SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Óriás játékgyűjtemény: 69 ötlet benti elfoglaltsághoz

Családinet [cikkei] - 2020-04-08
Összeszedtük a legjobb benti játékokat minden korosztály számára, hogy ne csak a kütyükről szóljanak a lakásban töltött napok.
Óriás játékgyűjtemény: 69 ötlet benti elfoglaltsághoz


Otthoni játékötletek


1. Ország, város, fiú, lány... Gyerekkorunk egyik kedvenc játéka, melyhez csak papír és toll kell. Játék közben gyakoroljátok az írást (ami fontos, mert 2-3 hónap alatt gyakorlás nélkül nagyon sokat felejthetnek), a kicsinek pedig bővül a szókincse is.

2. Fessétek ki a köveket! Gyűjtsetek a kertben vagy a ház körül szép, lapos köveket, amelyeket otthon könnyedén életre kelthettek: fessetek rájuk arcokat, állatokat, egy szép tájat, vagy ami csak eszetekbe jut. A festegetés közben fejlődik a kicsi szépérzéke, fantáziája és a finommotorikai képességei is.

Kövek

Kép: AnnRos / Pixabay


3. Készítsetek együtt házi fagyit! Ha már nagyon unatkoznak a gyerekek, a konyhában való matatás is érdekes programmá válhat. (Próbáld ki 3 receptünk egyikét: fagyi receptek)

4. Origamizzatok! Ha nem tudod, hogyan kezdj hozzá, nézd meg, hogy készül a papírkutyus. Hajtogatás közben fejlődik többek között a kicsi kézügyessége, memóriája, fantáziája, kreativitása, türelme is.

5. Készítsetek házakat, járműveket kartonpapírból! Sablonokat akár az internetről is letölthetsz, de te magad is megrajzolhatod (ne feledkezz meg a kis fülekről, amik segítségével össze tudod majd ragasztani az oldalakat). A körvonalak elkészülte után fessétek vagy színezzétek ki, majd ragasszátok össze - szép művek készülhetnek így egy olló, papír, ceruzák, ragasztó és némi kreativitás segítségével.

Ha kisfiad van, a különféle mozdonyok és járművek elkészítése napokon át tartó elfoglaltsággá és komoly kihívássá válhat, de a végeredményre nagyon büszkék lesztek - tapasztalatból mondom. Alkotás közben fejlődik a gyerek kézügyessége, logikája, fantáziája, kreativitása, türelme és tervezőképessége is.

Karton

6. Amőbázzatok! Papír és toll - más nem is kell, mégis izgalmas játék kerekedhet belőle. A "csaták" során fejlődik a gyerek logikája.

7. Végezzetek otthoni kísérleteket! Készítsetek színes kristálynyalókát, nézzétek meg, hogy lehet tűzálló egy lufi, vagy színezzetek szivárványszínűre egy rózsát. Meríts ötleteket alábbi cikkünkből: 6 látványos otthoni kísérlet, amitől tátva marad a gyerek szája

8. Készítsetek játékokat műanyag kupakokból! Nagyszerű ötleteket találsz az alábbi cikkben egy óvónőtől: Kupakoló.
Alkotás közben fejlődik a gyerek kézügyessége, logikája, fantáziája, kreativitása, türelme és tervezőképessége is.

Kupak

9. Készítsetek saját memória-játékot! A játék során természetesen fejlődik a gyerek memóriája, megfigyelőképessége, a rajzolás alatt pedig a fantáziája, kreativitása, kézügyessége is.

Memória

10. Nyelvtörőzzetek! A szórakozáson kívül itt sokkal többről van szó: a nyelvtörők észrevétlenül fejlesztik a kicsik artikulációját is, így elősegítve a szép beszédet. Ezek a kacifántos mondatok segítenek a különféle hangok elkülönítésében, megkülönböztetésében is. Itt találsz számos, jópofa nyelvtörőt: Játékosan a szebb beszédért: 65 mókás nyelvtörő, mely fejleszti az artikulációt.

11. Poroljátok le a szekrény tetején tornyosuló társasjátékokat! Szuper családi szórakozás lesz, egy dologra azonban figyelj, és ne ess bele abba a hibába, amit sok szülő elkövet (persze csak szeretetből): Nem teszünk jót a gyerekkel, ha nyerni hagyjuk - mondják a szakemberek.
Taktikázás, számolgatás, kombinálás, kudarctűrés - mondanunk sem kell, milyen jót fog tenni, ha társasoztok egy nagyot.

12. Írjatok naplót a mostani hetekről! Még évtizedek múlva is felbecsülhetetlen kordokumentum lesz. Rajzoljatok, vagy ragasszatok bele matricákat is!

13. Fűzzetek gyöngyöt! Nézd meg, hogy készül a nyári kristályvirág. Alkotás közben fejlődik a türelem, kézügyesség és kreativitás is.

14. Készítsetek valami szépet vasalható gyöngyből! Fali kép, képkeret, de akár poháralátét is készülhet a gyöngyökből: mindeközben fejlődik a kreativitás és kézügyesség is.

Vasalható gyöngy

15. Színezzetek! Ha nincs kedve a kicsinek belekezdeni egy bonyolult rajzba (ami akár órákig is eltarthat), ezért kapásból elutasítja a rajzolás ötletét, mutass neki néhány színezőt - talán mégiscsak megjön a kedve és színes ceruzát ragad. Válogass kifestőink között: biztosan találtok olyat, ami neki is tetszik. Szállj be te is és színezzetek együtt!

16. Bábozzatok! Akár ti magatok is készíthettek bábot - sőt, még különleges eszközök sem szükségesek hozzá. Szinte bármiből lehet alapanyag, amit otthon találtok és feláldozhatónak ítéled. Játék során fejlődik a fantázia, kreativitás és problémamegoldókészség, hisz együtt alakítjátok majd a történetet.

17. Barchobázzatok! A klasszikus játékkal általában hosszú utazások alatt szoktuk múlatni az időt, de miért ne játszhatnánk otthon is, egy kis fagyi vagy hűsítő ital társaságában?

18. Írjatok egy saját mesét! Találjatok ki közösen egy saját történetet, ahol úgy alakítjátok a szálakat, ahogy csak akarjátok. A szereplők lehetnek mesebeli, kitalált lények, állatok, de akár az ismerősök és családtagok is. Légy te az írnok, ő pedig az illusztrátor! Néhány egyszerű rajz a történet mellé, s már kész is a saját kis mesefüzetetek. Fantázia, kreativitás, problémamegoldókészség, empátia, logika, kézügyesség - ez mind-mind fejlődik a játék során.

19. Hallgassátok meg gyerekkorunk legkedvesebb népdalait, amiket valószínű, hogy ő is jól ismer már az oviból vagy a suliból. A gyerekdalokat illusztráló rajzfilmek segítségével könnyebben elképzelhetitek a mesebeli helyszíneket, amiket felidéznek a kedves dalok.

Népdal

20. Játszatok árnyjátékot! Kelts életre egy mesét és néhány szereplőt a falon! Biztos, hogy nagy sikert arat majd a szokatlan műsor. Ha nem tudod, hogy kezdj hozzá, itt egy kis segítség:

21. Utazzatok képzeletben más országokba! Válasszatok ki minden napra egy országot, amit jobban megismertek, tanulmányoztok. A legjobb, ha van könyved az adott helységről, ha nincs, akkor az interneten nézzetek utána. Nézegessétek együtt a képeket, hallgassatok bele a jellegzetes zenékbe, figyeljétek meg, hogyan öltözködnek! Este készítsd el vacsorára az adott ország jellemző ételét: számtalan receptet találhatsz a neten. Vajon melyiket szereti meg: az olasz lasagnét, vagy a francia hagymalevest? Esetleg a kínai édes-savanyú csirkét? Néhány nap kísérletezés után szavazzatok arról, hogy melyik ország volt a legszimpatikusabb a látottak, hallottak és persze az ízek alapján.

Pizza

Kép: Unsplash / Pixabay

22. Arcfestés: Kapjátok elő az arcfestő-készletet, ha van, és fessétek ki egymást. Nem, nem csak te őt! Ő is téged. :) Végül is szobafogságon vagytok - ugyan ki láthatná meg, hogy otthon pókemberként töltöd a napjaidat?

23. Kell egy kis mozgás: játsszunk szoborjátékot! Hallgassunk zenét, ugráljunk, táncoljunk rá. Egyik pillanatban a zenét váratlanul leállítjuk, ekkor azonnal mozdulatlanul kell maradniuk addig, amíg a zene újra nem indul. Bonyolíthatjuk a játékot azzal, ha megadjuk, hogy milyen testhelyzetet kell felvenni a „szoborrá válás” idejére.

24. Építsünk bármiből: Kicsik és nagyok egyaránt élvezik, ha a nappalit a játékaikkal birtokba vehetik. Engedjünk nekik teret és adjunk alapanyagot az építéshez. Dominóból kígyót, kártyából várat, de ha nincs kéznél éppen más, akkor a kanapé párnáiból is építhetünk bunkert.

25. Kincskereső: Rejtsünk el a lakásban egy apró meglepetést és készítsünk hozzá térképet, vagy kisebbeknek szóban adjunk utasításokat a kincs hollétéről.

26. Mi van a dobozban? Egy dobozba gyűjtsünk össze különféle tárgyakat, játékokat, úgy, hogy a gyerekek ne lássák, mit pakolunk bele. Takarjuk le a dobozt. A gyermek most már belenyúlhat, és tapintás útján kitalálhatja, miket rejt a kosár. Majd cseréljünk szerepet!

27. Kidobós: Egy üres falfelület mellett – biztonságos távolságban a tévétől – pakoljunk egymásra wc papír vagy papírtörlő gurigát, üres kisebb dobozokat, szivacskockákat. Szedjünk össze kislabdákat, babzsákokat, vagy akár összepárosított zokni gombolyagokat és már indulhat is a támadás a vár ledöntéséért.

28. Akadálypálya a lakásban: A legizgalmasabb és legélvezetesebb mozgás a gyerek számára a „kalandtúra”. Akár még külön játékos feladatokat is kitalálhatunk egy-egy akadály fizikai és szellemi leküzdésére, ami igazi élményt nyújthat az egész családnak.

Az akadályokon különböző módon kell átjutniuk. Asztal alatt négykézláb, vagy rajta csúszva. A szék alatt kúszva, vagy rajta átmászva. A párnákon átugrálva, a laminált padlón mászva, szőnyegen hemperegve. A szellemi frissességet pedig a különböző feladványok biztosítják. Lehet ez kincskeresés, valamilyen fejtörő, megoldandó feladatlap, kirakó, vagy játék, ahol megállhatunk egy kicsit szusszanni.

29. Táncház: Lányok esetében lehet, hogy többre megyünk egy jó kis buli szervezésével – persze most szigorúan csak a szűk család részvételével. Süssünk-főzzünk, együtt, keverjünk koktélt, utána öltözzünk fel csinosan, tegyünk be zenét, és táncoljunk! A jókedv garantált.

30. Relaxáljunk: A nap végén biztosítsunk alkalmat az elcsendesedésre. Valamilyen relaxációs zene, pár csepp illóolaj, félhomály, és próbáljuk rávenni a gyereket arra, hogy néhány percig feküdjön nyugodtan. Ha nehezen áll le, izeg-mozog, simogassuk valamilyen puha tárggyal, például egy plüssel.

31. Az állatok szökése: Dugjuk el a lakásban a gyermek plüssállatait, a játékállatkert, legó vagy play mobil műanyag figuráit. Mondjuk azt neki, hogy az állatok megszöktek az állatkertből vagy az udvarról, segítsenek nekünk megkeresni őket. Egy játék babakocsiba, nagyobb játék teherautóba össze tudja ezeket gyűjteni a gyermek, majd visszaviszi a gyerekszobába.

32. Építsünk bunkert! Terítsünk egy pokrócot az étkezőasztalra, úgy, hogy lelógjon, és az így épített kuckóba hordjunk be játékokat, párnákat, nassolnivalót. Húzódjunk be a bunkerünkbe, és élvezzük az együttlétet.

33. Kutatás a táskában: Adjuk oda csemeténknek kézitáskánkat, amit előzőleg teleraktunk különféle veszélytelen tárggyal. A gyermekekre különben is mágikus vonzerővel hat anya táskája. Szívesen kotorásznak benne, kipakolják, majd újra berakják tartalmát.

34. Játsszunk fodrászosat! Adjunk a gyermek kezébe fésűt és hajkefét, esetleg hajgumikat és csatokat is. Engedjük meg, hogy új frizurát varázsoljon nekünk, vagy csak egyszerűen babráljon a hajunkkal.

35. Dobozvarázs: Gyűjtsünk össze különböző nagyságú dobozokat (Pl. cipős doboz, csomagküldő karton, sajtos doboz). Ezekből házat, tornyot építhetünk közösen, vagy lehet babaágy, állatkuckó is belőlük, a játékszerek szortírozására is alkalmasak. A dobozokat együtt kiszínezhetjük, színes papírral, matricákkal díszíthetjük.

36. Mi a nyitja? A gyermekek rettenetesen szeretik csavargatni a fedeleket, kupakokat. Adjunk a kezükbe kimosott krémes dobozokat, tusfürdős- és samponos flakonokat. (A kupakokkal vigyázzunk, a kicsi nehogy a szájába vegye!) Üres fémdobozokkal is játszhatnak (pl. tápszeres, neszkafés doboz) leveszik, felteszik rájuk a műanyagfedelet. Tehetünk bele egy marék száraztésztát, így lehet rázogatni, zörgetni.

37. Játék madzaggal. Csak pár méternyi vastagabb kötöző zsineg kell hozzá. Üljünk le a gyermek mellé, tekerjük gombolyaggá a madzagot, majd fejtsük vissza. Ezt ismételjük meg többször is. Egy idő után kérlelni fog minket, hadd csinálja ő is. Meglepően kitartóak a gyerekek, amikor ugyanazt a tevékenységet szeretnék végezni, amit mi - a játék nem csak a kézügyességet fejleszti, hanem a koncentrációs képességet is.
A zsinegből fektessünk le egy utat, amit a gyereknek követni kell. A végén megjutalmazhatjuk pl. egy szem gumicukorral. A zsinegből képezhetünk figurákat is, a gyerek pedig találja ki, mi az. (Ügyeljünk, nehogy a nyakára tekeredjen!)

38. Kotyvasszunk! Engedjük a gyereknek, hogy a konyhában talált hozzávalókból (liszt, cukor, fűszerek, gyümölcslé) megalkossa a saját „levesét”. Ha van hozzá gusztusunk, kóstoljuk is meg közösen.

39. Készítsetek só-liszt gyurmát! Itt találod a receptet: Só-liszt gyurma házilag

40. Főzött gyurma: Kicsit macerásabb, de nagyobb élményt nyújt a főzött gyurma. Hozzávalók: 3 dl víz, 25 dkg liszt, 2 evőkanál só, 2 evőkanál olaj, 1 kávéskanál citromsav vagy borkősav (elmaradhat, de akkor a gyurma hamar megpenészedik), pár csepp ételfesték.
A vizet feltesszük melegíteni, belecsöpögtetjük az ételfestéket. Hozzáadjuk a lisztet, a sót, az olajat és a citrom- vagy borkősavat, és 15 percig együtt kevergetjük a tűzön, amíg kisimul. Fóliába tekerve vagy légmentesen doboza zárva sokáig eláll.

41. Mozizzatok otthonról! 90 klasszikus mesét és ifjúsági filmet most ingyenesen el tudtok érni: Online, ingyenes filmklasszikusok

42. Nézegessetek régi, fekete-fehér családi fényképeket és keressetek együtt olyan bútorokat, tárgyakat, amiket ma már alig használunk (esetleg nem is tudják a gyerekek, mi lehet a képen és mire használták :) ). Hasonlítsátok össze az akkori világot a maival és figyeljetek meg minden "furcsaságot" (öltözködés, hajviselet, stb.).

Családi kép

43. Különbségkeresős játék: foglalkoztató füzetekben, rejtvényújságokban találhatunk ilyet, de akár a netről is letölthetünk vagy rajzolhatunk.

44. Rajzoljatok összekeveredett labirintusokat, amikből meg kell találni a kiutat.

45. Rakjatok ki egy sok darabból álló Puzzle-t!

Puzzle
Kép: congerdesign / pixabay

46. Készítsetek piknikkosarat! A feladat nehezíthető azzal, ha csak bizonyos betűvel kezdődő élelmiszerek kerülhetnek a csomagba. Utána terítsetek le egy plédet a padlóra, és kezdődhet a falatozás.

47. Rakjatok ki sormintát babból, borsóból, lencséből!

48. Készítsetek jégkrémet házilag! Könnyű, gyors és nagyon finom fagyit készíthettek, tippek a következő írásban: 5 jeges, gyümölcsös recept: így készíts finom és egészséges házi jégkrémet!

Jégkrém

Kép: Gemma Stafford / Youtube

49. Üljetek le a kanapéra, és olvassatok! Mindenki a saját könyvét vagy újságját. A gyerek is nagyobb lelkesedéssel küzd meg a kötelező olvasmánnyal, ha Anya mellett szintén egy könyvet búj.

50. Mondjatok egymásnak találós kérdéseket! Nézd meg korábbi gyűjteményünket, ahol 25 aranyos találós kérdést találsz, illetve állatos találós kérdéseket is nézegethettek.

51. Mondókázzatok! Oldalunkon találsz okosító mondókákat, megmozgató mondókákatreggeli rutin körüli mondókákat, olyan versikéket, melyek a kezeket és ujjakat mozgatják meg, de akár angol nyelvű mondókákat is.

