SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nagyanyáink 10 szokása, amin ma már csak mosolyognak az unokák

Nemes Dóra [cikkei] - 2021-04-30
Ahol több generáció él együtt, ott szinte észrevétlenül öröklődnek bizonyos családi hagyományok, de vajon mi a helyzet a mindennapi szokásokkal? Vajon ami a nagyszülő számára magától értődő rutin, az az unoka számára is ugyanolyan evidens? A brightside.me csokorba gyűjtött néhány példát - írjátok meg, ismerős-e valamelyik számotokra!
Nagyanyáink 10 szokása, amin ma már csak mosolyognak az unokák

1. „Ő a te rokonod? Nem, azt hittem, a tiéd.”

Egy esküvő szervezése során számos szempont felmerül. Ezek közé tartoznak bizonyos tradíciók is, amelyek valóban szépek és jelentőségteljesek. Akadnak azonban olyanok is, amelyeket pusztán a szülők, nagyszülők iránt érzett tisztelet vagy kötelességtudat tart életben. Sokszor ragaszkodnak ahhoz, hogy a szertartásra, lagzira olyanok is kapjanak meghívót, akikkel amúgy a szerelmesek nem is igazán tartják a kapcsolatot. A régi szép időkben ez nemcsak a távoli rokonokat jelentette, hanem a szülők ismerőseit, munkatársait is, hiszen nekik is meg kellett mutatni, hogy „a mi esküvőnk sem szegényesebb, mint másé”. Ma már viszont inkább az a jellemző, hogy a párok a saját belátásuk szerint szervezik meg a nagy napot, amelyet elsősorban azokkal ünnepelnek, akik igazán közel állnak hozzájuk.

2. „Különleges alkalmakra tartogattam.”

A 20. században bőven kijutott a háborúkból és az azokat követő gazdasági mélyrepülésekből. Akik ezekben az években voltak gyerekek, felnővén egészen másként viszonyulnak a tulajdonaikhoz, mint mi: sokkal nehezebben válnak meg még attól is, amire igazából nincs is szükségük. Nem ritka az sem, hogy a sok évvel ezelőtti karácsonyi ajándék bontatlanul, a szekrény mélyén vár arra, hogy elérkezzen az a bizonyos különleges alkalom, amelyről még a nagymama sem tudja pontosan, mi az, de elmondása szerint egészen biztosan el fog jönni. Akárhogy is, ezek a holmik idővel elavulnak, és csak a helyet foglalják a lakásban. A pszichológusok azt javasolják: ahelyett, hogy bedobozolnánk az életünket, inkább élvezzük azt!

3. Harisnya nélkül egy lépést sem!

Ma már széles választékban kapni különféle lábkrémeket, talpbetéteket, szagsemlegesítő cipőspray-eket és szellőző lábbeliket, de ez nem volt mindig így. Nagyanyáink harisnyával vették fel a harcot a bőrkeményedés és a lábizzadás ellen – hogy mekkora sikerrel, arról bizonyára ők tudnának mesélni.

4. Otthon se legyünk pongyolák

Voltak idők, amikor a köntös luxuscikknek számított, a szabadidő ruha pedig ismeretlen fogalom volt. De akkor mibe bújtak az emberek, amikor otthon voltak? Többnyire azokba a ruháikba, amelyek utcai viseletre már nem igazán voltak alkalmasak, mert itt-ott kifakultak vagy megnyúltak. Ma már egy köntös korántsem elérhetetlen árban, az viszont megfizetethetetlen, amikor egy húzós nap végén ledobod magadról a blúzt és az élére vasalt nacit, hogy aztán belebújj a pihe-puha, kényelmes játszós ruhádba.

5. A tányér, amelyből megtiszteltetés a levest kanalazni

Minden decens nagyszülői házban találni egy olyan étkészletet, amely évente mindössze egy-két alkalommal kerül elő, általában nagyobb ünnepeken vagy különleges vendég fogadásakor. Ezeknek a szettnek közös ismertetője – azon túl, hogy ritkán használatosak –, hogy rengeteg helyet foglalnak. Az ünnepi étkészlet szent és sérthetetlen: nem nyúlunk hozzá, hiába issza a nagypapa évek óta csorba bögréből a reggeli kávéját. Az ilyen szettek, természetesen a féltve őrzött kristálypoharakkal együtt, régen jólétről árulkodtak, de előszeretettel ajándékoztak ilyet az ifjú párnak vagy a kerek évfordulót ünneplő házasoknak. Napjainkban a fiatalok szívesebben veszik, ha pénzt kapnak ajándékba, és inkább maguk választják ki a nekik tetsző készletet.

6. „Mit szól az orvos, ha meglátja?”

Nemcsak étkészletekből volt régen ünnepi, hanem fehérneműből is. Ezeket a darabokat kifejezetten arra az esetre tartogatták, ha orvosi vizsgálatra kellett menni. A szett nem volt igazi kombiné nélkül, amely egyrészt az előkelőség látszatát keltette, másrészt jótékony takarást biztosított a szégyenlősebbeknek. Ma már szerencsére sokkal könnyebb a helyzet ezen a téren is: a szépség és a kényelem nem zárja ki egymást, arról nem is beszélve, hogy minden testalkathoz találni tökéletesen passzoló darabot.

7. Nagyik: a kéretlen tanácsok feketeövesei

Nem is olyan régen még teljesen természetes volt, hogy a felmenők az élet minden területén különféle tanácsokkal árasztották el gyerekeiket, unokáikat. A brightside.me által megkérdezett szakember szerint a kéretlen tanácsadókat általában nem az empátia és a segítés motiválja, hanem az a szándék, hogy a másik életét bizonyos szinten kontrollálják. Ez a hajlam még ma is tetten érhető a közösségi médiában. Te hány olyan kommenttelővel találkozol naponta, aki – anélkül, hogy kérdezték volna – ellentmondást nem tűrő stílusban belekotyog mindenbe?

8. A bonbonos dobozok kincsei

Tegye fel a kezét, akinek a nagymamája régi bonbonos dobozban őrzi a tűt, cérnát és a gombokat? Ugye, hogy sokan vagyunk? Állítólag ez arra vezethető vissza, hogy régen sokkal nehezebb volt hozzájutni a jó minőségű gombokhoz, ezért az asszonyok, amit lehetett, megőriztek. A gyerekek számára ezek a dobozok valódi kincsesládikával értek fel: kit ne varázsoltak volna el a különböző méretű, színű és mintájú gombok? Mára azonban mintha elveszett volna ez a varázs. A divat gyorsan változik, ahogy az emberek ruhatára is. A tartalékgombokat azért ne dobjuk ki: még jól jöhetnek, hiszen egyre népszerűbb a slow fashion mozgalom, a fenntartható divat, amely a jó, tartós minőségű, éveken át viselhető, klasszikus ruhadarabokat népszerűsíti.

9. Nem kell megdicsérni, mert még elbízza magát

Sok-sok évtizeddel, sőt, évszázaddal ezelőtt egészen más volt a felnőtt-gyermek viszony a családban. Voltak idők, amikor a gyerekekre apró felnőttként tekintettek, és egészen komoly feladatokat is rájuk bíztak. Mégsem volt szokás ezt különösebben méltatni, a nagyszülők ritkán adtak hangot az elismerésüknek, ennek pedig egyetlen oka volt: nem akarták, hogy az unokák elbízzák magukat, kényeskedjenek és önteltté váljanak. Korunk pszichológusai ezzel szemben nem győzik hangsúlyozni a pozitív megerősítés jelentőségét, amit, bizony, szavakkal is fontos kifejezni, hiszen néma gyereknek felnőttnek…

10. „De hát mit szól hozzá a szomszédasszony?”

A mások véleményétől való függés szinte a mindennapok mozgatórugója volt, hiszen egy-egy „helytelennek vélt” megnyilvánulásnak komoly retorziója lehetett, például az ember munkahelyén. Ez a fajta aggodalom mélyen gyökerezik az emberben, valójában még napjainkban is komoly kihívást jelent a Facebook, az Instagram és más, a tökéletes élet látszatát fenntartó közösségi platformokon. Ha adunk a család, a szeretteink véleményére, az nem baj, de miért hagyjuk teljesen idegenek által elbizonytalanítani, befolyásolni magunkat? Mentális szakértők szerint ennek oka nem a „kollektív tudatban” rejlik, a bizonytalanság inkább arra utal, hogy még sokat kell dolgoznunk önmagunk elfogadásán.

Forrás: brightside.me

Indexkép: Andrea Piacquadio/Pexels

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
A szerkesztő ajánlja