SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

8 mókás, fejlesztő játék piciknek és nagyobbaknak, amit otthon is elkészíthetsz

Teszáry Nikolett [cikkei] - 2016-09-30
Ha szétnézel az otthonotokban, kis ötletességgel hamar találhatsz olyasmit, ami egyszerre fejlesztő és szórakoztató játékká változhat kicsiknek, piciknek és nagyobbaknak is.
8 mókás, fejlesztő játék piciknek és nagyobbaknak, amit otthon is elkészíthetsz

Bizonyára sok anyukának fejtörést okoz, hogy a házon belül mihez fogjon totyogó, vagy már nekilódult és egyre csak szaladó – de mindenképpen aktív és kíváncsi – csemetéjével. Ahogy kinőnek a csecsemőkorból és nyílik a kis értelmük, egyre több dolog fogja érdekelni a gyerekeket, és ezzel bizony lépést kell tartani – szerencsére ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy egy vagyont hagyjunk a játékboltban. Ha szétnézel az otthonotokban, kis ötletességgel hamar találhatsz olyasmit, ami egyszerre fejlesztő és szórakoztató játékká változhat kicsiknek, piciknek és nagyobbaknak is. Az alábbiakban adunk néhány tippet – gondolatébresztőnek, hiszen csak a fantáziád szabhat határt, ha játékról van szó.


1. Házi memóriajáték:

Már unalmas a sokadik hercegnős-kisautós memóriajáték? Nem lesz másra szükséged, mint kemény karton négyzetekre és a szíveteknek kedves képekre. Ezek lehetnek újságokból kivágott kedvenc mesehősök, vagy családtagok fotói, de akár te magad is rajzolhatsz képpárokat, állatokat, növényeket, érzelmeket bemutató arcokat, járműveket... Ügyelj rá, hogy mindenből kettőt nyomtass/rajzolj, és precízen vágd körbe, ne legyen kilógó, árulkodó cakkos papírszél. Ha igazán profi megjelenést akarsz, átlátszó öntapadó fóliával, vagy az erre való géppel laminálhatod is a kártyákat.

Mit fejleszt a játék? Ezzel a játékkal nem csak lekötöd egy időre és fejleszted a memóriáját, de a gyerek érzelmeire is hat, hogy saját, személyes memóriajátéka van.

+1 tipp: Ugyanezzel a módszerrel puzzle-t is készíthetsz egy családi fotóból -  figyeld a kicsi arcát, amikor felismeri a képen szereplőket! Minél idősebb a lurkó, annál több és kevésbé jellegzetes alakú darabra vágd a képet, amit előzőleg kartonra ragasztottál.


2. Ismerkedés az anyagokkal:

Egy vödör víz, és néhány különféle anyagból készült tárgy szintén érdekes lehet. Nézzétek meg, mely anyagok süllyednek, melyek maradnak a víz színén, milyen alakú dolgokkal lehet buborékot vinni a víz alá és így tovább. Érdekes lehet az is, hogy mi ázik szét a vízben, mi duzzad meg, mi szívja fel a vizet és mi nem. A tárgyak legyenek hétköznapiak, építőkocka, szita, kanál, papír, kenyérhéj, szivacs, stb.

Mit fejleszt a játék? A játék bővíti az ismereteit, erősíti érzékeit, fejleszti a tapintását.

+1 tipp: Kipróbálhatjátok, hogy rizst, lisztet, homokot, különböző tapintású és állagú anyagokat is tesztek az edénybe. Engedd gyermekedet belekotorni, érezni az anyag textúráját. Nagyobb csemetével megpróbálhatjátok bekötött szemmel is, lássuk, ki tudja-e találni, mibe dugta a kis kezét!


3. Célba dobás:

Egy nagy kosár, vagy lavór legyen a célpont, ezt tedd a szoba közepére. Adj gyermekednek különféle tárgyakat, műanyag, fa, szivacs, plüss – egyszóval bármi jöhet, ami nem törékeny. Próbáljatok felváltva beletalálni a lavórba különböző távolságokról.
Legyen jutalom is, például ha az adott távolságról az összes tárgyat bele tudja repíteni a lavórba, kaphat egy szem cukrot, egy kocka csokit, matricát, stb. Akár mesét is szőhetsz a játék köré, ha van kedved, az erdei úszómedencéről, melybe minden kisállat szeretne beleugrani, de egyedül nem tudnak, csak a kis hercegnő/lovag segítségével.

Mit fejleszt a játék? Fejleszti a szem-kéz koordinációt, az ügyességet, és a képzelőerőt is. A távolságok megválasztásánál eleinte hagyd egyedül kísérletezni, ha maga mérheti fel, hogy honnan tud beletalálni, az a gondolkodási képességeit és logikáját fejleszti.