52. Kössétek össze a rajzolást és a mondókázást néhány aranyos, rajzolós mondóka segítségével!

53. Színezzetek! Nézz szét ingyen letölthető színezőink és húsvéti színezőink között!

54. Fessetek tojást! Rengeteg ötletet találsz alábbi gyűjteményünkben: Tojásfestő technikák


Kép: silviarita / Pixabay

55. Alkossatok valamit száraztészta felhasználásával! A karantén idején minden bizonnyal bőven van belőlük minden háztartásban. :) Ehhez adunk néhány ötletet: Kreatív ötletek száraztésztából, de készíthettek tésztavonatot, vagy akár ceruzadíszeket is!


Kép: congerdesign / pixabay

56. Készítsetek gyumát kávézaccból! Itt találod a receptet: Gyurma kávézaccból

57. Fújjatok buborékkígyót a fürdőkádban! Így készül: Buborékkígyó


Kép: Free-Photos / Pixabay

58. Süssetek együtt valamit! A közös szórakozás mellett észrevétlenül fejlődik és tanul is gyermeked, a végeredménnyel pedig az egész család jól jár. :) Ha nincs ötleted, mi készüljön, kattints: Sütireceptek, nasireceptek

59. Próbáljatok ki egy ingyenes, online szabadulószobát!

60. Párnacsatázzatok!

61. Készítsetek saját Puzzle-t! Rajzoljatok valamit (lehetőleg minél bonyolultabb, részletesebb legyen), vagy nyomtassatok ki egy fényképet, amit szerettek. Vágjátok darabokra, és rakjátok ki.

62. Tornázzatok! Próbáljátok ki a Kacsa-láb-tornát, mely segíthet elkerülni a lúdtalp kialakulását.

63. Építsetek közösen! Legyen az Lego, fakocka vagy bármi más: most szállj be te is, és tervezzetek valami nagy dolgot (építményt) közösen.

64. Építsetek kártyavárat!

65. Kössétek be valamelyikőtök szemét! Különféle feladatokat adhattok ezután neki: például ételek kóstolása, tárgyak kitapogatása és felismerése.

66. Játsszatok színházasat! Játsszátok el a kicsik kedvenc meséjét. Másnap akár újra előadhatjátok a kedvenc történetet, a szerepeket felcserélve. Az improvizálás fejleszti a kreativitást. Sok kacagásnak nézhettek elébe ezzel a játékkal!

67. Bújócskázzatok!

68. Piknikezzetek az erkélyen, szőnyegen, fotelben... az otthon egy szokatlan helyén. Játsszatok közben olyan régi játékokat, melyekhez a kezetekre van szükség! Itt találsz néhány ötletet: Régi játékok kezekkel és ujjakkal, melyek észrevétlenül fejlesztik a finommotorikát

69. Ültessetek az ablakba vagy erkélyre valamilyen fűszernövényt! Ezzel nincs sok munka, a gyerekek számára azonban érdekes tapasztalat lehet. Ezek a növények pedig akár ablakban nőve is szépen fejlődhetnek a későbbiekben.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Kép:  Dima Sidelnikov / shutterstock

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Tartozunk-e hálával a szüleinknek azért, hogy felneveltek?

Tartozunk-e hálával a szüleinknek azért, hogy felneveltek?

Vannak olyan szülők, akik elvárják a gyereküktől, hogy legyenek hálásak a felnevelésükért - és ezt a kártyát általában vitás helyzetekben húzzák elő. De vajon tényleg tartozunk a szüleinknek?
Terjed a lepkehimlő - egyre több óvodás betegszik meg

Terjed a lepkehimlő - egyre több óvodás betegszik meg

A lepkehimlő leggyakoribb tünetei a láz, orrfolyás, vörösség az arcon és a csipkeszerű kiütés, ami a törzs felől a végtagok felé terjed. Felnőttként a hosszan tartó ízületi fájdalom hívhatja fel a figyelmet a betegségre.
A gyermeki kötődés 4 típusa - az egész életünkre hatással van, hogy kötődtünk kiskorunkban a szüleinkhez

A gyermeki kötődés 4 típusa - az egész életünkre hatással van, hogy kötődtünk kiskorunkban a szüleinkhez

Olyan nincs, hogy egy csecsemő ne kötődjön a gondozójához. Az azonban nem mindegy, hogy milyen minőségű ez a kötődés, hiszen ez a későbbiekben a további kapcsolataira is hatással lesz.
Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

A reggeli után több gyereknek is fájt a hasa, egyikük pedig annyira hányt, hogy kihívták a mentőket.
A szerkesztő ajánlja