Játékos betűtanulás: 5 ötlet, amivel észrevétlenul tanul a kicsi

Kercsó Dorottya - 2019-04-15
Hogy kell-e egy óvodásnak írni tanulni? Természetesen nem kell. Többségükben azonban nagycsoportra felébred a betűk iránti érdeklődés, és semmi akadálya annak, hogy ezt játékos formában kielégítsük.
Játékos betűtanulás: 5 ötlet, amivel észrevétlenul tanul a kicsi

Az írás-olvasás tudománya rendkívül összetett képesség, amelyre egy óvodáskorú gyermek általában még nem képes. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ha igénye van rá, ne ismerkedhetne meg játékos formában a nyomtatott betűkkel. Ha téged is azért kérlel egy ideje a gyermeked, hogy tanítsd meg olvasni, hasznotokra válhatnak a következő ötletek:


1. Színes írás csomagolópapíron

Néhány évtizeddel ezelőtt még az első osztályosok sem füzetben, vonalak között, hanem nagyméretű csomagolópapírokon kezdték meg az írástanulást. Vegyük át mi is nyugodtan a régi tanítók módszerét! Teríts le a földre egy sima csomagolópapírt, vegyél néhány színes zsírkrétát vagy festéket ecsettel. Írd le a kiválasztott szót a papírra, a gyerek pedig írja át színessel – minél több színt használ, annál szebb lesz a végeredmény.


2. Tapintás

Általad előre megrajzolt vagy kinyomtatott betűformára ragasz csillámport vagy homokot. Miután megszáradt, a gyerek végighúzza az ujját a formán, és megpróbálja kitalálni, milyen betűt ábrázol. Gyakorlottabbak csukott szemmel végezhetik a műveletet.


3. Írás grízbe

A tapintós feladat továbbfejlesztett változata, amely a Montessori-módszer írástanításán alapul. Miután a gyermek kitapintotta a betű alakját, az ujjai segítségével egy tál grízbe próbálja meg lerajzolni.


4. Szavak kirakása Legóból

Szép színes alkotások születhetnek, ha a gyerek egy Lego alapra rakja ki a nevét vagy bármilyen más szót.


5. Betűtanulás gyurmával

Egy A4-es lapra írj le vagy nyomtass ki egyetlen betűt. Keress olyan tárgyakról képeket, amelyek ezzel a betűvel kezdődnek. A gyerek kis gombócokat formál gyurmából, és a betű vonalát követve rakja sorba őket.

Kép: rawpixel / Pixabay

Közösségi hozzászólások:
Copyright © 2004-2019. CsaládiNet. All rights reserved - minden jog fenntartva.
Advertisement