SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Fiús szülők - 9 dolog, amit meg kell tanítanod neki a testéről

Németh Noémi [cikkei] - 2015-11-06
A fiad sok mindent fog hallani a médiából és a haverjaitól, beleértve az igaz és téves információkat is, így szüksége lesz a Te segítségedre is, hogy eligazodjon köztük.
Fiús szülők - 9 dolog, amit meg kell tanítanod neki a testéről

Ahogy növekszik kisfiad, lehet, hogy egyre nehezebben tudsz majd beszélgetni vele bizonyos témákról - ha így van, jó, ha tudod, hogy nem vagy egyedül a problémával. Sok szülő érzi kínosnak a testi változások és a szexualitás fogalmát, zavarban van, ha ilyen témákról kell beszélnie a fiával. Sokan pedig egyszerűen csak azért félnek, mert azt gondolják, hogy nincs meg a megfelelő tudásuk a témáról, amit megoszthatnának gyermekükkel.
De a gyerekek sok információt hallanak a társaiktól az osztályban és a médiából, így neked kell rendet tenned a saját fiad fejében. Szülőként megvan hozzá a képességed, hogy megkülönböztesd a tényeket a kitalációktól.
Fiadat már pici korától fogva tanítgatnod kell a testével kapcsolatos dolgokra, nyíltan, őszintén és folyamatosan - hívja fel a figyelmet a korai elbeszélgetések fontosságára a www.parenting.com.

A fiúk kb. 8-9 éves korukban hirtelen nagyon kíváncsiak lesznek. Némelyikük rengeteg kérdést tesz fel ilyenkor, mások pedig csak magukban csodálkoznak rá a saját testük egyes részleteire. A te feladatod nem csak annyi, hogy válaszolsz minden kérdésére - ne várd meg, amíg ő jön oda hozzád, inkább kezdeményezd te a beszélgetést. Ha olyan kérdést tesz fel, amire még nem készültél fel, vagy nem tudod a pontos választ, nyugodtan mondd meg, hogy ezen még gondolkoznod kell. Csak olyat mondj neki, ami igaz. Ha azonnal rávágsz valamit, majd utánanézel és később helyesbítesz, azzal összezavarod őt, és lehet, hogy legközelebb már nem is téged fog megkérdezni, mert nem bízik a válaszaid helyességében.

Hogy egy kicsit bátrabban, nagyobb önbizalommal vágj bele az “oktatásba”, adunk pár hasznos tanácsot és témát, amiről mindenképpen beszélnetek kell.


1. Tanítsd meg arra, hogy nem minden a test!

Normális, ha érdekli a külseje, ha szép és vonzó megjelenést szeretne magának. De azért beszélgessetek nyíltan a testképpel szemben támasztott irreális elvárásokról, ami napjainkban még mindig komoly gondokat okoz sokaknak. Győzd meg róla, hogy bármilyen magasra vagy alacsonyra is nőtt, nem ér kevesebbet társainál, és az sem fontos, hogy ő legyen a legdögösebb fiú az egész iskolában. Ha a fiadról van szó, kerüld a “kövér” és “sovány” kifejezéseket, és a saját testedet se illesd semmiféle negatív jelzővel. Ha kritikusan beszélsz magadról, akkor megjegyzi, amiket mondtál, és idővel esetleg beépíti majd a saját testéről alkotott képébe is.


2. Engedd, hogy játék révén tanuljon!

Bátorítsd gyermeked arra, hogy próbáljon ki minél több dolgot: a sportoktól elkezdve a közös játékon át, új barátokkal. A sport nem csak fizikailag tesz jót neki - aktív és egészséges életet él majd a sok mozgás révén, miközben folyamatos kapcsolatba kerül a többi gyerekkel. Az ilyen közös programok során saját maga figyelheti majd meg a többi gyereket, a nemi különbségeket. Hagyd, hogy ő maga fedezze fel ezeket, már fiatal korától kezdve.


3. Vigyázz rá - de ő is vigyázzon saját magára

Beszélj vele az egészséges táplálkozásról, a személyes higiéniáról, és a biztonságról is. Meg kell értenie, hogy ha elhanyagolja ezeket a dolgokat, azzal nem csak az egészségét kockáztatja, de a szociális élete is romokban fog heverni - például akkor, ha nem űzi rendszeresen a fürdés és fogmosás című hasznos tevékenyésegeket.
A gyermekhalálozások első számú oka a balesetekből adódik - nagyon fontos, hogy megtanítsd minden fontos szabályra, ahogy arra is, hogy akkor is viseljen sisakot, vagy kösse be a biztonsági övét, ha te éppen nem látod.


4. Fogalmazz érthetően!

Amikor a testről beszélgettek, kerüld a vicces megfogalmazásokat, az utalásokat, de a bonyolult anatómiai kifejezéseket is. Fogalmazz egyszerűen, világosan, érthetően. Meséld el neki hétköznapi nyelven a tényeket - mi mire való, mi a funkciója, hogy működik?
Ha idétlen kifejezéseket használsz, talán pillanatnyilag vicces hangulatban fog telni a beszélgetés, de akár zavaró is lehet és a későbbiekben több kényelmetlen beszélgetéssel kell majd számolnod. Inkább maradj a pontos kifejezéseknél, nevezd nevükön a dolgokat már most - így elkerülheted a leendő a kínos helyzeteket.


5. Változások a pubertás alatt

Ehhez a témához nyugodtan kérd a párod segítségét, hisz ebben egyértelműen ő a tapasztaltabb. Ahogy minden férfi, úgy apa is átment ezeken a dolgokon: a hang megváltozása, szőrnövekedés, erekció, izzadás, pattanások, és így tovább. Meséljen fiadnak ő a fentiekről, kiegészítve a saját, személyes tapasztalataival. 
Mikor kerüljön sor erre a beszélgetésre? Kisfiadnak 8 éves kora körül már tudnia kell, milyen változásokra számíthat a későbbiekben - testileg és érzelmileg egyaránt. Lehet, hogy korainak találod ezt az időpontot, de gondolj bele: némely lány az osztályában hamarosan melltartót fog viselni a tornaórán, egyes fiúk hangja pedig pár éven belül elkezd majd mélyülni. Tekintsd ezt felkészítésnek: te is szereted tudni még felnőtt korodban is, hogy milyen változások történnek majd az életedben, mire kell számítanod az új munkahelyen, hogy fog zajlani a lakásod felújítása - ugyanígy a kisfiad is kíváncsi arra, hogy mi vár rá a későbbi években. Meséld el neki még azelőtt, hogy a változások bekövetkeznének!


6. Hogyan beszélj vele a szexről?

A szex az élet természetes része. Amikor erről beszélsz vele, ne legyél túl hivatalos és komoly. Társalogj vele lazán és könnyedén, így ő sem fogja kényelmetlenül érezni magát és nem akar majd minél hamarabb elmenekülni, túllenni a kínos beszélgetésen. Úgy fogja érezni, hogy bármikor számíthat rád és őszintén beszélgethettek erről a dologról - ez pedig nagyon, nagyon jól fog még jönni a későbbiekben…
Ne lepődj meg, ha elsőre nem nagyon szól hozzá a témához, inkább csak csendben hallgatja, vagy eltereli a témát, esetleg szó nélkül odébb áll. Biztos, hogy hallotta amit mondtál neki, de lehetséges, hogy egy kis időre van szüksége, hogy feldolgozza az új információkat.


7. Fontos lecke: nem gúnyolódunk mások testén!

Ahogy nő a szociális média hatalma, egyre gyakrabban fordul elő a személyes adatvédelem megsértése. Védekeznünk kell ellene, sőt, sokkal jobb lenne megállítani… Mit tehetsz ezért te magad? Elsősorban azt, hogy nem hagyod figyelmen kívül a témát, hanem leülsz és megbeszéled gyermekeddel, még időben megtanítod arra, mi helyes és mi nem. Például nem ócsároljuk nyilvánosan mások testét, nem teregetünk ki róluk személyes információkat, nem posztolunk kínos fotókat ország-világ előtt, olyat, amivel esetleg nagyon megbánthatja társait...  Hangsúlyozd gyermekednek, mennyire fontos az adatok védelme - és nem csak a többieké, hanem a sajátja is. Tudatosítsd benne kellően, hogy ha bármit megoszt magáról az interneten (túl intim fotó, túlságosan bizalmas történet…), azt bárki, bármikor láthatja és esetleg felhasználhatja ellene.


8. Tanítsd meg nemet mondani!

Sajnos szülőként fel kell készülnöd az átlagosnál nehezebb és veszélyesebb helyzetekre is. Előfordulhat, hogy valaki fenyegeti, megfélemlíti, vagy akár molesztálja gyermeked. Tanítsd meg arra, hogy bármikor mondhat NEM-et még egy felnőttnek is, ha az fenyegetni próbálja, vagy mondjuk úgy ér hozzá fiadhoz, ahogy nem szabadna! Hozd fel ezt a témát, még mielőtt a baj bekövetkezne. Ha bármikor ilyesmi történne vele, sokkal könnyebben fogja majd elmesélni neked azután, hogy te már kezdeményeztél egy ilyen jellegű beszélgetést. Ezzel megelőzheted a titkolózást, előtted nem fogja majd annyira szégyellni magát, hogy magába fojtsa a kínos eseményeket.


9. Ne feledkezz meg a lányokról sem

A fiad hamar fel fogja majd fedezni, hogy a lányok teste is megváltozik a pubertás alatt. Hiába nevelsz csak fiú(ka)t, készülj fel arra, hogy a lányok testének változása is téma lesz előbb-utóbb: jó esetben veled fogja majd megbeszélni, ha például az egyik lány osztálytársán szokatlan dolgokat lát. Győzd meg arról, hogy nem szabad tiszteletlenül és gúnyosan beszélni a lányok testéről, hiába hall ilyesmit a barátaitól, a médiából, vagy bármilyen más forrásból - ha lehet, ő ne kövesse a rossz példát.

Számos könyvből, internetes cikkből, előadásból tájékozódhatsz arról, mi mindent kell megtanítani a fiúknak a testről. Nézz utána, olvasgass, készülj fel - ne vedd félvállról a dolgot. Ez a Te feladatod, hogy megtanítsd minderre, ne mástól kelljen kérdezősködnie. Beszélj vele nyíltan, tabuk nélkül - így sok kellemetlen helyzettől kímélheted meg őt és saját magadat is.

A cikk a parenting.com oldalon megjelent írás alapján, a szerző véleményével kiegészítve készült. Te mit tennél még hozzá a saját tapasztalataid alapján? 

Kép: giselaatje / Pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
A szerkesztő ajánlja