javítják egymást, és közben észrevétlenül el is sajátítják az anyagot. A "kistanár" szerepe mindig élvezetes a diákok számára.

Amikor Pali bácsi pusztán azt szeretné tudni, megértették-e a gyerekek a tananyagot, egy speciális szavazóprogram, a Plickers segítségét veszi igénybe. Projektorral kivetít néhány, az anyaghoz kapcsolódó, feleletválasztós kérdést, a diákok pedig előre kiosztott, négyzet alakú szavazókártya felmutatásával válaszolnak, mégpedig úgy fordítva azt, ahogy a választ helyesnek vélik, vagyis A, B, C vagy D oldala kerüljön felülre. Pali bácsi ezt követően saját tabletjével beolvassa a válaszokat. A program kérdésenként összesíti a helyes válaszok százalékát, amit aztán a tanár úr kivetít.

Ami nekem különösen tetszik, a jól végzett munka jutalmaként a gyerekek megveregetik saját vállukat, amit természetesen roppantul élveznek.
 

A legnagyobb sikert mi más aratná a diákok körében, mint a "törvényerőre emelt" puskaírás?

Mert azért Pali bácsinál is kell ám dolgozatot írni. Csak kicsit másként. Az összefoglaló óra végén a gyerekek szorgalmi feladatot kapnak: az adott témából készíthetnek puskát, amit aztán a dolgozatírást követően bemutathatnak, és a tanár úr – az esetleges jó jegy mellett – pozitívusokat, vagyis pluszokat ad a gondos munkára.

Krizsán Pál arra apellál, hogy a puska elkészítéséhez a gyerekeknek legalább egyszer át kell nézniük az adott tananyagot. Vagyis mindenképpen hasznos, hiszen abból is tanulnak.

Az innovatív pedagógus 7. és 8. osztályban, amikor a tanítványai már tudják, milyen kérdéstípusokból és feladatokból áll egy témazáró, kicsivel még tovább megy: megbízza a gyerekeket, hogy saját maguk állítsanak össze egy-egy feladatsort, és azt küldjék el neki e-mailben. Pali bácsi átnézi a munkákat, és visszajelez az egyes tanulóknak, hogy mit kifogásol, illetve mit hagy jóvá az adott javaslatban. A végleges variációt követő e-mail után a gyerek a következő órán a saját maga által összeállított dolgozatot írhatja meg.

Mi a nagyszerű mindebben? Nincs görcsölés, nincs unalom, nincs megbélyegzés. Csupán élvezetes, színes, emészhető órák, és oldott, jó hangulat. Ami persze nem megy a fegyelem rovására. Habár Pali bácsi szeme mindig mosolyog, következetesen elvárja a megfelelő hozzáállást. Amivel nem is szokott gond lenni. Hiszen valóban minden gyereket lehet valamivel motiválni. Csak meg kell találni hozzá a megfelelő módszert. Krizsán Pálnak – mint ezt "szupertanári" címe is bizonyítja -, tökéletesen sikerült.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja