SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Természetes gyermekáldás projektet bemutató konferencia - Egészség, cikluskövetés, emberi méltóság

Családinet [cikkei] - 2020-09-29
A társadalmi igényeket látva a Katolikus Egyház is komolyan törekszik segíteni azoknak a pároknak, akik egészségügyi nehézségekkel küzdenek a gyermekvállalás terén. Ennek érdekében 2018. január 1-jén elindult a Katolikus Szeretetszolgálat Természetes gyermekáldás projektje, az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával.
Természetes gyermekáldás projektet bemutató konferencia - Egészség, cikluskövetés, emberi méltóság

A projekt általános célja, hogy a magyar társadalom, a szakemberek és a laikusok egyaránt megismerhessenek olyan módszereket, melyek orvosszakmailag és az egyház tanítása szerint is teljes mértékben elfogadhatóak, és sem az orvosnak, sem a pácienseknek nem okoznak egészségügyi vagy lelkiismereti problémát.

A Természetes gyermekáldás projekttel oktatási program megvalósulására is keretet biztosítunk, így iskolai környezetben tanulhatnak általános iskolások az emberi méltóságról (Human Dignity Curriculum).

Hisszük, hogy valamennyi generációban érdemes minél korábban és minél mélyebben tudatosítani azt a felismerést, amely szerint testünket és egészségünket ajándékba kaptuk. A Természetes gyermekáldás konferencia bemutatja azokat a módszereket, képzéseket, eredményeket és általunk létrehozott platformokat, amelyek ezt elősegítik.

A konferencián való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amit az alábbi oldalon keresztül tehet meg: TGY konferencia regisztráció.

A járványügyi helyzetre való tekintettel kérjük minél korábbi regisztrációjukat, hogy az aktuális fejleményekről tájékoztatni tudjuk Önöket.

Felmerülő kérdéseikre a tgy.info@szeretetszolgalat.hu címen válaszolunk.

További információk az eseményhez közeledve a
Párbeszéd Háza https://parbeszedhaza.hu/events-by-month/2020-10 oldalán és
a Katolikus Szeretetszolgálat https://www.szeretetszolgalat.hu/termeszetes-gyermekaldas oldalán lesznek elérhetők.

Időpont: 2020.10.19. hétfő 13:30
Helyszín: PÁRBESZÉD HÁZA (1085 Budapest, Horánszky utca 20.)

 

A KONFERENCIA PROGRAMJA

12:00 Sajtótájékoztató

13:30–13:45 Köszöntők

  • Dr. Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke
  • Dr. Vajda Norbert, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója

13:45–14:10 Kutatás ismertetése (Dr. Rosta Gergely)

A magyar fiatalok egészség- és termékenységtudatosságának vizsgálata

Rosta Gergely szociológus, a PPKE Szociológiai Intézetében egyetemi docens. Fő kutatási területe a vallásszociológia, de más témájú kérdőíves kutatásokban is jelentős tapasztalatot szerzett. Vezető szerepet vállalt abban a kutatásban, amelyet 2019-ben a Katolikus Szeretetszolgálat megbízásából a Tárki végzett. A kutatás fókuszában a 16–40 éves magyarországi népesség termékenységtudatosságra vonatkozó ismeretei és attitűdjei álltak. Előadása az eredményekről szól.

14:10–15:00 NaProTechnológia és FEMM Health (Dr. Bálint Balázs, Dr. Bakos Marcell)

A helyreállító orvoslás előnyei és magyarországi helyzete

Dr. Bakos Marcell szülész-nőgyógyász, a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján dolgozik főállásban. Az egyetem elvégzését követően hamar érdekelni kezdte az endokrinológia tudománya és a meddőség problémája. A NaProTechnológia orvosi képzését 2017-ben végezte el Londonban és Omahában, azóta foglalkozik fogantatási nehezítettségükre természetes megoldást kereső páciensekkel.
A FEMM orvosi képzését 2018-ban végezte el Lublinban.

Dr. Bálint Balázs szülész-nőgyógyász, országos szakfelügyelő főorvos, a Budai Irgalmasrendi Kórház Keresztény Családi Centrum (BIK-KCSC) szülészet-nőgyógyászati szakambulanciájának vezetője. Szakterülete a családbarát, természetes szemléletű szülészeti, valamint az oki terápiára törekvő, természetes megoldásokat nyújtó, termékenységet javító és helyreállító ellátás. FEMM- és NaPro-képzésen is részt vett, célja
egy hazai FEMM-központ felállítása.

Előadásukban részletezik a NaProTechnológia és a FEMM Health-módszer sajátosságait, hasonlóságait és különbségeit. Bemutatják az elmúlt időszak magyarországi tapasztalatait, kitérve a BIK, illetve a Semmelweis Egyetem nyújtotta ellátásra és arra is, hogy milyen lehetőségekkel és nehézségekkel találkozik, aki privát egészségügyi ellátás keretein belül szeretné igénybe venni a fent említett természetes gyógyító módszereket.

15:00-15:15 Szünet (kávé, szendvicsek)

15:15–15:40 Cikluskovetes.hu (Schaffler Orsi)

Hogyan válhat egy ciklustáblázat diagnosztikai eszközzé egy orvos kezében?

Schaffler Orsi érintettsége révén került kapcsolatba a helyreállító orvoslás különböző ágaival és ezen keresztül szembesült a cikluskövetés fontosságával. 2012 óta a Creighton-módszer, 2018 óta a FEMM Health oktatója. 2017-ben jelent meg Gyermekáldás természetesen című könyve; 2018 és 2020 között a Természetes Gyermekáldás projekt szakmai vezetője.

Előadásában a cikluskövetés biológiai alapjairól beszél, ciklustáblázatokat mutat be, melyek alapján a hallgatóság is felismerheti, hogy miben tud segíteni a nőgyógyásznak vagy endokrinológusnak, ha egy nő a kivizsgálására ciklustáblázattal érkezik. Előadásában bemutatja a projekt keretében létrehozott honlapot, melyen megtalálható a Magyarországon cikluskövetést oktatók listája is.

15:40–16:00 Billings-bemutató (Lukács Krisztina)

Mit tudhatunk meg egy svéd tudóstól a nyákról?

Lukács Krisztina négygyermekes édesanya, gyógypedagógus, akkreditált Billings-oktató. Férjével együtt látja el az ausztrál székhelyű WOOMB International (Billings Ovulációs Módszer Világszervezet) szakmai képviseletét Magyarországon. 2014-től a Magyarországi Billings Központ igazgatója. 2017 óta egyik főszervezője a Pócspetriben (Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegye) évente megrendezett „Életek az Életért” elnevezésű életvédő konferenciának. Számos ismertető és szakmai kiadvány társszerzője.

Előadásában a Billings Ovulációs Módszer tudományos hátteréről beszél annak fényében, hogy az összes mai, modern cikluskövetési módszer tudományos alapja a méhnyak által termelt nyák mint egyetlen specifikus termékenységi tünet.

16:00–16:20 Creighton-bemutató (Ottlik-Ágostházy Réka, FCP)

A Creighton-módszer mint a NaProTechnológia alapja – egy szabványosított megfigyelési rendszer

Ottlik-Ágostházy Réka gyógypedagógus. 2019-ben végezte el a Creighton Model FertilityCare Practitioner képzést. Fontosnak érzi minél szélesebb körben tudatosítani, hogy a termékenység ajándék, amelynek felismerése és tiszteletben tartása társadalmi szempontból is előnyös.

Előadásában bemutatja, hogy miként lehet egy cikluskövetési módszer szabványosított, mit jelent ez a gyakorlatban egy nő és egy oktató szemszögéből; illetve hogyan válhat diagnosztikai eszközzé az orvos kezében egy ciklustáblázat.

16:20–16:40 FEMM-bemutató (Záhonyiné Dr. Herczeg Kata, FEMM-oktató)

Záhonyiné Dr. Herczeg Kata jogász, édesanya, FEMM Health cikluskövetés-oktató.

Előadásában kitér a cikluskövetéssel kapcsolatos tévhitekre, eloszlatja a leggyakoribb félreértéseket és tévedéseket.

16:40–17:00 Human Dignity Curriculum (Tiszttartó Márk, iskolaigazgató)

Nem lehet elég korán kezdeni az emberi méltóság tanulmányozását

A Vitéz János Katolikus Iskola tapasztalatai az emberi méltóság tanításával kapcsolatban. A tananyag a teljes emberi személy fejlődésének megértésében segíti a tanulókat, miközben az emberi méltóság tiszteletére is vezeti őket. A tanárok korosztályra szabott tanári kézikönyv segítségével dolgozhatnak, amely foglalkozásterveket, feladatokat és interaktív játékokat tartalmaz.

A tananyag alkalmas a szociális kompetenciák fejlesztésére, testi-lelki egészségnevelésre, énkép-, illetve önismeret-fejlesztésre.

17:00 Zárógondolatok (Dr. Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke)

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

A reggeli után több gyereknek is fájt a hasa, egyikük pedig annyira hányt, hogy kihívták a mentőket.
Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

A szülők szerint a vizsgálat nagyon gyorsan lezajlott, az orvos kúpot írt fel a hányásra, és azt mondta, a kisfiú nincs kiszáradva. Másnap már újra kellett éleszteni, de már nem tudták megmenteni őt.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Mennyire lehet egészséges egy gyerek számára a vegán étrend? Mire figyeljünk, hogy ne alakuljanak ki hiányállapotok, betegségek? Egyáltalán mit javasolnak a szakemberek? Erre kerestük a választ.
A szerkesztő ajánlja