SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mélyen hallgat még a szülei előtt is… Milyen jelei vannak annak, hogy valaki molesztálja a gyereket?

Mezei Csongor Andrea [cikkei] - 2021-07-26
Eddig miért nem szóltál? - förmednénk rá legszívesebben a gyerekre, hiszen szélsőséges helyzetben a zsigeri válaszainkhoz nyúlunk, és a legősibb válasz a támadás. És pont ez a fő ok, ami miatt a gyerek nem szól.
Mélyen hallgat még a szülei előtt is… Milyen jelei vannak annak, hogy valaki molesztálja a gyereket?

A molesztálás jelei

Miért nem beszélnek róla a gyerekek?

Rettenetesen sokat kockáztat ugyanis azzal, ha megvádol egy felnőttet. Lehetséges, hogy nem fogunk neki hinni, hogy hibáztatni fogjuk, hogy még őt tartjuk szégyentelennek…. Fél attól, hogy a szülőnek miatta kell összeveszni valakivel, aki talán régóta a család barátja, része. Tart attól, hogy téved, attól, hogy már késő…

A gyermek fejében a felmerülő legnagyobb kockázat pedig az, hogy a jelzése után a szülő mégsem fogja őt megvédeni, hogy minden ugyanúgy megy majd tovább. Ezzel a tétlenséggel szemben a molesztált gyermek az egész gyerekkorát veszítené el: azt a tudatot, hogy szeretik, óvják, hogy mindentől megvédelmezik.

Ez a rizikó, ami visszatartja attól, hogy beszéljen, ezt nem teheti kockára.

Hogy szavakkal beszéljen, azt legtöbb esetben tehát nem meri megtenni a zavart, az eseményeket sok esetben értelmezni sem tudó, szégyenérzettel küzdő gyerek. De ha nem is szavakkal, minden más módon, ami számára elérhető, jelezni fog a számunkra.

Ha ezekkel a jelekkel találkozunk, minden esetben ébredjen fel bennünk a gyanú!

A gyermekeket érő molesztálások nagy részét nem utcai mutogatók és ciccegető bácsik követik el, hanem olyan felnőttek, akik közel tudnak férkőzni a gyermekhez. Lehet tanár, nagybácsi, edző, pap, bébiszitter, nagyobb (fél) testvér, balettanár, zongoratanár, különórát vezető pedagógus, tehát bárki, aki legálisan egyedül maradhat a gyerekkel. Lehet házaspár is!

A molesztáló nem minden esetben köztörvényes pedofil, hanem egy olyan gátlástalan felnőtt, aki könnyű prédát keres. Olyan áldozatot, aki könnyen irányítható, és nem árulkodik. Aki sérülékeny, és egyúttal figyelemre vágyik.

A molesztálás nem csak szexuális bántalmazás lehet. Minden olyan helyzet, amelyben egy hatalommal, befolyással, szellemi fölénnyel rendelkező felnőtt a gyermeket szégyenbe hozza, megalázza, visszaél a kiszolgáltatottságával, az zaklatásnak számít, és gyermeki jogot sért. Ide tartozik a trágár viccek mesélése, a külsőre vonatkozó sértő megjegyzés, szexuális ajánlattétel, állandó szexuális utalások, a kellemetlen testi közelség, érintés, túlzott bizalmaskodás, vagy a fizikai korlátozás.

A gyermek határainak megsértése a leskelődés is, szexuális történetek mesélése, még ha mese formájában történik is.

Gyermeket sértő viselkedés szexuális témájú képeket küldeni neki, vagy kérni tőle, fenyegetni, vagy bármilyen formában a szexualitást csereeszközként kérni.

Ezekben az esetekben jellemző, hogy az elkövető a visszautasítást, kitérést nem fogadja el, sőt, a gyermek félelme örömforrást jelent a számára.


Ezekre a jelekre kell odafigyelni:

1. Kisgyermek esetében a legjellemzőbb tünet, hogy a már elért fejlődési szintről visszalép. Ha már szobatiszta volt, újra bepisil, etetni kell az asztalnál, vagy újra szopja az ujját, pedig erről már leszokott. Ezek a visszalépések mindig azt jelzik, hogy a gyermek valamilyen élményt nem dolgozott föl, több figyelemre van szüksége. A székletürítés zavara is felléphet, akár újra bekakilás, akár székletvisszatartás formájában.

2. Alapvető viselkedésformái változnak. A lelki problémák első tünete a legtöbb esetben az evés és az alvás megváltozása. A szorongó vagy molesztált gyermek rosszabbul eszik, fogyhat is, nehezen alszik el, vagy keveset alszik, rémálmok gyötörhetik, gyakran felriadhat. Nagyobb gyermeknél emlékbetörések lehetnek, ilyenkor elréved, elveszíti a beszélgetés vagy iskolai tanóra fonalát.

3. Nem akar valakivel találkozni, nem hajlandó megpuszilni. Minden ilyen esetben higgyünk a gyermek megérzésének! Ne kényszerítsük rá ezt a kapcsolatot, és ne hagyjuk kettesben vele a gyereket, még akkor se, ha kínos a magyarázkodás.

4. Rosszkedvűvé, mogorvává, közönyössé válhat. Ha megfenyegették, láthatjuk rajta a félelmet. Ha nem mer beszélni, jellemző, hogy magába zárkózik, a titok rettentő súllyal ülhet rajta, magányossá teszi. Ha addig közlékeny és barátságos volt, a változás drasztikus lehet. A molesztált gyerek gyakran a barátaitól is visszahúzódik. A titok a családban elkezdi a maga aknamunkáját, és minden bizalmat kiöl.

5. Ha nagyobb gyerekről van szó, a tanulmányi eredménye sokat romolhat, látványosan motiválatlanná válhat.

A testi erőszak áldozatainál gyakori védekezési mód, hogy a testét elválasztja, szinte lehasítja a lelkéről, így ezeknél a gyerekeknél megfigyelhető, hogy sokszor üresen bámulnak maguk elé, és a lelkük valahogy nincs jelen a testükben. Ez nagyon komoly jelzés!

5. A gyermek játéka, rajza. Ha nincsenek szavak, akkor a gyermek számára hatékony eszköz áttételesen üzenni. A rajz és a játék szélsőséges, hirtelen megváltozása felkelti a felnőtt figyelmét, és a trauma feldolgozásának módja is lehet. A rajzon és a játékban is megjelenhetnek a történtekre utaló jelek, feltűnő lehet olyan tárgyak és testrészek ábrázolása, amiről a gyermeknek még nem lehetnének ismeretei. Gondolkozzunk el, ha a gyerek minden színt kivon a rajzaiból, csak a feketét részesíti előnyben, ha eltűnnek a rajzairól az emberalakok, vagy ha a rajzolás minőségében visszalép, már több dimenzióban rajzolt, és hirtelen újra pálcikaembereknél tart. Az emberi arckifejezés ábrázolása a traumán átesett gyereknél sokszor eltűnik, ez is lehet a szülő számára jelzés.

A molesztált gyermek játékában megjelenhet a szexuális elem, megtörténhet, hogy a társait is megpróbálja bevonni ebbe, hogy felnőttel vagy gyerekekkel szemben is provokatív. Ha újra és újra ezzel próbálkozik, nagyon valószínű, hogy olyan élmény érte, amit nem tudott értelmezni, és az újrajátszással szeretné az eseménysorhoz hozzákapcsolni a megfelelő értelmezést. Lehet, hogy olyasmit látott, akár filmen is, amit nem tud hova tenni.

6. Agresszió. Van, hogy a gyermek a bántalmazott helyzetben nem az áldozat szerepével akar azonosulni, hanem a hatalmi szereplővel, ezt a vágyát viheti át agresszióba. Lehet tünet a gyermek érzelmi nyughatatlansága, a viselkedés nehezebb szabályozása, hirtelen impulzusok kezelésének nehézsége. A nem elfogadható, erőszakos viselkedés figyelemfelkeltés is a gyermek részéről.

A gyermek számára a szülő hálószobai életével való szembesülés is egy kisebb trauma. Az óvodai hirtelen agresszív viselkedések, kukucskálós játékok, szexualitással töltött jelenetek játszása nem egyértelmű jele a molesztálásnak. Ha a gyermek játékai túlszexualizáltak, lehet, hogy feldolgozatlan élménnyel szembesült, kérdései vannak, és ezekre a kérdésekre a szülőnek vannak jó és megnyugtató válaszai.

7. Családon belüli elszigetelődés, eltávolodás. A gyermek titkot, szégyent hordoz, ezért kerüli a kapcsolatot, beszélgetést, bezárkózik a szobájába, nem szívesen beszél senkivel, mindentől és mindenkitől eltávolodik.

8. Tisztaságmánia: Lehetséges tünet, hogy a gyermek az őt ért negatív élményt folyamatosan le akarja mosni, le akarja törölni.

9. Sokat csetel, képeket küld valakinek

10. Extra ajándékokat kap valakitől

11. Ha serdülőt ér abúzus, természetesen nem a rajza és a játékai fognak árulkodni. Ebben az életkorban a molesztáláson átesett kamaszok között felbukkanhat a szerhasználat, az alkohol vagy droghasználat, az étkezési zavar és a falcolás. Az anorexia hátterében is előfordulhat a molesztálás, és a késői tünetek között szerepel a felnőttkori kóros túlsúly is.

12. Az öltözködés megváltozása. A molesztált gyermek igyekszik menekülni a szituációtól, nemi jellegét szinte eltűntetni, elrejteni, bő kapucnis pulcsikat kezd hordani, nem igyekszik tetszeni, elhanyagolhatja a testi higiéniát is, nem próbál ruhákat a tükör előtt.

13. Képzeletbeli barát. Ez a kitalált figura komoly mentsvár minden traumatizált gyereknek. A képzeletbeli barát mindig kéznél van, nem ítélkezik, rá lehet bízni a titkot, szeretete nem függ teljesítménytől. Ha őt életre kellett hívni, akkor a gyermekben rengeteg szorongás dolgozik.

 

A kriminalisztikai adatok szerint minden hatodik gyermek válik szexuális bűncselekmény sértettjévé. Ez minden osztályból négy-öt gyerek…

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja