SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Meghalt egy baba az autósülésben - ezért ne altasd benne soha a gyermeked!

Tóth Nikolett [cikkei] - 2022-11-18
Több gyermek halt már meg autósülésben, de nem közúti baleset miatt, hanem otthon, mert eleve abban altatják, vagy a még alvó gyereket autósüléssel együtt kiveszik és beviszik a lakásba. Mire észreveszik, hogy baj van, addigra a baba már nem kap levegőt és megfullad.
Meghalt egy baba az autósülésben - ezért ne altasd benne soha a gyermeked!

Nem tudták, hogy ennyire veszélyes lehet

Az autós gyerekülések arra valók, hogy a baba az autóban biztonságosan utazhasson. Vagyis ezeknek az autóban lenne a helyük. Ha nem rendeltetésszerűen használjuk, ebben altatjuk otthon a babát, vagy ha hazaérkezünk az útból és nem szeretnénk felkelteni a babát, ezért bevisszük az üléssel együtt, végzetes tragédia is történhet.

A kicsi feje ugyanis alvás közben előre bicsakolhat, mert a gyenge nyaki izmaival még nem képes megtartani a fejét. Ilyenkor elzáródhatnak a légutak, így a baba nem kap levegőt, megfullad. 

Sok gyerek azért hal meg, mert autósülésben alszik. A Virginiai Egyetem Gyermekklinikáján végzett kutatás szerint 12000, alváshoz köthető gyermekhalálesetből 219 autósülésben fordult elő - írja a DailyMail.
 


 

Ezért veszélyes autósülésben altatni a babát

Az autósülés, ha a kocsiban van, akkor olyan biztonságos szögben áll, hogy a gyerek légutai szabadon maradnak. Ha azonban az ülés nem a kocsiban van rögzítve, csak otthon letesszük valahova, máris más szögben helyezkedik el. Ha a kicsi feje oldalra vagy előre bicsaklik, akkor könnyen megfulladhat. Ilyenkor ugyanis elzáródnak a légutak. 

A feje természetesen akkor is előre dőlhet, ha autóban utazik a baba, ezért bizonyos óvintézkedéseket meg kell tenni annak érdekében, hogy ne következzen be a legrosszabb, és folyamatosan szemmel kell tartani.


Így előzhetjük meg a fulladást
 

  • Mindig a baba korának, méretének megfelelő autósülést, hordozót, pozíciót használjunk! Ha még kicsi a nagyobb üléshez, akkor ne utazzon benne!
  • Szorosan rögzítsük a gyermeket, ne lifegjen az öv, mert így lejjebb csúszhat a baba!
  • Ha a gyerek elaludt a kocsiban, de már hazaértünk, akkor mindig vegyük ki őt az ülésből és fektessük az ágyba, vagy egy sima, vízszintes felületre!
  • Ha hosszabb út során alszik a baba az autósülésben, érdemes néha kivenni, vagy ha ez nem lehetséges, akkor folyamatosan legyen mellette valaki, aki figyeli a fejét, és ha az oldalra vagy előre bukik, akkor igazítsuk meg!

Ha elzáródnak a légutak, súlyos oxigénhiány léphet fel. Ilyenkor a baba elveszítheti az eszméletét és meg is halhat. A sírás nem figyelmeztet arra hogy baj van, ezért is hívják ezt csendes gyilkosnak.
 

kislány autósülésben alszik

Rhonda Jenkins képe a Pixabay-en


Ezeket a hibákat kerüljük el az autósülés használatakor

Az autósülés használatakor figyeljünk, hogy az alábbi hibákat ne kövessük el: 

  • Ha a baba feje már túlnyúlik az autósülésen, akkor a következő méretre kell váltani. 
  • A szakemberek szerint a gyermek szállítására a legbiztonságosabb hely a jobb hátsó ülés. 
  • Ne kövessük el azt a hibát sem, hogy az autósülés hevedereit nem rögzítjük megfelelően, vagy ami még rosszabb, be se kötjük a biztonsági övet. Ha hiszizik, sír vagy ellenkezik, akkor is csak úgy induljunk el, hogy biztonságosan be van kötve.
  • A biztonsági övet úgy vezessük el, ahogy azt a gyártó előírja! Akkor van jól bekötve a gyerek, ha a teste és a biztonsági öv közé egy nyitott tenyér fér csak be. 
  • A gyerekülésnek biztonságosan és stabilan kell rögzítve lennie az autóüléshez, erre is figyeljünk, nem csúszkálhat!

Az autósülésben való alvás a koraszülött, az izomtónus-, a légzőszervi- és a szív-érrendszeri beteg babákra a legveszélyesebb. 

Indexkép: Angie Johnston képe a Pixabay-en

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
A szerkesztő ajánlja