SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Felháborodott szülők, vihar a gyerekversek körül: avagy az erkölcsi romlásba döntő Fiúk dala

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2020-01-22
Idén is kiakadtak a szülők a negyedikes tankönyvben található Lackfi-versen. A minimális irodalmi ismerettel rendelkező, és az "irónia" szó jelentésével is tisztában lévő anyák és apák pedig megint értetlenül pislognak: drága Szülőtársak, erre most tényleg szükség van?
Felháborodott szülők, vihar a gyerekversek körül: avagy az erkölcsi romlásba döntő Fiúk dala

Újra kitört a forradalom a Facebookon: a negyedik osztályosok idén is elérkeztek a tankönyvben Lackfi János: Fiúk dala című művéhez. És mint minden évben, most is kitört a botrány. Úgy tűnik, 2020-ban sem fejlettebb a szülőtársadalom humorérzéke, mint néhány évvel ezelőtt.

Aki töltött már el néhány órát alsó tagozatosok társaságában, tudja, hogyan viszonyulnak a másik nem tagjaihoz. Zavarban vannak, nem értik egymást, ami csúfolódásban, szamárfül mutatásában, és igen, néha a másik felrúgásában is jelentkezik. Ami nem azt jelenti, hogy bátorítani kell, azt azonban igen, hogy ez a jelenség az életkorral jár együtt.

Sokszor és jogosan vádoljuk az irodalomoktatást azzal, hogy a mai gyerekek számára értelmezhetetlen művekkel tömjük a fejüket. Egy mai nyolcéves nem tud azonosulni Gergő és a körtemuzsika problémájával, és nem veszíti el a kishúgát torokgyíkban. Nem tudják, mi az a grund, nem esznek törökmézet, és az üveggolyójukat sem einstandolja senki. Misi Mókus kalandjai pedig annyira brutálisak, hogy még a szülőnek is fizikai fájdalmat okoznak.

Egy nekik, róluk szóló gyerekverssel viszont csodát lehet tenni. Elolvassa a kisfiú és csúnyán, kamaszosan felröhög: ez az! Nem tanul belőle mély népnemzeti érzést, azt azonban megtapasztalja, amit egyébként annyira ritkán: hogy az iskola talán mégis csak konyít valamit a való élethez.

Lackfi János ugyanis ebben a versében olyat tudott tenni, amit ma is nagyon kevesen. Valóban megragadta, ami a gyerek lelkében kavarog. Lehet érte utálni, de egy negyedikes fiú általában tényleg így látja a lányokat. Vagy legalábbis nagyon hasonlóan.
 

Fiúk dala



Az értelmezéshez persze nem árt egy kis humorérzék, sőt, önirónia – de mit várunk egy olyan országban, ahol rendszeresen osztják meg faarccal az álhírportálok kamu bejegyzéseit, a deklaráltan viccoldalként működő Hírcsárdát viszont hitelrontásért jelentik fel? Ahol minden vagy fekete vagy fehér, és amikor egy híroldal néhány éve tematikus álhír-napot tartott, felháborodott olvasók ezrei osztották meg a Facebookon: végre egy pilóta bevallotta, hogy chemtraillel kellett mérgeznie a levegőt?

Mindehhez viszont intelligencia kell. A képesség arra, hogy tudjunk magunkon nevetni, hogy elvonatkoztassunk a közvetlen, feketén-fehéren leírt szövegtől, és belássunk mögé. Elvileg ezt tanították nekünk 12 évig az irodalomórákon – ha Berzsenyi Dániel műveit sikerült 16 évesen értelmeznünk, akkor talán egy jóval egyszerűbb kortárs gyerekvers sem kellene, hogy gondot okozzon.

Aki pedig attól fél, hogy a Fiúk dala erkölcsi romlásba fogja taszítani a tiszta szívű ifjúságot, annak van egy rossz hírünk. Lesz ennél mélyebb is. De erről szóljon maga Lackfi János, aki a botrány első kirobbanása után ezt írta: „Úristen, gyerekek! Gyanútlanul lapozgatok egy tankönyvet, mert azt remélem, toleranciára, szeretetre nevelő művek tárulnak majd elém. Erre mit látnak guvadó szemeim? "Tiszta szívvel betörök, ha kell, embert is ölök". Na, azt a beteges, sötét véglényt, aki ilyeneket leír, azt is a vonat elé kéne lökni!”

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: StockSnap / pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja