SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

6+1 tipp, hogy jól válassz könyvet kisbabádnak - Nyereményjáték!

Családinet [cikkei] - 2020-02-24
 [X]

A kütyük korában a folyamatosan pittyegő, villogó, instant ingereket adó eszközökkel nehéz versenyezni, de ahogy egy kisbabának nem ad az ember hamburgert sült krumplival, úgy jobb, ha az okoseszköz is inkább ott marad anya, apa táskájában és jöjjenek inkább a könyvek!
6+1 tipp, hogy jól válassz könyvet kisbabádnak - Nyereményjáték!

Sokan sokszor leírták, de nem lehet elégszer hangsúlyozni: azok a gyerekek, akiknek naponta legalább 15 percet olvasnak, 1-1,5 év előnyre tesznek szert, mire iskolások lesznek. De mit is jelent ez a gyakorlatban? Lássuk!

A folyamatos kutatásoknak köszönhetően egyre többet tudunk a babák fejlődéséről, így ma már a babakönyveket is úgy készítik, hogy minél jobban megfeleljenek az egyes korosztályok igényeinek.

A babáknak kezdetben a könyv ugyanolyan játék, mint az alvós rongyi vagy a csörgő. Persze az, hogy milyen grafika és milyen minőségű szöveg van benne, ettől még nem elhanyagolható tényező, sőt.

Mutatunk néhány könyvet, amivel biztosan nem fogsz mellényúlni, akár saját babádnak keresel, akár ajándékba:

  1. Sokan meglepődnek rajta, de már néhány napos babák is „olvashatnak”. A Babageometria sorozat könyvei kimondottan újszülöttek számára készülnek, mivel az első hónapokban még életlen a látásuk. A fekete-fehér illusztráció vezeti a szemet, így segíti a megfelelő szemmozgás kialakulását. Ezekben a könyvekben még nincs szöveg, de a közös nézegetés során egészen biztos, hogy beindul a fantáziánk egy-egy saját meséhez. Ha pedig a baba kinőtte, ezek a leporellók szuper dekorkiegészítői is lehetnek egy stílusos gyerekszobának.

    Babageometria - ritmusok

    https://mora.hu/konyv/babageometria-ritmusok/
     
  2. A kukucskálós és meglepetéskönyvek, amikben a babák folyamatos felfedezési vágyára építenek, kiválóan fejlesztik a motorikát, a szem-kéz koordinációt és a beszédkészséget is.

    6 hónapos kortól már próbálkozhatunk velük, érdemes stabil darabokat választani, mert akár még óvodáskorban is elő-előkerülhetnek a nagy kedvencek:

    Babakönyvtár: Állatok - Kukucskálós könyv

    https://mora.hu/konyv/babakonyvtar-allatok-kukucskalos-konyv/
     
  3. Az ölbeli játékok jótékony hatását mentálisan és érzelmileg is bizonyították már. Fejlődik tőlük a babák testképtudata, egyensúlyérzéke, és persze beszédkészsége és szókincse is. Összebújni, együtt nevetni a csikizős játékokon meg, valljuk be, közös öröm.

    Kerekítő - CD melléklettel

    https://mora.hu/konyv/kerekito-1-olbeli-jatekok-mondokak-cd-melleklettel/
     
  4. A védőnők gyakran javasolják a fektetések megkönnyítéséhez a rituálék kialakítását. Ebbe a közös olvasás remekül beilleszthető. A meseolvasás segít a kicsiknek ellazulni, így könnyebben alszanak el, és sokkal kisebb eséllyel ébrednek rossz álmokra.

    A gomba alatt

    https://mora.hu/konyv/a-gomba-alatt-lapozo/
     
  5. Rengeteg mém feldolgozta már a könyvek egyszerű, de nagyszerű előnyét, hogy nem kell őket tölteni, és térerő vagy wifi híján is remekül lehet velük szórakozni. Ami biztos, 2-3 babakönyv hatalmas segítség lehet egy orvosi váróban vagy dugóban ülve. Amikor már kívülről fújjuk őket, a jól megszokott történetek újramesélésével fejlődik a kicsik kreativitása, fantáziája. Olyan kifejezőkészségre tesznek szert, mely az első iskolásévekben óriási előny lehet.

    Egy hét a kisvakonddal

    https://mora.hu/konyv/egy-het-a-kisvakonddal-lapozo/
     
  6. Sok óvodapedagógustól hallani, hogy a mai óvodások legtöbbje nagyon komoly lemaradást mutat az írástanuláshoz elengedhetetlen finommotorikus fejlődésben. Ennek javításához a kéz izmainak erősítése is szükséges, amiben a könyvek kihajtható, kihúzható vagy csak egyszerűen lapozható oldalai segítséget jelentenek.

    Pamacs a tanyán

    https://mora.hu/konyv/pamacs-a-tanyan-lapozo-kihajthato-oldalakkal/
     
  7. Kétéves kor alatt a legfontosabb a szókincs bővítése, amihez a könyvek közül a böngésző és tárgyképes típusú könyvek nyújtják a legtöbb segítséget. Utóbbiból egy- és többnyelvűek is léteznek. És bár biztos, hogy a nyelvtudás ma már szinte elengedhetetlen egy jó munkahely megszerzéséhez, arról megoszlanak a vélemények, mikortól érdemes az anyanyelven kívül másikat is tanulni.

    Egyes kutatások szerint a gyerekek a világ összes nyelvének hangzókészletét képesek érzékelni 8 hónapos korukig, később viszont fokozatosan „szűrik ki” azokat a hangzókat, amelyeket anyanyelvükhöz használnak. Érdemes lehet még ez előtt a kor előtt elkezdeni a nyelvekkel való ismerkedést. Ha nem vagy biztos a megfelelő kiejtésben, érdemes olyan babaszótárt választani, amihez elérhető kiejtési segédanyag, mint ehhez itt:

    100+ szó a világról

    https://mora.hu/konyv/100-szo-a-vilagrol-3-nyelven-letoltheto-kiejtesi-hanganyaggal/

 

NYEREMÉNYJÁTÉK

Válaszolj az alábbi egyszerű kérdésekre március 1. éjfélig, és a helyes választ beküldők között kisorsolunk 3 példányt a Pamacs a tanyán című mesekönyvből a Móra Kiadó jóvoltából.

Sorsolás: 2020. március 2.

A nyereménykönyveket a Móra Kiadó juttatja el a nyertesek részére, az ehhez szükséges adatok átadásra kerülnek a Kiadó részére.

(Figyelem! A teljes tartalomért kattintson ide!)

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

A reggeli után több gyereknek is fájt a hasa, egyikük pedig annyira hányt, hogy kihívták a mentőket.
Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

A szülők szerint a vizsgálat nagyon gyorsan lezajlott, az orvos kúpot írt fel a hányásra, és azt mondta, a kisfiú nincs kiszáradva. Másnap már újra kellett éleszteni, de már nem tudták megmenteni őt.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Mennyire lehet egészséges egy gyerek számára a vegán étrend? Mire figyeljünk, hogy ne alakuljanak ki hiányállapotok, betegségek? Egyáltalán mit javasolnak a szakemberek? Erre kerestük a választ.
A szerkesztő ajánlja