+1 tipp: Ha akad egy hosszabb előszoba – folyosórész, és nem gond, hogy zajongtok, építhetsz várat konzervdobozokból nagyobb gyermekeidnek, hogy azt zoknigombócokkal, szivacslabdákkal dobják le. Az a legügyesebb, aki a legtöbb dobozt dobja le egyetlen labdával.


4. Ékszerkészítés:

Elsősorban a kislányok fogják ezt szeretni, bár vannak kisfiúk, akik megszállottan kedvelik az efféle tevékenységet. Vegyél elő mindenfélét, ami felfűzhető: csőtészta, penne, gabonapehely, ami lyukas, habkarika, gombok, gyöngyök... ha nincs ilyen lyukasszatok ki valamit, amiért nem kár. Beszéljétek meg, hogy mi ehető, és mi nem. Tésztából kapható kifejezetten kreatív célokra mindenféle mintájú, formájú, állatos, szívecskés, stb. Készíthettek tésztából tolltartót vagy ceruzadíszt, és még sok mást is. Kísérletezzetek.

Mit fejleszt a játék? A szín és formaérzékelés javul ezzel a játékkal, és a kézügyességet, a finom-mozgásokat is fejleszti, a szépérzékről nem is beszélve.

+1 tipp: A tésztaékszerezésbe igazán bele lehet bonyolódni, ha tetszik a gyerekeknek, előző nap fess le mindenféle formájú lyukas tésztát. A vízfesték nem az igazi, mivel másnap fogni fog, hacsak nem lakkozod le, de az akril festékkel vagy festékszóró spray-vel kezelt darabok valóban szépek és jól kezelhetők. Azt persze meg kell ilyenkor beszélnetek, hogy a festett tésztát nem szabad megenni. De akár vonatot is készíthettek tésztából, vagy bármi mást, ami eszetekbe jut!


5. Bábszínház:

Egy nagyobb kartondoboz tökéletesen megfelel, hogy oldalait levágva bábok színpadává, díszletévé váljon. Ha gyermeked még kisebb, készítsd el te a színházat, és bábokkal meséld el kedvenc meséjét – nagyobb csemetédet már bevonhatod a háttér megfestésébe, a függöny feltűzésébe, és magába a mesélésbe is. A színház mögött megbújva változtassátok el a hangotokat tréfásan, meglátod, milyen szórakoztató a gyerekek számára a mélyen morgós medvebrummogás, vagy a magasan cincogó egérke utánzása.

Mit fejleszt a játék? A bábok az érzelmi nevelés fontos eszközei, a mesék pedig bővítik a szókincset, színesítik a fantáziát. 

+1 tipp: Rendezzetek mese-estet! Rendezzétek be a bábszínházat, hívjátok meg a családot, és mindenki mesélje el kedvenc meséjét, vagy annak egy részletét. Az előadás után feltétlenül hajoljatok meg és zúgjon a tapsvihar!


6. Tapikönyv:

Készítsetek tapintós könyvecskét a legkisebbekkel. Vágj fel különböző anyagokat: smirglit, papírt, filcet, pamutot, linóleumdarabot, ami csak eszedbe jut. Egy-egy kartonra rögzítsétek ezeket, a kész lapokat pedig fűzzétek össze. Lyukasztás után spirállal, madzaggal összeköthetők a kartonok, de akár készen kapható scrapbook alapot is használhattok, bár az költségesebb.
Az elkészült könyvecskét simogatva, dörzsölgetve nézegessétek végig, beszéljétek meg, melyik anyagnak mi a neve. Beszéltesd a gyermekedet, mondja el, milyen érzés, kellemes vagy kellemetlen, esetleg csiklandós egy-egy anyag tapintása, utána pedig nevezzétek meg, mi a sima, a göröngyös, szúrós, reszelős, csúszós és így tovább. Ha pedig már mindent ismertek, lehet csapni egy óriási kincsvadászatot a lakásban: minden anyagot keressen meg, talál-e minden oldalhoz passzolót, ami ugyanolyan.

Mit fejleszt a játék? Elsősorban – a tapintás mellett – a szókincset és beszédkészséget fejleszti ez a játék, de az azonosságok megfigyelése is komoly gondolkodási feladat a tipegőknek, kis ovisoknak.

+1 tipp: Ha minden szembe-oldalt üresen hagytok, nagyobb gyermeked bele is rajzolhatja, hol találta azt az anyagot a házban: a padló olyan, esetleg apát látta dolgozni vele, vagy anyát, amint a pultot törli.


7. Festés, rajzolás:

Már az egészen kicsikkel is kipróbálhatjátok, milyen a festés, nem kell ezzel óvodás koráig várni. Már kaphatók a legkisebbeknek való, kifejezetten ujj-, és tenyérfestékek, nagy ecsetek, hengerek, de zsírkréta is tökéletes lesz.
A dolog kulcsa, hogy legyen hely és sok csomagolópapír. A háztartási csomagolópapír még első osztályban is a gyerekek jó barátja, hiszen a nagy felületen bátran, lendületesen lehet festeni, rajzolni, betűket gyakorolni, anélkül, hogy attól félne a kicsi, hogy leszalad a papírról és összefirkálja, összekeni az asztalt. Kisebbekkel a padló, nagyobbakkal függőleges felület, pl. a beépített szekrény kiváló terep, hogy több réteg olcsó háztartási csomagolópapírral bevonjuk, és már kezdődhet is az alkotás. Készítsetek ujj- és tenyérlenyomatokat, rajzoljátok körbe magatokat, kezeiteket, lábaitokat. Faragjatok krumpliba egyszerű formákat, és nyomdázzatok vele. Nem baj, hogy ha Picasso találna kivetnivalót a csöppség művében, a lényeg, hogy megszokja a nagy felületen a bátor, lendületes mozdulatokat a festékkel, zsírkrétával, ceruzával. Ha festékkel dolgoztok, egy viaszos vászon réteg nem árt a padlóra, hogy megóvja azt.

Mit fejleszt a játék? Mindenféle alkotás növeli a kreativitást, ezen felül a térlátás, finom-motorika, szépérzék, színérzékelés, formaészlelés is fejlődik... hogy csak a legfontosabbakat említsük.

+1 tipp: Valóban érdemes a nagyokkal is írást gyakorolni csomagolópapíron. Láttad már nagymamád/nagypapád kézírását régi családi iratokon? Ugye, mennyire más, mennyivel szebb, mint a miénk? Lendületes, formás, néha kissé cikornyás, de semmiképpen sem görcsös. Az ő idejükben ugyanis a betűket palatáblákon, összehajtott újságpapíron gyakorolták, nem aprócska munkafüzetekben. Sokkal élvezetesebb, meglátjátok, és könnyebb a begyakorolt nagy mozdulatot utána lekicsinyíteni – hogy azért az iskolai házi feladat is elkészüljön.


8. Akadálypálya:

Itt aztán tényleg mindent be lehet vetni: székek, dobozok, karikák, átbújás az asztal alatt, átmászás két összetolt sámlin, egyensúlyozás a földre fektetett kötélen, vagy odaragasztott szigszalagon, limbózás a seprűnyél alatt. Készítsétek el együtt, versenyezzetek, hogy ki a gyorsabb (na, vajon ki? :) ) és ki az ügyesebb.

Mit fejleszt a játék? Már maga az építés is fejlesztő, hiszen térlátás és térérzékelés szükséges hozzá, valamint a testkép ismerete – hol férek át és hol nem? A pályán végigmenni már ügyesség dolga, javul a szem-kéz és a szem-láb koordináció, egyensúlyérzék, gyorsaság, reakciókészség. A szabálykövetés-betartás és a sportszerűség már csak hab a torán.

+1 tipp: A pálya lehet akár labirintus is, kartondobozokból, amihez készíthettek térképet, elrejthettek benne kincset, aminek utána a keresésére indulhattok. Nagyobbakat akár csukott szemmel is végigvezetheted a labirintuson, ami erősíti a köztetek lévő bizalmat.

További otthoni játékötleteket itt találsz:
Filléres játék, amit imádni fognak a gyerekek - így készül a házi buborékkígyó
22 szuper otthoni ötlet, amivel egész nyáron lekötheted a kicsiket
Hogyan kössük le gyermekeinket otthon? - 10 nagyszerű játékötlet

Jó szórakozást a játékokhoz!

Kép: Pexels / Pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

A reggeli után több gyereknek is fájt a hasa, egyikük pedig annyira hányt, hogy kihívták a mentőket.
Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

A szülők szerint a vizsgálat nagyon gyorsan lezajlott, az orvos kúpot írt fel a hányásra, és azt mondta, a kisfiú nincs kiszáradva. Másnap már újra kellett éleszteni, de már nem tudták megmenteni őt.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Mennyire lehet egészséges egy gyerek számára a vegán étrend? Mire figyeljünk, hogy ne alakuljanak ki hiányállapotok, betegségek? Egyáltalán mit javasolnak a szakemberek? Erre kerestük a választ.
A szerkesztő ajánlja